Dinsdag 31/01/2023

Terreur

Nietsvermoedende Belgische moeder stort 65.000 euro in oorlogskas IS

Het metrostation Maalbeek, waar op 22 maart 2016 een bomaanslag plaatsvond. De IS-aanslagen in Europa blijken deels gefinancierd door Belgische ouders van Syriëstrijders. Beeld REUTERS
Het metrostation Maalbeek, waar op 22 maart 2016 een bomaanslag plaatsvond. De IS-aanslagen in Europa blijken deels gefinancierd door Belgische ouders van Syriëstrijders.Beeld REUTERS

Het was niet alleen met Syrische olie en misdaadgeld dat IS haar terreur in Europa bekostigde. Dat gebeurde ook met geld dat nietsvermoedende ouders aan hun kinderen bleven sturen nadat die vertrokken waren voor de jihad. Daaronder ook tienduizenden Belgische euro's, blijkt uit een document van Europol.

GVV

In Portugal is een proces aan de gang tegen Abdesselam Tazi (65), een Marokkaan die in zijn geboorteland ooit nog politieagent is geweest. Maar in september 2013 begon hij door Europa te reizen om aanslagen voor te bereiden.

Toen Tazi in maart 2017 in Portugal bij de kraag werd gevat, hadden Brussel en Parijs al op bloederige wijze kennisgemaakt met IS. Het onderzoek wees uit dat Tazi zijn orders ontving van dezelfde IS'ers in Syrië die ook achter die bloedbaden zaten - en dat het zijn missie was om daar een vervolg aan te breien.

Dat derde grote luik van IS-terreur in Europa kon verijdeld worden met een golf van arrestaties. Tazi bleek een organisator te zijn - en vooral een financier, onder meer via kredietkaartfraude. In een nota van Europol staat nu ook te lezen hoe hij ook geld uit België ontving. Dat gebeurde via Brusselse Western Union-kantoren, met geld getransfereerd uit Turkije, door een man die zich 'Talha Bilir' noemde.

Minstens 65.000 euro

Maar wie spekte dan de rekening van Bilir en zorgde er zo voor dat hij de terroristen in Europa van geld kon voorzien? Minstens één Belgische moeder van een Syriëstrijder, zo blijkt. Véronique L., die haar zoon Sammy Djedou al in oktober 2012 zag vertrekken, schreef minstens 65.539 euro over naar Bilir en zijn Turkse trawanten.

Dat gebeurde tussen juni 2013 en maart 2015 in vele aparte transacties. Toen het Belgische gerecht haar over die betalingen verhoorde, zei ze dat het geld alleen bedoeld was om haar zoon en diens gezin te onderhouden.

Wat zij niet wist, is dat Djedou op dat moment al geen gewone voetsoldaat meer was. Inlichtingendiensten bestempelen hem als luitenant van Boubaker El Hakim, het grote brein achter alle buitenlandse terreur van IS. Djedou stierf op 4 december 2016 door een drone-aanval op Raqqa.

De moeder van Djedou was zeker geen alleenstaand geval. Toen de Franse terrorist Walid Hammam - een andere luitenant van El Hakim - in oktober 2016 vroeg om twee kalasjnikovs te kopen, vermeldde hij uitdrukkelijk dat een kwart van de nodige 4.000 euro bij zijn hoogsteigen moeder moest worden gehaald.

Anouar Haddouchi was getrouwd met bekeerlinge Julie Maes, die tot oktober 2015 elke maand 500 euro van haar vader op haar rekening kreeg. Beeld RV
Anouar Haddouchi was getrouwd met bekeerlinge Julie Maes, die tot oktober 2015 elke maand 500 euro van haar vader op haar rekening kreeg.Beeld RV

Tazi kreeg wellicht ook geld van een Belgische vader. Want in het document van Europol staat ook vermeld hoe hij via tussenpersonen meer dan 3.000 euro van Anouar Haddouchi ontving. Dat is een Brusselaar die in Birmingham woonde toen hij in september 2014 naar IS in Syrië trok.

Haddouchi was toen al getrouwd met de bekeerlinge Julie Maes. Zij zou tot oktober 2015 iedere maand 500 euro van haar vader op haar rekening gekregen hebben. Haddouchi liet zijn geld niet alleen naar Tazi vloeien. Het was ook van zijn Britse bankrekening dat er in juli 2015 3.000 pond naar de cel achter de terreur in Parijs is gegaan. Dat geld werd in opdracht van aanslagenplanner Abdel Hamid Abaaoud opgehaald in Engeland door Mohamed Abrini, de 'man met het hoedje'.

Er worden op dit ogenblik zeker drie moeders van Belgische Syriëstrijders met vervolging bedreigd omdat ze geld aan hun kinderen stuurden. Die zaken zitten nog in de onderzoeksfase. Het valt alvast op dat het telkens gaat om kinderen die dicht bij de aanslagenplanners van IS hebben gestaan.

Behalve Djedous moeder Véronique gaat het over Ghita B., van wie de zonen Zacharia en Ismaïl Iddoub in Syrië vaak zijn opgedoken in de entourage van Abdel Hamid Abaaoud. Datzelfde geldt voor Anis Bouzzaouit, van wie de moeder Géraldine H. ook met een proces voor financiering van terreur wordt bedreigd. Daarop staat vijf tot tien jaar cel.

De enige die al veroordeeld is omdat ze geld aan haar zoon in Syrië overmaakte, is een Kosovaarse moeder uit Schoten. Zij sluisde 9.000 euro naar hem door en kreeg een jaar voorwaardelijk.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234