Vrijdag 16/04/2021

Opinie

Niets is gezonder dan jezelf nu en dan terdege blootstellen aan ideeën die haaks staan op die van jezelf

Joël De Ceulaer. Beeld Karel Duerinckx
Joël De Ceulaer.Beeld Karel Duerinckx

Joël De Ceulaer is senior writer bij deze krant.

Beste Gaea,

Bedankt voor je brief. Die heeft mij enorm opgekikkerd: toen ik hem gelezen had, voelde ik mij op slag ruim twintig jaar jonger. Het leek wel alsof ik met de teletijdmachine werd teruggeschoten naar de jaren 90 van de vorige eeuw.

Je herinnert je die tijd nog. Journalisten kampten met de vraag hoe ze moesten omgaan met het gestaag oprukkende Vlaams Blok. Ik behoorde tot de strekking die vond dat we mandatarissen van die partij niet mochten interviewen, om hen – zoals dat heet – geen forum te geven. Artikels waarin Filip Dewinter en de zijnen werden ontmaskerd als halve fascisten of hele neonazi’s, die konden niet genoeg verschijnen. Maar praten met die lui? Nee. Ik vond dat het politieke cordon sanitaire een journalistiek verlengstuk moest krijgen middels een cordon médiatique.

Mijn argumenten waren, ik wil daar eerlijk over zijn, van paternalistisch-electorale aard: de pers moest ervoor zorgen dat het Vlaams Blok zo klein mogelijk bleef. Daarom waren interviews gevaarlijk. In een interview kan een politicus immers liegen en de demagoog uithangen, om aldus de arme kiezer tot een stem te verleiden.

Nieuwsgierigheid

Als spijtoptant van het mediacordon verwerp ik die argumenten vandaag met klem. Ik vind dat journalisten geen paternalisten horen te zijn. De vraag welk effect een interview heeft op het stemgedrag van de lezer, is wat mij betreft irrelevant. Ik doe gewoon mijn werk. Voor iemand die zich heeft gespecialiseerd in het interviewgenre, betekent dat: mensen interviewen uit alle hoeken van het politieke spectrum – ook de rechterhoek.

Ik doe dat niet uit commerciële overwegingen, ik doe dat niet om een overcorrectie naar rechts uit te voeren, ik doe dat uit – hou je vast – nieuwsgierigheid, respect voor de lezer en trouw aan het devies van deze krant dat journalistiek moet prikkelen en uitdagen, en dwars en disruptief mag zijn. Niets is gezonder dan jezelf nu en dan terdege blootstellen aan ideeën die haaks staan op die van jezelf. Ik kan daarvan genieten.

Ik moet je dus teleurstellen. Je intentieproces klopt niet. Toen ik besloot om Dries Van Langenhove te interviewen, was het niet mijn bedoeling om de man belachelijk te maken in de ogen van weldenkend Vlaanderen. Ik probeerde hem ook niet weg te zetten als een politiek lichtgewicht of een kwezel, zoals je insinueert. Ik wilde hem gewoon, euh, welja, interviewen. Met scherpe vragen, veel tegengas en jawel, af en toe een snuifje ironie om duidelijk te maken dat ik soms de wenkbrauwen fronste. (Tussen haakjes: dat boek van Ico Maly over nieuw rechts heb ik niet alleen gelezen, ik heb de auteur zelfs geïnterviewd – sterker nog: De Morgen was de énige krant die Maly een forum gaf.)

Dat je dwaalt aangaande mijn motieven, blijkt ook uit het feit dat je denkt dat de media geloven dat ‘geen verstandig mens zulke ideeën ernstig neemt’. Nieuwsflash, beste Gaea: er bestaan rechtse mensen, en die zijn niet noodzakelijk slecht of dom of wat dan ook. Ik ken heel rechtse mensen die heel verstandig zijn. Ik heb zelfs – ga even zitten – vrienden die behoorlijk rechts en conservatief zijn.

Ja maar, hoor ik je denken, en al die felle, vaak erg links aangesneden opiniestukken dan? Ik beken. Die schrijf ik ook soms. Maar weet je wat? Daar krijg ik precies dezelfde kritiek op. Dat ik door de rechterzijde onder vuur te nemen, bijvoorbeeld in het migratiedebat, de mensen nog verder naar rechts duw. Dat ik met andere woorden ‘contraproductieve’ opiniestukken schrijf. Maar ook van die kritiek trek ik mij niets aan. Het zou maar erg zijn. Als ik geen rechtse lieden meer mag interviewen en ook niet meer mag ontbranden in de occasionele polemiek – tja, dan blijft er niet veel over. Behalve misschien bakker worden. Of woordvoerder van Servais Verherstraeten.

In alle ernst, Gaea: nogmaals dank voor je brief. Beter een debat over Schild & Vrienden dan doen alsof ze niet bestaan.

Genegen groet,

Joël De Ceulaer

Lees hier de brief die Gaea Schoeters aan De Ceulaer schreef: "Het is niet Van Langenhove die binnen 20 jaar spijt krijgt van dit interview. Het zijn wij allen." (+)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234