Maandag 28/11/2022

Trump president VS

Niets dan kritiek op inreisverbod Trump: "Vrijheidsbeeld is in tranen"

Trump gisteren bij de ondertekening van zijn besluiten in het Pentagon in Washington DC. Beeld Photo News
Trump gisteren bij de ondertekening van zijn besluiten in het Pentagon in Washington DC.Beeld Photo News

Vanuit heel de wereld komt er striemende kritiek op de nieuwste beleidsmaatregel van Amerikaans president Donald Trump om reizen naar de VS vanuit bepaalde moslimlanden veel moeilijker te maken. De Verenigde Naties roepen Trump en zijn regering op om de maatregel snel terug te draaien.

TT

Trump besliste gisteren met een zogenaamd 'executive order' (zie onderaan voor de volledige tekst) om vluchtelingen gedurende vier maanden niet meer toe te laten in de VS. Ook gewone reizigers uit zeven moslimlanden mogen de komende drie maanden de VS niet meer in. Voor Syriërs geldt het inreisverbod zelfs voor onbepaalde tijd. De president wil daarmee de "Amerikanen beschermen tegen terroristische aanvallen".

Vanuit verschillende luchthavens komen berichten van chaotische toestanden binnen doordat inwoners uit de zeven betroffen landen nu al niet meer op vluchten naar de VS mogen stappen. Op de luchthaven van het Egyptische Caïro werden vanmiddag vijf Irakezen en een Jemeniet tegengehouden op een vlucht naar New York, zo liet een woordvoerder weten. In New York zitten al zeker twee Irakese vluchtelingen vast omdat Trump zijn besluit ondertekende toen ze al onderweg waren, meldt The New York Times. Wat er met hen zal gebeuren, is onduidelijk.

Buitenlandse leiders, Democratische politici en mensenrechtengroeperingen van over heel de wereld uiten forse kritiek op de maatregel. Technologiebedrijf Google heeft zijn buitenlandse medewerkers die in de VS werken en zich momenteel in het buitenland bevinden, teruggeroepen.

Zo roepen de Verenigde Naties de Amerikaanse regering op om wel nog asiel te verlenen aan wie oorlog en vervolging ontvlucht. "De noden voor vluchtelingen en migranten wereldwijd zijn nooit groter geweest. Het Amerikaanse hervestigingsprogramma is een van de belangrijkste in de wereld", aldus het vluchtelingenagentschap van de VN en de Internationale Organisatie voor Migratie in een gezamenlijk standpunt.

Democraten: "Het Vrijheidsstandbeeld is in tranen"

Chuck Schumer, Democratisch fractieleider in de Amerikaanse Senaat, reageerde dat "er tranen rollen van de wangen van het Vrijheidsbeeld, nu een grote traditie die al bestaat sinds de stichting van Amerika - immigranten verwelkomen - is platgestampt. Vluchtelingen en immigranten opvangen is niet alleen een humanitaire noodzaak, het heeft ook onze economie vooruitgeholpen en jaar na jaar voor jobs gezorgd. Dit is een van de achterlijkste en vuile executive orders die de president heeft uitgevaardigd."

Frankrijk en Duitsland zijn "bezorgd"

"Dit kan ons alleen maar bezorgen", zei ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken op een persconferentie met zijn Duitse collega Sigmar Gabriel in Parijs. "Vluchtelingen verwelkomen die oorlog en vervolging ontvluchten is een deel van onze plicht."

Gabriel zelf noemde de VS "een land waar de christelijke tradities een belangrijke betekenis hebben". "'Bemin uw naaste' is een van de grootste christelijke waarden, en dat betekent ook mensen helpen."

Zuckerberg: "De VS zijn een land van immigranten, en daar moeten we trots op zijn"

Voor de eerste keer sinds de verkiezingen heeft ook Facebook-topman Mark Zuckerberg zich publiek over Donald Trump uitgelaten. In een bericht op zijn profielpagina bekritiseert hij de nieuwste beleidsmaatregel van de Amerikaanse president. Zuckerberg benadrukt in zijn open brief dat de Verenigde Staten altijd al een land van migranten is geweest, en nog steeds zou moeten zijn. "Mijn overgrootouders kwamen uit Duitsland, Oostenrijk en Polen. Priscilla's (zijn echtgenote, red.) ouders waren vluchtelingen uit China en Vietnam. De VS zijn een natie van immigranten, en daar zouden we trots op moeten zijn."

Mark Zuckerberg. Beeld AP
Mark Zuckerberg.Beeld AP

"We moeten onze deur openlaten voor vluchtelingen en voor wie hulp nodig heeft. Dat is wie wij zijn. Als we vluchtelingen enkele decennia geleden hadden afgewezen, dan zou Priscilla's familie hier vandaag niet zijn."

Voor Zuckerberg gaat het echter verder dan louter zijn familie. Bij Facebook werken veel hoogopgeleide jongeren die niet in de VS zijn geboren. "Enkele jaren geleden gaf ik les in een lokale school waar de beste studenten jongeren zonder papieren waren. Ook zij zijn onze toekomst. We zijn een natie van immigranten, we hebben allemaal voordeel wanneer de besten en de slimsten van de wereld hier kunnen leven, werken en bijdragen. Ik hoop dat we de moed en het medeleven kunnen vinden om mensen samen te brengen en van deze wereld een betere plaats voor iedereen te maken."

Zuckerberg besliste begin dit jaar om als 'goed voornemen' voor 2017 alle 50 staten van de VS te bezoeken en er met mensen te spreken "over hoe ze leven, werken en over de toekomst denken". Sommigen zien daarin een mogelijke opmaat naar de presidentsverkiezingen van 2020.

Iran vraagt dialoog aan Trump in plaats van muur en inreisverbod

Iran uitte niet alleen kritiek op het inreisverbod voor Iraniërs, maar ook op de plannen om een muur te bouwen op de grens met Mexico. "De tijd dat mensen met muren van elkaar gescheiden werden, is definitief voorbij", zei de Iraanse president Hassan Rohani. Voor de oplossing van politieke conflicten is er de dialoog.

"We leven in de tijd van globalisering, ... die alle volkeren tot buren maakt", zei Rohani. Vooral toeristische reizen zorgden voor een beter begrip voor andere culturen, en daardoor voor meer tolerantie, aldus de president.

Miljoenen Iraniërs zijn na de Islamitische Revolutie van 1979 naar de VS uitgeweken, vooral naar Californië. Los Angeles wordt daardoor ook "Tehrangeles" genoemd. Veel Iraniërs vrezen nu dat ze onder het presidentschap van Trump hun familie niet meer kunnen zien in de VS.

Iraanse filmmaker niet bij Oscars door Trump

De voor een Oscar genomineerde Iraanse filmmaker Asghar Farhadi kan waarschijnlijk niet naar de uitreiking komen vanwege de nieuwe 'moslimban' van president Donald Trump. Dat zegt voorzitter Trita Parsi van de National Iranian American Council, een organisatie voor Iraanse Amerikanen, op Twitter.

Farhadi is met zijn film Forushande (The Salesman) genomineerd in de categorie beste niet-Engelstalige film. Het is zijn tweede Oscar-nominatie. In 2012 won hij in dezelfde categorie met Jodaeiye Nader az Simin (The Separation).

De hoofdrolspeelster in The Salesman, de Iraanse actrice Taraneh Alidoosti, kondigde donderdag al aan dat ze niet naar de Oscar-uitreiking komt uit protest tegen Trump. Dat besloot ze in een reactie op het - toen nog - voornemen van de president om immigranten uit moslimlanden te weren.

"Het weigeren van visa aan mensen uit Iran is racistisch", schreef Alidoosti op Twitter. "Als protest zal ik niet aanwezig zijn bij de uitreiking van de Academy Awards 2017.''

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234