Maandag 14/10/2019

Nieuw: crèche alleen voor zieke kindjes

Normaal zou deze maand in Mol een opvang opengegaan zijn voor alleen zieke baby's, peuters en kleuters. Maar Kind en Gezin stelt zich vragen bij de aanpak en wil eerst een gesprek met de organisatoren.

Een kind dat koorts of diarree heeft, zien ze liever niet komen in de kinderopvang of kleuterschool. Maar wat doet een vader of moeder als hij of zij toch moet gaan werken en familieleden niet kunnen helpen? Tingelientje, een nieuw initiatief in Mol, meent de oplossing te hebben. De opvang richt zich alleen tot zieke kinderen van nul tot zes jaar.

"We spelen in op een vraag die leeft bij veel van onze leden", legt May Claes van de Molse gezinsvereniging Divoge uit. Zij willen de dienst aanbieden. "Niet elke ouder kan zomaar thuisblijven of heeft een breed netwerk. De thuisopvang die door de mutualiteiten georganiseerd wordt is ook niet altijd een optie. Mensen hebben ook niet graag een vreemde in huis." Bij Tingelientje kunnen acht kinderen terecht. Ze worden, voor 6,5 euro per uur, opgevangen door een gediplomeerde kinderverzorgster en pediatrisch verpleegkundige. "We werken ook nauw samen met een dokterspraktijk en met een apotheek."

De geplande openingsdatum voor Tingelientje was 6 november. Maar tot op vandaag is er nog geen enkel kind opgevangen. Eerst moet er samengezeten worden met Kind en Gezin, zo blijkt.

Het agentschap heeft een vergunning verleend voor de opvang van baby's en peuters, maar naar eigen zeggen niet voor zieke kinderen. "In principe moet een opvang in Vlaanderen voor alle kinderen toegankelijk zijn", licht woordvoerster Leen Du Bois toe. "We zitten dus nog met heel wat vragen. Gaan ze in Mol alleen zieke kinderen opvangen? Zullen al die kinderen, die toch enigszins verzwakt zullen zijn, in dezelfde ruimte verblijven? Hoe gaan ze voorkomen dat ze elkaar besmetten? Dat hopen we deze week uit te klaren."

Niet alleen Kind & Gezin heeft vragen bij het verzamelen van zieke kinderen op één plek. Gerlant van Berlaer, kinder- en spoedarts aan het UZ Brussel, reageert sceptisch. "Ik geloof dat er een probleem is, maar ik denk niet dat dit de beste oplossing is." Hij wijst op het immuunsysteem dat bij zieke kinderen volop aan het werk is. "Als een leger witte bloedcellen bezig is met het bestrijden van een ziekte, moeten we voorkomen dat ze tijdens die strijd in de flank worden aangevallen." Oftewel: door kinderen met verschillende ziektes samen te brengen, neemt het risico op bijbesmettingen toe. "Als ze allemaal hetzelfde virus zouden hebben, dan is er geen probleem. Dan vechten ze allemaal tegen hetzelfde. Maar én iemand met een verkoudheid én iemand met buikgriep én iemand met windpokken, zonder aparte kamers als in een ziekenhuis, lijkt mij niet het beste idee."

Volgens Van Berlaer blijft thuis de beste plek om te genezen. "We zouden beter kijken hoe we het sociaal verlof voor ouders, dat nu uit tien dagen bestaat, kunnen uitbreiden."

Niet verantwoordelijk

Tingelientje lijkt zich ook bewust van het besmettingsgevaar. In zijn huishoudelijk reglement stelt het niet verantwoordelijk te zijn voor het feit dat een kind een aandoening kan overnemen van een ander kind. "We gaan tot het uiterste om dit te vermijden maar kunnen onmogelijk alle besmettingen in de kiem smoren", staat er.

Claes zegt dat er heel wat voorzorgsmaatregelen worden genomen: het personeel zal plastic handschoenen krijgen, speelgoed vaak desinfecteren, schorten dragen. "Kinderen met ernstig besmettelijke ziektes kunnen we niet opvangen." Welke ziektes dat zijn, kan de coördinator niet verduidelijken. "We zullen dat geval per geval en met de verpleegkundige en arts bekijken."

Volgens haar zijn er sowieso heel wat mogelijkheden. "Een kind dat ernstige reflux heeft, dat in de gips ligt, dat tandjes krijgt, dat een operatie achter de rug heeft... Het is niet de bedoeling dat ouders doodzieke kinderen afzetten. Te ziek voor de opvang of school, maar niet ziek genoeg is om ouders te laten thuisblijven: dat is de regel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234