Dinsdag 01/12/2020

Niet-terugbetaalde hartklep

Het aantal hartoperaties bij bejaarden neemt toe, blijkt uit cijfers van het Riziv (DM 6/2). Hans Van Brabandt van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg stelde de opportuniteit hiervan in vraag. Hij verwijst ook naar de nieuwe techniek waarbij speciale hartkleppen kunnen geplaatst worden zonder operatie, genaamd TAVI. Die ingreep wordt niet terugbetaald.

Dat het aantal ingrepen bij bejaarde en hoogbejaarde patiënten toeneemt is logisch. De gemiddelde levensverwachting van een Belg gaat in stijgende lijn, en de algemene gezondheidstoestand van onze bejaarden is toegenomen. Logisch dus dat ouderdomskwalen als cataract, artrose en prostaataandoeningen veel meer voorkomen. Aortaklepstenose past in dat rijtje: dat is een hartklep die verkalkt en vernauwt waardoor het hart onvoldoende bloed pompt. Het plaatsen van een nieuwe klep leidt doorgaans tot een langer en beter leven voor de betrokken patiënt. De behandeling via het plaatsen van een nieuwe klep vanuit de lies wordt in België evenwel niet terugbetaald.

België is zowat het enige land in Europa waar deze recente techniek geen terugbetaling kent. Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Scandinavische landen kennen hiervoor allemaal volledige terugbetaling. Portugal, Italië, Groot-Brittannië, Polen, Hongarije en Tsjechië hebben een aangepaste terugbetaling. Maar België voorziet niets. Het Kenniscentrum meent dat er geen terugbetaling nodig is in België wegens de meerprijs. Nieuwe technieken worden gezondheidseconomisch geëvalueerd. Zo wordt gangbaar aanvaard dat één levensjaar langer leven met goede kwaliteit tot 30.000 euro zou mogen kosten. De niet-terugbetaalde hartklep in kwestie kost 17.000 euro. Het Kenniscentrum komt eigenaardig genoeg tot totaal andere bevindingen dan andere overheden en onderzoeksgroepen. In de meeste landen worden veelbelovende innovatieve behandelingen onder voorwaarden terugbetaald, in België bestaat dat nauwelijks.

Er is ook een ethisch aspect. We hebben een belangrijk zelfbeschikkingsrecht om onze eigen keuzes te maken. Indien medische behandelingen aan een aantal criteria (kost, efficiëntie, nevenwerkingen, enzovoort) voldoen moet de overheid de keuze aan de door zijn arts geïnformeerde burger laten. Doordat in België zo rigide wordt omgesprongen met dit probleem wordt de keuzevrijheid van de patiënt geschonden. Bovendien lopen we achterstand op in innovatieve medische behandelingen.

Onze samenleving wordt geconfronteerd met een verouderende bevolking , en dus met een toenemende vraag naar geneeskundige verzorging en behandeling. Tegelijk is er een explosie aan kennis en nieuwe behandelingen, waarvan de betaalbaarheid een groot probleem is. Een moeilijke discussie. In België is de overheid vooral bezig met de betaalbaarheid lijkt het. Ze dient zich te bezinnen over haar houding. Uiteindelijk is die overheid er voor ons en moet zij ons het recht geven zelf keuzes te maken zolang die het algemeen belang niet schaden. De grenzen die onze overheid trekt in dit debat zijn te streng en dreigen haar inwoners te schaden.

Michael Rosseel is interventiecardioloog en voorzitter van de Medische Raad van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Aalst

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234