Zaterdag 04/02/2023

Niet zomaar een interland

De Rode Duivels moeten winnen in Estland. Jawel, móéten. Een nederlaag zou resultaatgewijs een opdoffer zijn - de leidersplaats in de kwalificatiegroep staat dan onder grote druk -, maar ook mentaal. Het is na opeenvolgende 'halfjes' tegen Griekenland, Rusland en Tsjechië hoog tijd om nog eens een prestatie neer te zetten die af is.

'Rock Steady - All Night Long', zingen Bryan Adams en Bonnie Raitt in 1995.

Een solide avond in Tallinn, nooit de indruk krijgen dat de partij uit je handen glipt, attractief voetbal zonder de controle te verliezen - zullen we dát als instap nemen naar de kwalificatie-interland van vanavond in Estland?

Rock Steady.

Want het wordt menens voor de nationale ploeg, één jaar voor de wereldbeker in Rusland. Speeltijd is over. Vanavond spelen de Rode Duivels in Estland, in september in Griekenland, en in oktober in Bosnië. "Onze mentaliteit zal getest worden", beseft bondscoach Roberto Martínez. Het komende halfjaar moet blijken of de ploeg de stappen kan zetten om straks van de wereldtitel een haalbare ambitie te maken - op dit moment is het eerder een goede grap.

Mikadostokjes

Willen we nog een keertje terugkomen op vroeger? Zo mag de 5-0-nederlaag van Ivoorkust in Nederland ons niet verbazen. Afrikaanse voetballers, als je ze geen structuur biedt, geen handleiding om hun emoties te kanaliseren, hervallen zeer makkelijk in chaos - dan krijg je snel een 5-0; zelfs de Rode Duivels vielen in het recente verleden als mikadostokjes uiteen eenmaal tactische flexibiliteit nodig was.

De nationale ploeg onder Marc Wilmots was als een orkest zonder partituren - 'Speel maar', of om Jordan Lukaku te parafraseren: 'Kijk maar naar Hazard'.

Roberto Martínez geeft de muziekspelers wel de nodige stukken mee - 'Daar hoog, daar laag, dan die noten'. 3-4-3, 3-5-2... je weet nu tenminste wie waar gaat lopen.

Goed, gedane zaken nemen geen keer, het is alleen jammer dat je twee, misschien wel vier jaar hebt weggegooid op die manier.

Maar het probleem van de nationale ploeg is - en dat hadden Martínez en de sportief verantwoordelijken in de bond, Bart Verhaeghe en Chris Van Puyvelde, sneller begrepen dan wij - veel méér dan alleen de bondscoach.

Je mag nog zoveel partituren bezorgen, als een of meerdere muzikanten niet elk concert het beste van zichzelf willen geven, als zij niet kijken naar het papier voor zich, als zij midden in het repertoire slabakken, kom je ook nergens.

Er is iets kwalijks in het DNA van deze Rode Duivels: niet tot het gaatje kunnen of willen gaan. 'Rock' maar zelden 'Steady'. Ergens onderweg blijven hangen.

Mentaliteit van Hazard

De voetbalbond heeft zoiets nog eens duidelijk kunnen ervaren tijdens de gesprekken met de spelers omtrent de WK-premies. Als Bart Verhaeghe de premies in een vroeg stadium van het WK relatief laag wil houden - de cijfers zouden nog steeds best aanvaardbaar zijn -, om ze daarna exponentieel te verhogen in geval van finale en wereldtitel, herkent de bond meteen de winnaarstypes die de uitdaging aangaan, en wie eieren voor zijn geld kiest en liever aanstuurt op een meer gespreide verdeling van de premies.

De bond lost weinig interne informatie, maar met name de mentaliteit van Eden Hazard is voor velen een aangename verrassing. Hazard heeft de boodschap opgepikt - dat was ook al te zien op het veld, dit seizoen. Nu moet de rest volgen.

Beginnen doen we in Tallinn, en we eindigen in Bosnië, in oktober - een proces van vijf maanden waarin de nationale ploeg een nieuw gezicht moet tonen.

Dit is niet zomaar een interland. Geen halfslachtig werk meer. "Je mag in een wedstrijd wel eens het niveau laten zakken, maar op het eindsignaal moet je wel de winnende ploeg zijn", vat de bondscoach het samen.

Rock Steady.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234