Vrijdag 18/09/2020

Niet twijfelen, Bart, meedoen

Beeld UNKNOWN

Bart De Wever twijfelt over deelname aan 'De allerslimste mens', de achtste editie van de populaire tv-quiz . Yves Desmet, politiek commentator bij De Morgen, vindt die twijfel nergens goed voor.

Mijnheer de partijvoorzitter,

Geachte Heer De Wever,

Beste Bart,

Tot mijn niet geringe consternatie lees ik in deze eigenste courant dat het nog niet zeker is dat u zal deelnemen aan De allerslimste mens, waarvan de eerste aflevering op Sinterklaas op de buis komt. Uw entourage twijfelt, zo heet het. Want "zolang de zeven partijen nog rond de tafel zitten, lijkt het niet wijs om aan een tv-quiz mee te doen waarin een pak wordt afgelachen. Bovendien is de kans reëel dat Bart er dan geen tijd voor zal hebben."

Om even in het lokale idioom van frituur 't Draakske te blijven: "Mé hiel Aààntwààrpe, mor ni mé maa." Wat is dat nu voor een uitleg?

Guy Verhofstadt heeft ooit beslist, overigens na een tenenkrommende prestatie bij een satirisch programma van Kurt Van Eeghem om nooit meer aan populaire tv-programma's deel te nemen. Dat is een keuze die u niet gemaakt hebt. In een recente bijdrage omschreef u zichzelf immers als "een exponent van het politiek vedettisme", waar u misschien niet helemaal begrijpend, maar in ieder geval dankbaar gebruik van maakte. U zou anders wel dom zijn: mensen die iets van die dingen weten, ramen uw deelname aan het programma goed voor drie tot vijf procent van uw electorale score. Ooit betekende dat in Vlaanderen een landslide-overwinning.

Dankzij het programma kon u zich, een man die graag de conservatieve waarden van gezin, normen en behoudsgezindheid koestert, een man die onmiddellijk een jonge verkozene met een fout lief en een contact met drugs defenestreerde, toch als 'cool' presenteren bij de jeugdige generatie. Kortom, u hebt er niets dan voordeel bij gehad.

En kom niet af met het argument dat u te druk bezig bent met te onderhandelen. Dat spelletje duurt nu al 140 dagen, een paar uurtjes tv-opnames daartussen zal het ook niet meer maken. Trouwens, als het goed afloopt, bent u vervolgens te druk met regeringswerk bezig om nog deel te nemen, loopt het fout, dan bent u te druk bezig met campagnevoeren om nog deel te nemen. Zo vind je altijd wel een reden.

Bovendien past dit kontgedraai niet met wie u echt bent. Een van uw charmes, ook bij politieke tegenstrevers, is uw rechtlijnigheid. U doet zich niet te veel anders voor dan u bent, en in De slimste mens was dat te zien. Dat weigeren opnieuw te doen, onder het mom dat u plots het gewicht van de staatszaken op uw schouders torst en u dus geen onnozelheid meer kan permitteren, is redelijk ongeloofwaardig.

Ik durf het haast niet opperen, maar u hebt toch geen schrik om af te gaan? Want wat velen vergeten zijn, is dat uw eerste deelname in het seizoen 2006 haast onopgemerkt voorbijging en minimaal was, terwijl u pas bij de tweede deelname in 2008 volop schitterde. Dat evenaren is een bijna onmogelijke opdracht, want u weet net als iedere deelnemer dat het verschil tussen schaamtevol afgaan en schitteren voor een groot stuk in handen is van de programmamakers. Zij bepalen immers of de vragen iets of wat bij uw interessegebieden aansluiten, dan wel of ze genadeloos in de gaten in uw cultuur beginnen te boren. Om in het idioom van frituur 't Draakske te blijven: "zegt na ni da ge mé de poepers zit".

Bovendien mag u dat tv-kijkend Vlaanderen niet aandoen: toen u feilloos de excrementen van tien dieren herkende, en Erik Van Looy u stomverbaasd vroeg waar die kennis vandaan kwam, antwoordde u: "Je kan niet alle dagen stront naar je hoofd krijgen zonder daar toch iets van op te steken." Dat zijn van die oneliners die langer in ons collectieve geheugen gaan blijven hangen dan uw zoveelste uitspraak over de financieringswet.

Toegegeven, enige persoonlijke motivatie is er ook: ik was net als u verliezend finalist in een van de reeksen, en een beetje confrontatie is altijd best gezellig. U zou dan bijvoorbeeld kunnen zeggen: "Desmet, als ik met u moest samenwonen, zou ik uw thee vergiftigen." En ik zou dan repliceren: "De Wever, mocht ik met u moeten samenwonen, ik zou hem opdrinken." Zo kunnen we er vast nog wel een paar bedenken.

Met vriendelijke groet,

Yves Desmet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234