Maandag 25/01/2021

Niets. Rien.

Beeld UNKNOWN

De federale regeringsvorming was al langer dood, N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft dat nu ook officieel vastgesteld. Na 114 dagen onderhandelen zijn we terug bij af - en niemand weet hoe het verder moet.

"Dit verhaal is afgelopen. Laat ons dat nu eindelijk gewoon toegeven. Als men mij daarvoor de zwartepiet wil geven, dan doet men dat maar." Met die woorden maakte Bart De Wever een einde aan de regeringsonderhandeling in haar huidige vorm. De N-VA wil nog altijd een akkoord over een federale regering vormen, maar niet op de huidige inhoudelijke basis en niet (alleen) met de zeven partijen die tot dusver aan de onderhandelingstafel zaten. In tussentijd wil de partij "een luisterend oor" verlenen aan de ontslagnemende regering om een oplossing voor dringende grote dossiers te 'gedogen'.

N-VA wil al langer weg uit het harnas van een onderhandeling met zeven. Omdat de partij een toekomstig isolement in een links kabinet vreest, omdat ze de financiële kant van de staatshervorming nog altijd te mager vindt, en omdat ze vermoedt dat met name de PS uit is op een uitputtingsslag om Vlaanderen rijp te maken voor een regering zonder N-VA. Het moment voor een ruk aan de handrem was gekomen, nu de onderhandelingen naar het nulpunt waren gezakt, bij gebrek aan doorbraak over de herziening van de financieringswet. Een N-VA-communiqué met een ultimatum voor de Franstaligen en het voorspelbare antwoord erop - njet -, leverde zondag al de opstap naar de perfect geregisseerde persconferentie van gisteren.

Leugens
De gevolgen van de exit van N-VA zijn niet min. Vandaag, 114 dagen na de verkiezingen, is niets nog zeker: de as PS-N-VA ligt aan duigen, de formule met zeven partijen is uitgewoond en de ambitie van PS-chef Elio Di Rupo om de premier te worden die dit land weer met zichzelf verzoent, hebben een fikse knauw gekregen. De toon in de reacties verhardde gisteravond nog. "Stapjes van een tuinkabouter", minimaliseerde De Wever in Terzake de toegevingen waartoe de Franstaligen bereid zouden zijn. PS-minister Paul Magnette beschuldigde daarop De Wever van "leugens" omdat hij zei dat de Franstaligen zouden teruggekomen zijn op de helft van eerdere communautaire toezeggingen - een verwijt dat meteen geretourneerd werd door N-VA.

Hoe het nu verder moet, weet eigenlijk niemand. Zeker is dat de koninklijke bemiddelaars Danny Pieters (N-VA) en André Flahaut (PS) vanmiddag ten paleize hun opdracht onverrichter zake teruggeven. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat er daarna een periode van rust wordt ingelast, met vanaf morgen nog eens een rondje audiënties van de voorzitters - met wellicht deze keer ook uitnodigingen voor Open Vld en MR. Een nieuwe koninklijke opdracht moet dan wellicht niet meer voor het eind van deze week verwacht worden. In principe ligt de bal nu in het kamp van N-VA, de grootste partij van het land en verantwoordelijk voor de definitieve breuk. De Wever hintte zelf al "ter beschikking" te staan, en aan Vlaamse zijde zal niemand hem tegenhouden.

Probleem is wel dat het wantrouwen bij de Franstaligen tegenover De Wever huizenhoog geworden is, en ook van het paleis is niet geweten of het dat initiatief op dit cruciale moment zomaar aan de Vlaams-radicalen zal toevertrouwen. Enige alternatieven waaiden gisteravond nog rond. Franstaligen hopen dat CD&V alsnog zijn verantwoordelijkheid neemt, nu Kris Peeters in de Vlaamse regering bewezen heeft dat ze N-VA tot een compromis kan dwingen (CD&V bedankt beleefd), of dat sp.a een duit in het zakje doet. Nog zo'n idee dat weer van de plank werd gehaald is het uitsturen van een MR-ancien, genre Louis Michel, kwestie van eens totaal iets anders te proberen. Ook van geen van die scenario's is evenwel het succes verzekerd. (BE/JV/TP/TM)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234