Dinsdag 14/07/2020

Niets houdt Giel (15) nog weg uit India

Giel F., de vijftienjarige jongen uit Sint-Laureins die monnik wil worden in India, mag vandaag het vliegtuig opstappen. Dat heeft de jeugdrechter beslist na een ondervraging van hem en zijn moeder.

Het zag er gisteren even naar uit dat Giel F. zijn droom om monnik te worden in het Jonangklooster in Shimla, op de grens met Tibet, even zou moeten opbergen. Het parket van Gent opende woensdag een onderzoek naar de thuis- en opvoedingssituatie van de jongen. Er werden meteen enkele agenten naar Giels huis gestuurd, waar hij samen met zijn moeder ondervraagd werd. "Ze zijn gewoon bezorgd", zei zijn moeder achteraf. "Ik ga ervan uit dat er geen enkel probleem is."

Maar gisteren werden moeder en zoon plots opgevorderd om naar het politiekantoor van Eeklo te gaan. Van daaruit werden ze naar de jeugdrechter gebracht voor verdere ondervragingen. "Gelet op de hoogdringendheid, heeft het parket een jeugdrechter gevat om de situatie na te gaan en te oordelen of er zich verdere maatregelen opdringen", klonk het officieel. De jeugdrechter besliste uiteindelijk om geen maatregelen op te leggen, tot grote vreugde van Giel.

"Het openbaar ministerie kan niet aantonen dat er sprake is van een problematische opvoedingssituatie", leest de jongen het vonnis voor. "We zien geen enkel element waaruit moet blijken dat het om een onveilige situatie gaat. Uit de gesprekken met de moeder en de zoon blijkt dat de reis, maar ook de contacten en de bezoeken goed geregeld zijn." En tot slot: "Het is een zeldzaam en ongewoon project voor een jongen van vijftien, maar dat betekent niet dat het per se in strijd is met het belang van het kind. Bovendien kan zowel de moeder als het kind het project op elk moment herbekijken."

Indoctrinatie

"Ik heb er nooit aan getwijfeld dat Giel mocht vertrekken", zegt moeder Sabine, die eraan toevoegt dat ze de timing van het onderzoek vervelend vindt. "We hadden onze laatste dagen samen aangenamer kunnen invullen."

Het gezin mag dan opgetogen zijn, dat geldt niet voor iedereen in de familie. Gisteren raakte bekend dat de oom van Giel woensdagmiddag de lokale politie en het Comité Bijzondere Jeugdzorg via een fax had gecontacteerd, om zo zijn bezorgdheid te uiten. Gisteren werd ook via zijn advocaat, Anthony Godfroid, een communiqué aan verschillende media bezorgd.

Daarin laat de man, die de broer is van Sabine, weten dat hij zich niet kan vinden in de plannen van zijn jonge neef om monnik te worden in India. "Op vijftienjarige leeftijd is een kind onvoldoende matuur, onvoldoende ontwikkeld, om in te kunnen schatten wat het inhoudt om have en goed te verlaten en zich volledig te gaan isoleren van de familie op een afstand van verschillende duizenden kilometers", luidt het. En dan: "Dit is des te meer het geval indien het kind ogenschijnlijk het voorwerp heeft uitgemaakt van indoctrinatie."

Volgens Godfroid doelt zijn cliënt op een schimmige organisatie, genaamd Nying Drod. De moeder van Giel is verantwoordelijk voor het Belgische luik hiervan en zou proberen om via haar zoon publiciteit hiervoor te maken. "Het kan en mag nooit toegelaten worden dat een kind ingezet wordt om fondsen te verzamelen voor een semi- religieuze beweging", klinkt het.

Nonsens, zo noemt Sabine de brief van haar broer. De organisatie in kwestie is louter en alleen bedoeld voor het goede doel. "We zamelen geld in voor kinderen die geen Chinees maar Tibetaans onderwijs willen volgen. Voor veel ouders in Tibet is dat onbetaalbaar."

Beroep aantekenen

De oom liet, na de uitspraak, weten via zijn advocaat weten dat hij respect heeft voor de rechtsstaat, maar dat hij de beslissing van de jeugdrechter betreurt. Hij blijft zich vragen stellen bij de opvoedingssituatie van de jongen.

Het parket van Gent laat weten nog te beschikken over de mogelijkheid om beroep aan te tekenen, maar volgens de parketwoordvoerster valt daarover pas ten vroegste vandaag een beslissing. "Sowieso werkt die niet schorsend", zegt ze nog.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234