Woensdag 01/02/2023

'Nieuw bloed laat onvermijdelijk sporen na'

Dansen op sprookjes, dwalen in elektronica en schuifelen in de schaduw van Peter Gabriel. De tweede langspeler van School Is Cool is alweer niet voor één gat te vangen. Vandaag zweert de groep bij digitale opwinding en barok sentiment.

"We houden van Enya, maar ook weer niet zo erg", grinnikt Johannes Genard. Volgens de frontman van School Is Cool het puur toeval dat Nature Fear verschijnt op 21 maart: de dag waarop de natuur opnieuw ontwaakt en de lente begint.

Net zo min verwijst de titel naar de angst voor het ontaarden van School Is Cool. Nochtans is het DNA van de groep al na één plaat drastisch veranderd. In 2012 volgde violiste Nele Paelinck de liefde tot in Argentinië. Haar plaats werd tijdens de opnames van deze nieuwe plaat ingenomen door toetseniste Hanne Torfs en violiste Justine Bourgeus.

Maar ook Andrew Van Ostade - percussionist, boegbeeld en groepsmascotte in één mollig corpus - verliet de groep recent. Daarmee staat de teller inmiddels op drie Schoolverlaters. Eerder stapte immers ook Andrews broer Michael uit de band. "Andrew heeft de opnames van Nature Fear wel nog mee afgewerkt", benadrukt Johannes. "Maar om privéredenen werd beslist de samenwerking stop te zetten. Uit respect voor elkaar spraken we af dat niemand dieper zal ingaan op deze breuk."

'Don't wanna talk about it', is de eerste songregel die je Genard hoort zingen op Nature Fear.

Opnieuw toeval.

Drummer Matthias Dillen blijkt niet zo'n probleem te hebben met een wisselende bezetting. "We zijn inderdaad niet meer dezelfde band. De groep is zelfs helemaal nieuw. Alleen Johannes en ik blijven over van de oorspronkelijke bezetting. Hij is nog steeds de regisseur, die alle muziek aanstuurt. Maar nieuw bloed laat onvermijdelijk sporen na: Hanne speelt bijvoorbeeld in een elektronische band, en dat had ongetwijfeld invloed op ons geluid."

Ook Peter Gabriels lichtjes mystieke en experimentele langspeler So lag vers in het geheugen van Johannes tijdens de opnames, al verscheen die plaat in zijn geboortejaar 1986. Nog dieper in het verleden groef Genard voor zijn teksten. De eerste plaat onderbouwden ze met bespiegelingen over Camus, Wittgenstein en de mythe van Sisyphus. De lyrics op Nature Fear werden dan weer ingegeven door vertellingen, sprookjes, Noorse sagen en mythes. "Die folklore heeft natuurlijk een kneuterige bijklank", klinkt het verontschuldigend.

"Maar het intrigeert me dat er over de hele wereld vertellingen bestaan over dwaallichten, of over mensen die per ongeluk in de elfenwereld belanden. Daar gaat 'Hollow Hill' over, vrij naar een Iers volkssprookje. Het gaat over een dronkaard die in een uitgeholde heuvel opgesloten raakt, en voor eeuwig veroordeeld is om te dansen met de elfjes. Ik schaam me diép om dat verhaal nu te vertellen, maar goed: daar haal ik dus mijn inspiratie. In een elfenheuvel."

Die dubbelslag van folklore en elektronica vond ook zijn weg naar de hoes van Nature Fear. "Wat je ziet, is een mislukte scan van een foto van een kasteel in Zuid-Spanje. Die vervorming, en het contrast tussen het organische en digitale spelen we ook in onze muziek uit."

Diezelfde stijlenclash wordt ook doorgetrokken naar de nieuwe podiumoutfits, waarin natuurlijke stoffen, nepbont en fluokleuren terugkomen. "Erg theatraal", knikt Johannes. "Iemand omschreef het als Mad Max, maar zo postapocalyptisch bedoelden we het niet."

De internationale ambities van de groep zijn alleen maar groter geworden, geloven de leden. Johannes blijkt daarbij nog de meest ongewone aspiraties te koesteren. "Op Nature Fear staat een song die 'Tusks' heet. Die zou ik héél graag willen horen in Hannibal The Conqueror, de volgende film van Vin Diesel. Verder maakt het mij eigenlijk niet zo uit wie onze muziek gebruikt. Of het moest zijn dat iemand 'Warpaint' onder nazipropaganda zou zetten."

Sowieso verkiest School Is Cool dat hun muziek buiten het politiek schutveld blijft. "Bij het nieuwjaarscongres van N-VA werd 'New Kids in Town' gespeeld na de speech van Bart De Wever", zucht Dillen. "Niet dat ik zo'n groot probleem heb met die partij, maar onze muziek kan toch maar beter apolitiek blijven."

Nature Fear verschijnt op 21/3 bij School is Cool vzw/Sony. Zaterdag opent School is Cool Club Belgique in de AB.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234