Woensdag 20/01/2021
Beeld Geert Joostens

John John & Missy

Niets verschaft je zoveel geluk als de nabijheid van je gezin. Maar om dat te voelen, moet je ook geluk ­hébben

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (8) en Missy (4).

Voorzichtig zijn, zei je nog en dat was het laatste wat je van hen zag. Althans voor tien tergend trage minuten. Die tijd hebben je kinderen nodig om een blokje rond te rijden. Ze rijden keurig op het trottoir en ze hoeven geen enkele straat te kruisen om het blok af te werken. Rationeel bekeken kan er weinig tot niets gebeuren. Je hart, dat sneller gaat kloppen met elke seconde dat ze volgens jou weer om de hoek hadden moeten verschijnen, denkt er anders over.

Je dochter gaat achterop, op de bagagedrager van haar broer die nu dubbel zo oud is. Hij een noeste coureur van acht, zij een galante amazone van vier. Je kijkt ze na terwijl ze kleiner worden en uiteindelijk achter de hoek verdwijnen. “Natuurlijk vertrouw ik jullie”, loog je toen ze de eerste keer hun microfietstocht ondernamen. Je zou wel binnen op hen wachten. Niks aan de hand. In werkelijkheid sta je te drentelen aan de garagepoort waar ze dra weer horen te verschijnen. “Waarom sta je hier nog?”, vraagt je zoon. Nou, gewoon, stel dat ze de gesloten poort niet zouden herkennen. Of zo, begrijp je?

Terwijl je je kroost fietsend in een stipje ziet veranderen, tel je je zegeningen. Dat zijn er minstens drie: je geliefde, je zoon, je dochter. Dat is niet niks. Dat is: geluk. Niets verschaft je zoveel geluk als de nabijheid van je gezin. Maar om dat geluk te voelen, moet je ook geluk ­hebben. Al acht (en bij Missy vier) jaar glijden jullie samen door de dagen als een warm mes door de boter. Geen noemenswaardige ­hinderpaal kwam vervelend in de weg staan. Bijna altijd tot dusver is het lot jullie gunstig gezind geweest.

Sommige mensen worden arrogant van zoveel fortuin. Hovaardigheid wordt hun levensbeschouwing. Alsof ze al dat geluk eigenhandig afgedwongen hebben. Pechvogels hebben het allemaal aan zichzelf te danken. Als ze nu maar het goede voorbeeld zouden volgen, dan komt alles vanzelf goed. Toch? Jou maakt al dat geluk juist nederig. Het gevoel overvalt je weer als je ’s avonds op de bank naar het prachtige Radio Gaga zit te kijken. Ditmaal mogen jongeren uit de instelling voor jeugdbescherming in Mol de plaatjes kiezen. Een meisje vertelt hoe ze al van haar twee jaar geplaatst wordt in pleeggezinnen; een jongen getuigt over het verdriet dat hij zijn alleenstaande moeder aandeed door niet uit de klauwen van drugs en geweld te blijven.

Deze kinderen hebben nooit op een fietsje van hun vader kunnen wegrijden. Van een vader is in hun leven nog geen sprake geweest, van een fietsje misschien evenmin. Er is ook voor hen met een dobbelsteen gegooid. Zij hebben enkel eentjes en tweetjes. Om van je leven dan nog een zes te maken moet je verduiveld veel kracht hebben. En geluk.

“Papa, mogen we een ijsje?”, roepen John John en Missy wanneer ze met een verschroeiend remmanoeuvre weer voor je neus tot stilstand komen. “Natuurlijk”, zeg je. “Omdat jullie zo snel terug zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234