Vrijdag 23/04/2021

Niets dan de waarheid

undefined

Hou u vast. Sidder en beef. Huil bittere tranen. Boek enkele sessies therapie. Inderdaad, het droevige nieuws overviel menig krantenlezer. Of zoals onze Noorderburen dat zo mooi formuleren: het nieuws kwam keihard binnen. Pierre Aspeslag zal in oktober niet op de lijst staan van de Blankenbergse Open Vld! Toch wel een domper op de feestvreugde voor het blauwe fabriekje. Pierre Aspeslag kent u beter als Pieter Aspe, schrijver van bestsellers, voormalig uithangbord van Brugge en de man die zijn haar liet groeien. Aspe(slag) kondigde eerder aan dat hij zou opkomen voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar geen mandaat zou opnemen. Als je als partij al de krantenpagina's moet halen omdat iemand niet meedoet aan de verkiezingen waarmee hij toch al niet verkozen wou geraken, heb je een probleem om u tegen te zeggen. Pr-wonder gezocht voor de blauwe slangenkuil. Aspes boeken Pandora, Op drift, Erewoord en vooral Blauw bloed krijgen plots een nieuwe lading.

Aspe zal niet in de illustere voetsporen treden van Koen 'Meneer Spaghetti' Crucke, Peter 'Piet Piraat' van de Velde, Edwig 'Bosberg' Van Hooydonck, Sabine 'TV1' De Vos of andere bekende en o zo liberale medemensen. De Blankenbergse gemeenteraad zal het de volgende zes jaar zonder spannende moties moeten doen of ijzingwekkend intrigerende stemrondes. Ze drinken een glas (Duvel), doen een plas en alles blijft dus zoals het was. Burgemeester Patrick De Klerck betreurt het nieuws. Aspe zou het te druk hebben met door te breken in de VS en Polen, maar "hij blijft wel een ambassadeur voor onze badstad." Mooi zo. Zie je hem in den vreemde al uit volle borst "Blankenberge Blankenberge, wonderschone stad/ Ik wou dat ik in mijn achtertuin zo'n Blankenberge had/ Blankenberge Blankenberge, parel aan de kust/ De mooiste plek op aarde voor wie zand met schelpjes lust" zingen?

Trouwens, Aspe doet er goed aan niet in de politiek te stappen. Schrijvers plegen al wel eens een mal figuur te slaan in de verkiezingsstrijd. Tom Lanoye plengde als onafhankelijke lijstduwer voor Agalev bij de districtraadsverkiezingen in Antwerpen in 2000 Zwarte tranen. Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa verloor in 1990 de Peruaanse presidentsverkiezingen van Alberto Fujimori. Hij schreef er het boek De vis in het water over. Nota bene niet zijn sterkste boek. De politiek is het Waterloo van menig schrijver. Politiek is een stiel apart met eigen wetten en een heel andere logica. Blijf er weg. Stel vragen zonder ze op te willen lossen. Verzin verhalen met een begin, midden en slot. En met een rode draad. Of verhuis naar Affligem. Daar is ene Walter De Donder burgemeester. Inderdaad, Walter De Donder alias Kabouter Plop en, ja hoor, de burgemeester van Samson en Gert.

Elke woensdag onderzoekt Joost Houtman hoe de waarheid de fictie overtreft, of omgekeerd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234