Woensdag 27/10/2021

Niets nieuws onder de Belgische zon

In het voetbal zijn er sinds het Bosman-arrest al helemaal geen beperkingen meer

Tien nieuwe landen sluiten zich morgen aan bij de Europese Unie. Uiteraard zal dat een impact hebben op de arbeidsmarkt maar in de sport in België valt daar niets revolutionairs van te verwachten. Op Cyprus en Malta na zaten alle nieuwe lidstaten al in de EER (Europese Economische Ruimte) en konden spelers niet uitgesloten worden wegens hun nationaliteit. In mensentaal: in praktijk konden clubs die dat al wilden spelers opstellen uit landen die nu pas toetreden tot de EU.

Valerie Hardie

Eén zaak verandert er wel voor de nieuwe EU'ers in België. Terwijl clubs voorheen door de wet-Dedecker verplicht werden om sporters uit niet-EU-landen tweemaal het minimumloon - zo'n 60.500 euro - te betalen, dan is dat nu geen noodzaak meer. Al is het uiteraard nog maar de vraag welke spelers bereid zouden zijn zich in te zetten voor minder dan dat bedrag. Tenzij dan tweederangsfiguren en dan ben je als bestuurder toch beter af met 'duurdere' sporters die kwalitatief meer bieden.

Voor een nieuwe instroom van sporters hoeft België niet te vrezen. Er stonden al geen grenzen meer op de hoeveelheid Europese spelers die clubs wilden opstellen. Wilde een basketbalclub vijf Litouwers opstellen, dan kon niemand daar wat tegen doen. De enige beperking die de basketbalbond oplegt, is aan nationaliteiten die buiten het Cotenou-akkoord vallen (een handelsakkoord tussen de EU en zeventig ontwikkelingslanden), zoals Amerikanen. In het voetbal zijn er sinds het Bosman-arrest in 1995 al helemaal geen beperkingen meer, zie Beveren. Elf Ivorianen in een elftal: geen probleem.

Niet alle landen zijn zo flexibel. Neem Spanje, waar er in het voetbal nog wel een restrictie staat op het aantal buitenlanders. In principe is dat aanvechtbaar, want de Europese wetgeving primeert op de regels die de nationale bonden opleggen. Ook Italië handhaafde tot voor kort een dergelijke stringente regel maar stapte daar intussen van af. Ook Engeland houdt er een aparte regelgeving op na. Alleen wie 75 procent van de wedstrijden met hun nationale ploeg afwerkt, mag in de Premier League spelen. En dan nog op voorwaarde dat dat land in de topvijftig van de Fifa staat.

Hoe zit het in Nederland, waar niet-EU'ers een minimumloon van 436.500 euro krijgen? Dreigt daar geen toeloop van sporters uit de nieuwe lidstaten nu die financiële verplichting wegvalt? Neen, want Nederland heeft al sector per sector overgangsmaatregelen ingevoerd, wat door de EU is toegestaan. Voor de sectie betaald voetbal bijvoorbeeld is besloten dat er voldoende spelers voorhanden zijn en dat er de komende twee jaren dus niets verandert. De kans bestaat dan ook dat Nederlandse clubs samenwerkingsverbanden zullen sluiten met Belgische clubs, waar ze hun spelers voor een bescheiden loon twee jaar lang kwijt kunnen tot de overgangsmaatregel verstrijkt. En dat is, al met al, ook niets nieuws.

Met dank aan sporteconoom Trudo Dejonghe, Serge Rossmeisl (jurist sectie betaald voetbal in Nederland) en Cyriel Coomans (voorzitter van de basketbalbond).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234