Maandag 02/08/2021

Nieuw gebouw bepaalt toekomst van VRT

Meer nog dan de stad waar de VRT een nieuw gebouw zal neerzetten, is de grootte van de nieuwbouw bepalend voor de toekomst van de openbare omroep. Het beeld van een kleinere omroep die diensten zal afstoten, zorgt voor veel onrust aan de Reyerslaan.

Vilvoorde? Mechelen? Of toch maar in Brussel blijven? De VRT onderzoekt momenteel wat de beste plaats is om een nieuw gebouw voor de openbare omroep te bouwen. Een renovatie van het huidige gebouw aan de Reyerslaan wordt zo goed als uitgesloten wegens veel te duur. Nieuwbouw dus, zodat men vooral moet onderzoeken welke locatie de meeste troeven biedt voor de VRT. Tegen 30 juni moet de raad van bestuur de knoop doorhakken, al is de kans reëel dat die streefdatum niet gehaald wordt.

In afwachting van de beslissing wordt er binnen de openbare omroep niet alleen gespeculeerd over de stad waar ze binnenkort naartoe moeten pendelen. Vooral de grootte van het gebouw houdt veel personeelsleden bezig. Een veel kleiner gebouw zou wel eens kunnen betekenen dat de VRT een aantal afdelingen en personeel zal outsourcen en aan de privé zal overlaten. Want waarom zou de VRT bijvoorbeeld zijn eigen cameramensen en technici moeten hebben? Kan je dat niet uitbesteden aan privébedrijven? De Nederlandse publieke omroep werkt immers al jaren zo. En moet je ook zo'n groot intern productiehuis hebben? Zou het niet beter zijn om je als omroep te omringen met kleine productiehuisjes buiten de VRT die de programma's aanleveren?

Nieuwe ontslagronde

Doen, zeggen de voorstanders van het scenario. Want zo krijg je eindelijk een veel slagkrachtiger omroep die aan dezelfde prijs en even efficiënt en soepel als de commerciële concurrenten kan werken. Door te outsourcen zou je immers meteen komaf maken met de volgens hen archaïsche arbeidsreglementen met bijvoorbeeld verplichte pauzes om de paar uur opnames. Die regeltjes zijn veel programmamakers nu een doorn in het oog.

Maar niet iedereen denkt daar zo over, vooral omdat outsourcen een nieuwe ontslagronde zou kunnen betekenen. Commerciële mediabedrijven doen het nu eenmaal met minder personeel dan de VRT. Bovendien, vrezen ze, zet je zo de deur open om de VRT langzaamaan te ontmantelen tot een omroep die zich alleen met informatie en cultuur moet bezighouden.

"Daar is inderdaad veel ongerustheid over bij het personeel", zegt vakbondssecretaris Luk Vandenhoeck (ACOD). "Hoeveel televisiestudio's zullen er nog in het nieuwe gebouw zijn? Moeten we nog een eigen decoratelier hebben? Wat met het personeelsrestaurant en de kinderkribbe? De echte discussie over het VRT-gebouw is niet waar dat komt te staan, maar wel wat we nog zelf zullen doen."

En hoeveel personeelsleden de VRT in de toekomst zal tellen, vult Brigitte Parisis van het liberale VSOA aan. "Voor de volgende jaren gaan we voor het personeelsbestand uit van het contingent dat is vastgelegd in de huidige beheersovereenkomst. Maar het nieuwe VRT-gebouw is pas voor 2017-2018, en dan zal er al een nieuwe beheersovereenkomst zijn. Wat er dan zal gebeuren, weten we niet."

Veel vragen dus, maar antwoorden kregen de vakbonden nog niet. "We zouden graag de visie van de directie kennen, maar we hebben nog geen zicht daarop", zegt Brigitte Parisis. Omdat ze er zelf nog niet uit zijn, meent Luk Vandenhoeck. "Ze durven het achterste van hun tong niet laten zien. Er is een keer een infosessie geweest met gedelegeerd bestuurder Sandra De Preter, maar daar werd het personeel met een kluitje in het riet gestuurd. Maar ze moeten in ieder geval niet denken dat we akkoord zullen gaan met zo'n krimpscenario. We gaan met de drie vakbonden nu al beginnen rammen om dat tegen te gaan."

Regelneverij

"Ik snap de onrust en weet dat dit leeft", zegt Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur van de VRT. "Maar de vraag die nu voorligt gaat alleen over de nieuwbouw, niet meer dan dat. Dat gebouw zal kleiner zijn dan het huidige, maar dat is alleen omdat we nu veel te ruim zitten. Zo'n oppervlakte heeft de VRT niet meer nodig. Maar daaruit afleiden dat we voor een kleiner gebouw zullen kiezen om afdelingen te outsourcen? Nee, dat is niet aan orde."

Is het afstoten van bepaalde diensten dan helemaal uitgesloten? Dat wil Van den Brande nu ook niet gezegd hebben. "De nieuwbouw en het outsourcen zijn niet gekoppeld aan elkaar. Dat is immers een andere oefening waarbij we kijken hoe we leniger en flexibel kunnen werken. Outsourcen is in ieder geval geen taboe. We moeten dit durven bekijken. We moeten durven de balans maken, al weet ik ook niet of het altijd tot een betere situatie zal leiden. Sommige zaken hou je nu eenmaal beter in huis."

Maar dat verandering noodzakelijk is, staat buiten kijf. De toestand waarbij werkreglementen bijna belangrijker zijn dan de programma's zelf, moet opgelost worden. Sandra De Preter gaf al meermaals aan dat ze een modern personeelsbeleid wil en dat de VRT zijn personeel een creatieve omgeving moet bieden. Van den Brande steunt haar daarin. "Er moet meer flexibiliteit in de manier van werken komen. Een van de oefeningen die op het programma staat is om de tientallen werkreglementen tegen het licht te houden. Die zorgen er in zekere mate voor dat de VRT een aantrekkelijke werkgever is, maar je moet de mensen ook laten ademen. Het kan niet meer dat ze om de tien meter op een nieuw regeltje stoten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234