Vrijdag 25/09/2020
Ellen Deckwitz, de nieuwe columniste van de Boeken-bijlage. Beeld Karoly Effenberger

Boeken

Nieuw: 'Dichter bij Ellen'

Dichteres Ellen Deckwitz doet elke week iets met poëzie en proza.

Hoe vaak overkomt het je tegenwoordig nog dat je door een poëziedebuut opeens morele bezwaren hebt? Ik kreeg ze door de geïntendeerde eersteling van nota bene een Nobelprijswinnaar: Zwart lied, van de Poolse Wislawa Szymborska (1923-2012), een postuum uitgebrachte stapel gedichten die werden geschreven tussen 1944 en ’48. Op de achterkant valt te lezen dat dit de bundel is die haar debuut had moeten worden, maar dat dat om onduidelijke redenen niet is gebeurd.

Dan gaat het bij mij al een beetje kriebelen. Szymborska was notoir kritisch op haar schrijven: niet voor niets nam ze uit de eerste twee bundels geen enkel gedicht op in haar verzameld werk. De Poolse journalist Joanna Szczesna, die het voorwoord leverde, schrijft dat Zwart lied ons een blik gunt ‘in de kroes waarin het edelmetaal van (Szymborska’s) poëzie werd gesmolten’. Met andere woorden: beginnerswerk. Had dit dan wel mogen worden uitgebracht?

Want je ziet aan veel in deze bundel dat het onrijp werk betreft. Er zijn van bombastiek uit elkaar spattende regels als ‘lachwekkend schreeuw ik in jouw verbaasde ogen’. Soms wordt er met zo veel lege begrippen gestrooid dat je er geen touw aan vast kunt knopen: ‘en aldus staande op rotsen… in verwondering boven de haat/ zullen ze de wereld vijf windrichtingen geven / het vaderland wordt de vijfde.’

Szymborska staat bekend om haar heldere, toegankelijke poëzie, maar deze verzameling verzen leest soms stroever weg dan een vergaderverslag van het Europees Parlement.

Kaarslont in een badje van tranen

Er zijn gelukkig ook lichtpunten. In ieder vers schemert de Szymborska die we kennen. Neem het bijzondere gedicht dat hierboven staat, met dat prachtige beeld van die kaarslont in een badje van wassen tranen, en het in kapitalen gezette ‘morgen’ dat de wanhoop van oorlog alleen nog maar onderstreept. Er zijn regels als ‘de jongen/ wiens lippen het bloemenexamen niet gehaald hebben’ of ‘ik ben hier niet uit rebellie;/ slechts / om vuurrestjes te laten gloeien, / hun rillingen uit de wind te houden.’ Om de pagina kom je in deze bundel wel een leuk beeld of idee tegen, waardoor je je toch niet helemaal bekocht voelt.

Maar goed, dat heb ik eigenlijk wel met elk debuut dat ik tot me neem. Ik sprak daar eens met Gerrit Komrij over. “Ach kind,” zei hij, ondertussen de gespierde bovenarm van mijn vriendje bepotelend, “pas vanaf bundel drie hoef je te weten wat je doet.” Dat zou Szymborska hebben beaamd.

Een poëziedebuut is meestal een verzameling toevalstreffers. Dat maakt eerstelingen ook zo leuk: het houdt een belofte in en springt tegelijkertijd nog lekker uit de bocht. Bij een postuum uitgebracht werk als Zwart lied heb ik vooral plezier in het lezen gehad doordat ik wist dat het van Szymborska was. Het voelde als een clandestiene kijk achter de schermen. Het kan niet tippen aan de humor, overtuiging en fantasie die uit de rest van haar oeuvre spreekt.

Gelukkig wist Szymborska na bundel drie precies wat ze deed. Al het werk wat ze daarvoor schreef, lijkt in vergelijking een woud van bonsaiboompjes: groen, vol sapstroom en takjes die tot de hemel willen reiken, maar dat nog niet kunnen.

* * *

JANKO DE MUZIKANT, 2

De dag koelt in stilte af.

De avond wordt kil.

De wind dooft ons voorhoofd.

En de stem verdwaalt, de stem scheurt –

te moeilijk om te roepen.

Stilletjes vraag ik:

                     Kom je terug? ... Morgen?

Het kaarsje met ’t lontje in tranen van was

schrijft de tijd van afscheid.

Jouw enorme, tot het plafond ­reikende schaduw

die met de hand een gebaar maakt

en – salueert:

                     Ik kom terug. MORGEN.

Wislawa Szymborska, uit: 'Zwart lied', Meulenhoff, 2017

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234