Donderdag 09/02/2023

Niets is wat het lijkt

Gent

Van onze medewerkster

Sally De Kunst

'De werkelijkheid verschijnt thans als een bizar soort casino, waar niets is wat het lijkt", schreef theaterauteur Paul Pourveur ooit in de tekst 'Over dramaturgie tussen twee werkelijkheden in'. De wetenschap kan onmogelijk de werkelijkheid kennen en beschrijven, maar kan slechts een waarschijnlijkheid bepalen. I0 (te lezen als de binaire getallen 0 en I) van SKaGeN stelt de werkelijkheid in vraag. Gebeurt wat we zien echt? Of speelt alles zich af in de hoofden van de protagonisten?

Skagen is het meest noordelijke punt van Denemarken, waar de Noordzee en de Oostzee in elkaar overvloeien. SKaGeN is ook een nieuw gezelschap van zes jonge theatermakers. De zes ontmoetten elkaar aan de Antwerpse toneelopleiding Dora van der Groen en stelden afgelopen donderdag in Monty hun afstudeerproject I0, onder de auspiciën van Peter Van den Eede van Compagnie De Koe, voor. I0 speelt zich af in een ziekenhuis. Voor een transparant plastic zeil, waarachter afwisselend een operatiekamer en een bouwwerf gesuggereerd worden, zit het personeel van de afdeling cardiologie op elkaars lip in een voorlopige vergaderruimte. Als gevolg van dat nijpende plaatsgebrek en een dreigende inspectie komen kleingeestigheid, intriges en driften aan de oppervlakte. Het lijkt alsof de beslissingen boven de hoofden van de personages genomen worden. (Een toespeling op de affaire rond de Antwerpse toneelopleidingen?) De situatie wordt steeds onduidelijker en het gedrag van de zes protagonisten steeds driester. Er komen barsten in de spiegel die de wetenschap voorhoudt. Medische wanpraktijken, seks op de operatietafel, hobbyspiritualiste mevrouw Drusse...

Het basisrecept voor hun 'ziekenhuissoap' haalde SKaGeN overduidelijk bij The Kingdom (1994) van cineast Lars von Trier. De overige ingrediënten zochten de jonge theatermakers in Krysztof Kieslowski's Dekalog (1988), in Congo (1989) van Paul Pourveur en in American Psycho (1991) van Brett Easton Ellis. Het geheel wordt doorspekt met wetenschappelijke uiteenzettingen over hartziekten, de paringsdaad bij schorpioenen en zelfs beton. Die intermezzo's hebben een hoog showbizzgehalte. De acteurs spreken het publiek op een wervelende manier met een microfoon toe als was het de nieuwe collectie Tupperware die ze verkopen. Het collectief maakt voor I0 trouwens handig gebruik van de technologie. Geluidsopnames, beeldfragmenten en belichting zorgen voor een sinistere ondertoon. De voorstelling baadt in grijstinten en vleeskleurige accenten. SKaGeN wilde de vriendschap die ontstond tijdens hun opleiding omsmeden tot een professionele samenwerking als collectief.

De leden, die tijdens hun studies al uitstappen maakten naar onder andere De Roovers, Hollandia, Het Toneelhuis, Arne Sierens en De Queeste/De Mol, hebben overduidelijk veel plezier in hun spel. De gretigheid waarmee ze een banale discussie over koffie voeren verklapt dat ze elkaar feilloos aanvoelen. Er wordt al eens over de schreef gegaan, geïmproviseerd en met elkaar gelachen. Dat maakt I0 tot een erg toegankelijke voorstelling. Af en toe is er een dood moment en mist het stuk wel wat vaart, maar de bezieling van de acteurs maakt veel goed. I0 is wat mij betreft een geslaagde vingeroefening onder de vleugels van De Koe. Benieuwd hoe de eerste volwaardige eigen productie van SKaGeN in december zal uitdraaien.

TITEL: I0 DOOR: SKaGeN

VAN EN MET: Yves Degryse, Valentijn Dhaenens, Korneel Hamers, Mathijs Scheepers, Clara van den Broek en Bruno Vanden Broecke

REGIE: Peter Van den Eede

WAAR EN WANNEER: van donderdag 21 tot en met zaterdag 23 september telkens om 20 uur in Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent (tel. 09 267.28.28). Nadien op tournee: info Cie De Koe (tel. 03.248.66.60). ONS OORDEEL: I0 is een geslaagde vingeroefening onder de vleugels van De Koe. Benieuwd hoe de eerste volwaardige eigen productie van SKaGeN in december zal uitdraaien.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234