Vrijdag 23/10/2020

Armoede

Nieuw hoofdstuk in blunderweek Homans

Liesbeth Homans maakte opnieuw geen goede indruk in het Vlaams Parlement.Beeld Tim Dirven

Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) stapelt de laatste dagen de blunders op. Nadat ze eerder deze week al alle armoede-experts over zich heen had gekregen over haar interpretatie van de armoedecijfers, leed ze gisteren in het Vlaams Parlement alweer gezichtsverlies.

Nog voor het geplande actualiteitsdebat in het parlement echt van start kon gaan, werd de zitting al geschorst. De oppositie was er niet over te spreken dat Homans de afgelopen dagen in televisiestudio's uitpakte met armoedecijfers, maar dat het Vlaams Parlement die niet in handen kreeg. Volgens Homans kwam dat omdat het om voorlopige cijfers gaat, die pas begin april definitief gepubliceerd zullen worden. "Bezorg ons de documenten, ook al zijn ze voorlopig", viel Groen-fractieleider Bjorn Rzoska niet te vermurwen. 

Vervelender voor Homans was dat ook coalitiepartner Open Vld zich bij die oproep aansloot. "Ik denk dat het een normale regel is in een parlementaire democratie dat wanneer er door de regering cijfers worden gebruikt in een debat, die ook worden overgemaakt aan het parlement. We moeten met gelijke wapens in debat kunnen gaan", zei fractieleider Bart Somers.

Na de schorsing, en na overleg met parlementsvoorzitter Jan Peumans, bond Homans in en liet ze de documenten dan toch uitdelen in het parlement. Zo leed ze al gezichtsverlies nog voor het inhoudelijke debat van start ging. Dat had nochtans eenvoudig kunnen worden vermeden, door de cijfers voor de start van het debat aan de parlementsleden te bezorgen, zoals de oppositie al dagen vroeg.

Dankzij het beleid

Het was niet Homans' eerste communicatieblunder deze week. Het begon afgelopen zondag, toen ze in De Zevende Dag cijfers citeerde uit de Armoedemonitor 2017, een studie die nog moet verschijnen. Daaruit blijkt dat het algemene armoederisico daalt van 11,1 naar 10,3 procent, en bij kinderen van 14 naar 12 procent. De cijfers worden door niemand betwist, maar dat de minister er een trendbreuk in ziet, veroorzaakt door het beleid van de huidige regering, was voor ongeveer elke armoede-expert in Vlaanderen een brug te ver. In de eerste plaats omdat de cijfers al jaren schommelen rond de 10 à 11 procent, ten tweede omdat Homans' cijfers slaan op het jaar 2014, waarin zij pas in juli aantrad als minister. 

"Klinkklare onzin", noemde Wim Van Lancker, armoedespecialist aan de Universiteit Antwerpen, Homans' uitspraak (DM 6/2). Niet alleen stond de N-VA-politica nog niet lang genoeg aan het roer om in 2014 al veel te verwezenlijken, volgens Van Lancker en anderen hebben de maatregelen waar ze op tv naar verwees – zoals het inzetten op inburgering en extra investeringen in sociale woningen – "niet het potentieel om de armoede op korte termijn te doen dalen".

Gesteund door meerderheid

De dagen nadien bleef Homans, die al langer in onmin leeft met de wetenschappers, er echter bij dat haar beleid voor een keerpunt heeft gezorgd. Dat zwakte ze gisteren al wat af. "Ik heb nergens hoera geroepen, of verklaard dat de armoede de wereld uit is. Ik heb altijd gezegd dat de armoedecijfers nog beter kunnen."

In het debat bleef Homans uiteindelijk wel behoorlijk overeind. Ze wist zich verzekerd van de steun van de meerderheidspartijen. Die riepen vooral op om de cijferdiscussie achter ons te laten en te focussen op het concrete beleid. Want daarin boekt de Vlaamse regering wel degelijk resultaten, benadrukten zowel Open Vld als CD&V.

Al liet Cindy Franssen (CD&V) niet na om Homans nog even terecht te wijzen over haar eerdere verklaringen. "Deze problematiek is te belangrijk om te freewheelen met armoedecijfers", zei ze. "Of er sprake is van een trendbreuk? Laat ons hopen van wel, maar de interpretatie laat ik liever over aan de wetenschap."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234