Maandag 16/12/2019

'Nieuw Bosman-arrest' zet clubs buitenspel

Advocaat Luc Misson zet de voetbalwereld nogmaals op zijn kop. Het Antwerpse arbeidshof geeft ex-speler Mohamed Dahmane gelijk in zijn dispuut met KRC Gent over de toepassing van de wet van 1978. 'Dit is het begin van het einde voor de waanzinnige transfersommen.'

"Dreigen met de wet van 1978" is een van weinige delen van het voetbaljargon die aan een buitenstaander lastiger uit te leggen zijn dan buitenspel. De wet van 1978 zegt dat een beroepssporter ten aanzien van zijn club dezelfde rechten heeft als een bediende. Wil hij eenzijdig zijn arbeidsovereenkomst verbreken, dan kan hij zijn contract afkopen door de werkgever zijn salaris voor de nog resterende maanden uit te betalen. Een speler met een contract van jaren kan op basis van de wet vertrekken in ruil voor zes maanden loon.

Onder de Belgische voetbalclubs geldt de regel om te doen alsof de wet niet bestaat. De afspraak is dat een speler een contract slechts kan afkopen na het betalen van 36 maanden loon.

Zwart geld

De Frans-Algerijnse flankaanvaller Mohamed Dahmane verbrak op 29 januari 2008 zijn contract met KRC Genk omdat hij naar de B-kern was gestuurd en een akkoord had met zijn oude club Bergen. Genk eiste een verbrekingsvergoeding van 36 maanden loon, goed voor 880.000 euro. Op grond van de wet van 1978 wou Dahmane slechts 220.000 euro betalen. Gisteren volgde het Antwerpse arbeidshof, zetelend in Hasselt, de argumentatie van zijn advocaat Luc Misson. "De regel van 36 maanden discrimineert profsporters ten opzichte van overige bedienden", zegt hij. "Dit zat er al langer aan te komen."

Luc Misson lag in 1995 aan de basis van het arrest-Bosman. Dat arrest maakt een einde aan de traditie dat clubs zelfs na het aflopen van het contract nog konden beslissen of ze een speler lieten vertrekken of niet. Clubs verloren macht aan de spelers en die deden hun voordeel met veel hogere salarissen en lastig af te kopen meerjarencontracten.

"Vergelijken is altijd lastig, maar als we ook in deze zaak op een dag doorgaan tot bij het Europees Hof van Justitie, verleggen wij opnieuw de bakens", zegt Luc Misson. Hij is ervan overtuigd dat het deze keer de clubs én de spelers zullen zijn die hem en Mohamed Dahmane op termijn dankbaar zullen zijn. Hij verwijst naar Michy Batshuayi, die vorige zomer bij Standard Luik bijtekende tot 2018. Iedereen weet dat dat enkel gebeurde om zijn transferwaarde bij zijn vertrek in 2014 te verhogen.

Luc Misson: "Wat denkt u dat er gaat gebeuren als voetballers zich kunnen vrijkopen bij hun clubs voor slechts enkele maanden salaris? Zullen clubs er nog belang bij hebben andere clubs miljoenen aan te bieden om een speler voor vier of vijf jaar aan zich te binden? Ik denk het niet. Willen ze een speler echt aan zich binden, dan zullen ze hem een hoger salaris aanbieden. Voetbalclubs, dat weet iedereen, zijn gehecht aan hun systeem met hoge transfersommen omdat er in het voetbal een hoop zwart geld omgaat. Ik denk dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat dat eerder een systeem is van het verleden dan van de toekomst."

Iedereen gelukkiger

De Luikse advocaat maakt zich sterk dat de wet van '78 nu al in de praktijk vaak wordt toegepast in het voetbal, zij het dan in de vorm van compromissen. "Het moest er ooit van komen dat een dispuut in de rechtszaal eindigde", zegt hij.

"Ik ziet het voetbal evolueren in de richting van het Amerikaanse basketbal. Daar heb je maar twee partijen: de club en de speler. Goede spelers verdienen meer. Is er aan het einde van het seizoen een club die de speler meer wil betalen en de speler heeft zin, dan gaat hij naar die andere club. Men vergeet dat wel eens, maar de gemiddelde profcarrière in het voetbal duurt zes tot acht jaar. Heel veel spelers stoppen vroegtijdig door blessures, want het is een gevaarlijke sport. Het moet dus allemaal gebeuren in die zes tot acht jaar."

Voetbalclubs stoppen nu een hoop energie in jeugdopleiding en het elkaar afsnoepen van jonge voetballertjes. Volgens Misson is ook dat straks een praktijk van het verleden. "Jonge spelers zullen veel vrijer zijn in hun keuze van club. Sporters zullen meer verdienen, makelaars zullen er belang bij hebben een goed salaris te bedingen voor hun speler, eerder dan een percentage op de transfersom.

"Ik vraag voetbalclubs al jaren om zelfs eens te becijferen welk systeem voor hen voordeliger zou zijn. Die ene keer dat een Britse voorzitter zich aan de berekening waagde gaf hij mij gelijk."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234