Zaterdag 16/01/2021

Nieuw en oud in Parijs

Het was mijn bedoeling om na te gaan hoe Parijs reageert op het eerste restaurant van Sir Terence Conran op het vasteland. De man die Londen leerde eten ligt in eigen land zwaar onder vuur en onder meer in de restaurantgids van Time Out, die deze week verschijnt, krijgen zijn megarestaurants (vooral 'Mezzo') er flink van langs. Maar de herinrichting van 'l'Alcazar', in de Rue Mazarine, rive Gauche, duurt wat langer dan voorzien en dus moeten we tot november wachten om Conran in Franse versie te bezoeken. Zo beland ik op een adresje dat al een poos in mijn Parijs' notaboekje staat. Als ik het me goed herinner, heb ik het er ooit in opgetekend omdat het werd geopend door twee dames die de stijve sterrenkeuken moe waren en in de ongezellige Rue Amelot, nabij de Cirque d'Hiver, iets heel eenvoudigs waren begonnen, met één vast menu. Mijn herinnering klopt gedeeltelijk, zo te zien: 'Bistro Au Camelot' is heel eenvoudig, ingericht als een landelijke herberg, met geblokte tafelkleden en dikke gebloemde borden, er is slechts één menu (160 Franse francs, voor vijf gangen), maar van dames is er geen sprake. De bediening wordt verzorgd door twee vriendelijke heren en ook in de keuken, zo zie ik door het raampje, is uitsluitend mansvolk aan het werk.

We krijgen meteen het schoolbordje met het menu van de dag op tafel en moeten alleen een keuze maken uit de desserts. "Als ik al het voorgaande op heb, hoef ik geen nagerecht," zegt mijn tafelgenote, maar met dat soort opmerkingen neemt men hier geen vrede. "C'est obligatoire," glimlacht de gastheer, die haar verzekert dat ze het nog wel zal aankunnen.

En zo komt al gauw een fles frisse Brouilly van Fessy 1997 (120 FF) op tafel en een witte terrine met romige pompoensoep. In de hete, diepe borden liggen kleine kubusjes gebakken brood en peterselie, in een mandje ernaast dikke sneden vers boerenbrood.

De soep is zo lekker dat we al onze zelfbeheersing nodig hebben om geen tweede of derde keer in te scheppen, maar met het oog op het vervolg doen we dat niet. Omdat we hier om 20 uur binnenvielen zonder reservatie kregen we een tafeltje op voorwaarde dat we anderhalf uur later buiten zouden zijn, en daarom houden we er het tempo in (ik zie dat men het aan de andere tafeltjes rustiger aandoet). Bij ons worden de soepborden meteen geruild voor het tweede gerecht: 'carrelet', of bot, gebraden op de graat, op een bedje van gekarameliseerde bloemkool. Het is een dik stukje vis, sappig vind ik, droog zegt mijn buurvrouw, op de kleinste roosjes van de bloemkool en met een zachte bruine jus. Daarna volgt de 'parmentier de civet de lièvre', een lekkere combinatie van smeuïge aardappelpuree waarin stukjes haas verstopt zitten. Opdat het niet op een babypapje zou gelijken, liggen er bovenop luciferdunne sprietjes gefrituurde aardappel. Een huiselijk gerecht in een restaurantkleedje. Dan hebben we nog recht op een stukje Saint-Nectaire - hier doet men niet krenterig over kiezen tussen kaas of dessert - en als afsluiter een clafoutis met kleine, verse vijgen voor mij, en aan de overkant een Streusel van appelen met honing, een bakje met stukjes appel en gebak dat ik persoonlijk te zoet en té nadrukkelijk naar honing vind smaken.

Hiermee is onze tijd om - onze opvolgers staan aan de toog te wachten - en onze honger gestild. 'Au Camelot' heeft iets dorps, hoewel gelegen in hartje Parijs, het is moeilijk in een genre te plaatsen, zowel wat inrichting als eten betreft. De verlichting is wat schaars en niet flatterend, maar de sfeer is ongedwongen hartelijk en de kwaliteit van het gebodene is tiptop.

Tot slot nog een nieuwtje van het Parijse restaurantfront: David Van Laer, de chef van het hier vorig jaar besproken restaurant 'Le Bamboche' in het 7e Arrondissement, verhuist. Half november opent hij 'Le Maxence', op 9 bis, Boulevard du Montparnasse.

Agnes Goyvaerts

'Bistro Au Camelot', 50, rue Amelot, Paris 11, tel. 01.43.55.54.04, zaterdag en zondag gesloten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234