Woensdag 06/07/2022

Nieuw Brussels museum voor Vlaamse miniaturen

Brussel krijgt er in 2019 nog een museum bij, in de Koninklijke Bibliotheek. Een topcollectie handschriften uit de Bourgondische periode wordt er tentoongesteld, met dank aan het geld van Toerisme Vlaanderen. Cultuur moet toeristen naar hier lokken.

Drukke tijden voor de Brusselse museumwereld. Nadat het Brussels Gewest een samenwerkingsakkoord ondertekende met het Parijse Centre Pompidou voor de inrichting in 2020 van een museum voor hedendaagse kunst in de Citroën-garage aan het kanaal, was het nu aan Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) om een nieuw museum aan te kondigen. Vanaf september 2019 zal de Koninklijke Bibliotheek onderdak bieden aan 'De Librije van de Hertogen van Bourgondië', een ruimte van 2.000 vierkante meter waar bezoekers een driehonderdtal 'verluchte' (geïllustreerde) handschriften uit de Bourgondische periode (eind 14de tot eind 15de eeuw) zullen kunnen bekijken.

De collectie bestaat volgens het persbericht uit 'pareltjes van de Vlaamse miniatuurkunst'. Het museum rekent op 100.000 bezoekers per jaar. De hoop is om van de bibliotheek en de Kunstberg een nieuwe hotspot te maken in Brussel. Op de vijfde verdieping komt ook een brasserie.

Voor de financiering van de multimediale galerij, waar virtual reality gebruikt zal worden om het verleden opnieuw tot leven te wekken, doet men een beroep op verschillende potjes. Vlaams minister Weyts (N-VA) investeert via Toerisme Vlaanderen 2,3 miljoen euro, terwijl de federale Regie der Gebouwen twee miljoen geeft. De Koninklijke Bibliotheek stopt er zelf 450.000 euro in. Om de handschriften te restaureren, springt het Fonds Baillet Latour in.

Het nieuwe museum is op het eerste gezicht een wat vreemde constructie: Vlaams toerismegeld voor een federale instelling in Brussel, zonder dat de andere gemeenschappen of gewesten tussenbeide komen. Volgens het kabinet-Weyts is dat alleen maar het resultaat van de oproep over de 'hefboomprojecten' rond Vlaamse Meesters die het vorige jaar lanceerde: met toerismegeld wil men het Vlaamse toerisme-aanbod rond de schilderkunst naar een hoger niveau tillen om zo extra toeristen aan te trekken.

"Bij de Koninklijke Bibliotheek liep men al langer rond met het idee om iets met hun collectie handschriften te doen: ze bezitten die werken al lang en wilden die beter bekend maken", luidt het op het kabinet-Weyts. "Toen ze de oproep hoorden, hebben ze een dossier ingediend. Dat is nu goedgekeurd." Bovendien is het ook niet de eerste keer dat zoiets gebeurt: Weyts gaf in 2104 al eens 550.000 euro 'Vlaams' geld aan het Afrikamuseum, ook een federale instelling, om een nieuw onthaalpaviljoen te bouwen.

Attractie

De Librije is ook niet het enige museum dat recent nog toerismegeld kreeg van Weyts. De voorbije weken investeerde hij via Toerisme Vlaanderen ook al 4,7 miljoen euro in het Gentse Gravensteen, dat omgebouwd moet worden tot een time castle dat de geschiedenis tot leven wekt. Een belevingscentrum rond diamant in Antwerpen krijgt dan weer 3,4 miljoen euro. Weyts trekt in totaal 75 miljoen euro uit voor verschillende toeristische hefboomprojecten.

"Die projecten moeten onze internationale uitstraling verhogen", zegt Stef Gits van Toerisme Vlaanderen. "Wij zullen er in het buitenland dan ook promotie rond voeren." De hoop is zo extra toeristen naar hier te halen, al blijft het steeds vraag hoe efficiënt dat is. "Dat kun je nooit een-op-een meten. Cultuur is een van de verschillende redenen waarom mensen ergens op vakantie gaan, net zoals ons eten. Maar cultuur, het is wel een belangrijke attractie."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234