Woensdag 08/02/2023

Economie

Nieuw fonds zamelt meteen 47 miljoen euro in voor vrouwelijke ondernemers

Conny Vandendriessch, Eline Talboom en Muriel Uytterhaegen. Beeld RV
Conny Vandendriessch, Eline Talboom en Muriel Uytterhaegen.Beeld RV

We Are Jane, het investeringsfonds voor en door vrouwelijke ondernemers, heeft 47 miljoen euro ingezameld. Onder de investeerders vooral veel – hoe kan het ook anders – vrouwelijke ondernemers.

Lieven Desmet

Het fonds We Are Jane, opgericht door Conny Vandendriessche (House of HR), Eline Talboom en Muriel Uytterhaegen, twee voormalige managers van het investeringsfonds Gimv, is klaar om uit de startblokken te schieten. Het fonds haalde 47 miljoen euro op, bij zowel institutionele (zeg maar professionele investeerders) als bij private partners.

Daarvan tekenden 71 vrouwelijke ondernemers mee in, weet De Tijd. Onder hen bekende namen als Ann Claes (mede-eigenaar van de kledingketen JBC), Katleen Spriet (vastgoedontwikkelaar Steenoven), Anne Dossche (eigenaar en voorzitter van de restaurantketen Colmar), Lieve Van Gorp (telg van de familiale eigenaar van de plasticreus Ravago) en Marcia De Wachter, voormalig directeur en vicegouverneur van de Nationale Bank.

Tupperware-avonden

Bij de institutionele investeerders zijn gevestigde waarden als het Europees Investeringsfonds (EIF, 15 miljoen euro), ING (2,5 miljoen), en het investeringsfonds Naxicap (2 miljoen). Een mooi visitekaartje en geloofwaardigheid voor het fonds, voor zover dat nog nodig zou zijn.

Conny Vandendriessche bevestigt. “We zijn eigenlijk de hort op gegaan op een heel ouderwetse manier, te vergelijken met de tupperwareavonden”, glimlacht ze. “We hebben een zevental van die avonden bij een onderneemster thuis ons project voorgelegd. Op die manier spreken we een breder vrouwelijk netwerk aan.” Vandendriessche is blij verrast dat zo veel vrouwen hun project ondersteunden.

De kracht van de ‘sisterhood’

We Are Jane is nu klaar voor een volgende stap. Het fonds heeft al enkele investeringen op het oog. “We hebben een vijftigtal dossiers spontaan binnengekregen, daarin zit de kracht van de sisterhood.” Het waren uiteenlopende dossiers, maar telkens wel met de doelstelling die het ze voor ogen hebben. Het fonds mikt op bedrijven met een vrouwelijke grootaandeelhouder of CEO met een bewezen staat van dienst, die minimaal break-even draaien en een minimumomzet van 1,5 miljoen euro boeken. “We hebben er een vijftal geselecteerd, waarbij we het bedrijf een tweede bezoek hebben gebracht. Uiteindelijk hebben we er nu twee voorgelegd aan het investeringscomité om nader te bekijken.” Vandendriessche hoopt dat een eerste investering na de zomer mogelijk is. “September zou leuk zijn.”

Conny Vandendriessche, een van de partners van het fonds van en voor vrouwen ‘We Are Jane’. Beeld BELGA
Conny Vandendriessche, een van de partners van het fonds van en voor vrouwen ‘We Are Jane’.Beeld BELGA

Dat We Are Jane een zoveelste fonds is tussen al die andere fondsen, weerlegt Vandendriessche niet. “Er is inderdaad geld beschikbaar via andere fondsen of investeerders. Maar onze aanpak is heel hands-on. En dat is net wat die vrouwen van ons ook verlangen, meer nog dan louter de centen. Ze willen een klankbord, expertise, begeleiding in wat ze doen en wanneer ze het moeten doen. Wanneer schakelen om te groeien, en wat is daarvoor nodig.” Een fonds van en voor vrouwen is redelijk uniek. In Nederland is er het fonds Karmijn Kapitaal, maar dan ben je al snel rond. “Met de dames van Karmijn Kapitaal hebben we contact”, zegt Vandendriessche. “Zij zijn in 2014 gestart, en we wisselen dan ook graag ervaringen uit.”

De wereld van het investeringskapitaal is toch nog vooral een mannenwereld. “Er is een serieuze mismatch”, zegt Vandendriessche. “Twee procent van het externe kapitaal wordt geïnvesteerd in start-ups met vrouwen aan de leiding.” Een precieze reden daarvoor is er eigenlijk niet. “Vrouwen zijn iets meer risico-avers, maar dat is geen verklaring. Het is aan ons om te bewijzen dat vrouwen het even goed en zelfs beter kunnen doen. Dat is mijn stille wens, aantonen dat vrouwen wél degelijk de moeite lonen om in te investeren.” Conny Vandendriessche beseft dat ze een beetje een rolmodel is. “Ik ben me daarvan bewust, en ik wil die rol ook op mij nemen. Al denk ik soms dat ik te snel ‘ja’ zeg”, lacht ze.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234