Vrijdag 27/11/2020

Nieuw album 'De knikkende knoken' met Anciaux en Bush

'Suske en Wiske' (weer) politieke toer op

Kalmthout l In 2005 kregen de nieuwe 'Suske en Wiske'-pleegvaders de opdracht de reeks weer 'kindvriendelijk' te maken. Het nieuwste album drijft echter opnieuw op (inter)nationale politiek, met Bert Anciaux en Gregorius Bush in de hoofdrollen.

Het was het Radio 1-programma Vandaag dat de kat aan de bel bond. Al enige weken werd er met gefronste wenkbrauwen het nieuwe, in De Standaard voorgepubliceerde 'Suske en Wiske'-verhaal De knikkende knoken gevolgd. Het avontuur, waarin drie spoken een angstpsychose onder de bevolking veroorzaken, zorgde een eerste keer voor argwaan toen Lambik bleef zeuren over het verkopen van verzekeringen en polissen. Of kinderen met die termen vertrouwd zijn?

Straffer werd het toen de vrienden naar het Antwerpen van 1434 afreisden. Lambik wordt er door de Jan zonder Vrees voorgesteld aan enkele van zijn naaste medewerkers met wie hij ten strijde trekt tegen de scout. Daartoe behoren onder meer Frank zonder Klank, Karel zonder Baard en Jos Zondermeer - toevallig of niet de voornamen van politieke kopstukken. Even later verschijnen Hugo zonder Humor ('hij heeft al 25 jaar niet meer gelachen') en Bert zonder Bijnaam. Die eerste verwijst mogelijk naar Hugo Coveliers, al kun je dat niet meteen afleiden van de tekening. Dat geldt echter wel voor Bert zonder Bijnaam, die de onmiskenbare gelaatstrekken heeft van Bert Anciaux. Even later vallen ook nog de termen Gregorius Bush en zijn beste vriend Neoconicus (een verwijzing naar de Amerikaanse neocons of neoconservatieven).

Scenarist Peter De Gucht deed die verwijzingen en vergelijkingen gisteren op Radio 1 nog af als toevalligheden. "Het gebruik van angst om winstbejag te bekomen, is natuurlijk iets wat die Gregorius Bush doet." Over Bert zonder Bijnaam, die als twee druppels water op Anciaux lijkt, zei hij dat zijn tekenaar daar wellicht op heeft gezinspeeld, "maar als het echt Anciaux zou zijn hadden we wel een betere bijnaam verzonnen. (...) Echt, je zal het niet geloven, maar het is ongelooflijk toeval."

Politiek heeft altijd al een rol gespeeld in 'Suske en Wiske'. Willy Vandersteen smokkelde binnen- en buitenlandse politiek en vooral wereldpolitiek op subtiele wijze de reeks binnen, net als zijn opvolger Paul Geerts. De huidige auteurs Luc Morjaeu en Peter De Gucht moesten de reeks terug naar de kinderen brengen. Standaard Uitgeverij zwoer toen bij enquêtes bij kinderen. De knikkende knoken luidt mogelijk een breuk in met die attitude.

Volgens sommigen zou die koerswijziging erop kunnen wijzen dat het minder goed gaat met de albumverkoop. Volgens Standaardstripuitgever Johan De Smedt is er geen vuiltje aan de lucht. "De omzet van de jaarlijkse vier gepubliceerde albums is met 11 procent gestegen. Dat is te danken aan het nieuwe team." (GDW)

n Op de tekeningen linksonder praat Lambik met Bert zonder Bijnaam, die de gelaatstrekken van Bert Anciaux heeft. Rechts de cover van het nieuwe album.

Scenarist Peter De Gucht:

Echt, het is gewoon toeval

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234