Zondag 28/02/2021

Niet terrorisme maar regen is grote ordeverstoorder op spaans prinselijk huwelijk

In de populaire pers en roddelprogramma's wordt over een 'kil huwelijk' gesproken

'Lieverd, ik hou van je, ik hou van je'

Uiteindelijk kwam er geen gevreesde massale stroomstoring, veroorzaakt door Baskische radicalen. Gezochte extremistische moslims lieten evenmin van zich horen. Het leek veeleer Onze Lieve Heer zelf die alles in het werk stelde om het huwelijk van kroonprins Felipe en de gescheiden Spaanse Letizia Ortiz genadeloos te vergallen.

Madrid

Van onze correspondent

Rop Zoutberg

Wanneer de gepantserde zwarte Rolls-Royce met de verlate bruid in tegenstelling tot de planning tot voor de deur van de kathedraal rijdt, regent het al. Het is amper een voorjaarsbui te noemen, zoals in Madrid rond deze tijd van het jaar wel eens valt. Het is eerder tropisch. Een natte moesson die met bakken uit de hemel klettert. Het veroorzaakt een muur van water die twee uur stand zal houden. Politiemensen trekken hun petten diep over hun oren, lange regencapes bedekken de telelenzen van de fotocamera's zo goed en kwaad als het gaat.

Het is elf uur zaterdagmorgen. De kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen Felipe (36) en de voormalige journaliste Letizia Ortiz (31) is net begonnen. Veertien miljoen Spanjaarden kijken televisie naar het eerste huwelijk in Madrid van een Spaanse kroonprins in 97 jaar. Op hun salontafels liggen de ochtendkranten die als andere historische gebeurtenis melden dat de laatste 450 Spaanse soldaten uit Irak zijn teruggetrokken. Ze zien hoe ook de voltallige Belgische koninklijke familie haar plek zoekt tussen 1.700 genodigden in de kathedraal. Daaronder de leden van 35 andere koningshuizen en twintig staatshoofden. Nelson Mandela komt onder applaus als een van de laatste gasten La Almudena binnen.

Een van de Spaanse prinsjes, Froilán, de vijfjarige zoon van prinses Cristina, geeft een nichtje van de bruid een schop. Hij roept als hij zijn oom ontdekt: "Hallo! Felipe!" Op hetzelfde moment, op Plaza de la Cibeles, wachten fotografen en journalisten op de komst van het echtpaar, dat na het huwelijk een tocht door de stad maakt. Iedere persvertegenwoordiger is op antecedenten onderzocht en kreeg uiteindelijk op basis van belangrijkheid van het medium een plek toebedeeld. Voor de dag zelf resteert de laatste check. Eerst via röntgenstralen op wapens en met behulp van vriendelijke Duitse herders op bommen of andere soorten springstof. Daarna gaat het onder politiebegeleiding naar de vakken voor de pers.

"De regen is de grootste angst geworden. Als het nu maar droog bleef tot na de ceremonie. We zijn hier zo lang mee bezig geweest. Gasten over de kathedraal verdelen, een tocht door de stad organiseren en Madrid op zijn allermooist laten zien", mompelt, handenwringend en wanhopig, een voorlichter van het koninklijk huis.

Maar het zal door de zondvloed zijn dat alle organisatie - het huwelijk kost de ruim 40 miljoen Spanjaarden 0,50 eurocent per inwoner - ineens overdreven overkomt. Op Plaza de la Cibeles zijn de perstribunes gerieflijk leeg. Wie daarbuiten zijn weg zoekt, kan gaan en staan waar hij wil. Politiemannen kijken iedere twee meter druipend en zwijgend toe. Uiteindelijk bracht het ministerie van Binnenlandse Zaken er 23.000 op de been. Het zijn functionarissen van landelijke en hoofdstedelijke politie, de paramilitaire Guardia Civil, koninklijke garde, aangevuld met tweehonderd verdekt opgestelde sluipschutters. Ze zijn veruit in de meerderheid. De mensen die ofwel het huwelijk bezoeken, ofwel als belangstellenden langs de straten staan zijn in aantal niet meer dan de tienduizend haast nutteloze dranghekken.

Op Plaza de la Cibeles schuilen twee jongens onder een telefoonpaal. Van hun handeltje, de Spaanse driekleur op groot formaat voor tien euro, hebben ze nog geen vlag verkocht. Een derde verkoper van regenjassen doet betere zaken.

Felipe en Letizia wachten voor het altaar, woorden naar elkaar fluisterend, en het televisieprogramma Salsa rosa haalt er nog diezelfde avond een liplezer bij om te achterhalen wat ze zeggen. Hij, over de trouwjurk: "Wat staat het je goed." Zij: "Ik ben moe. Hoe is het met je?" Hij: "Goed. Wat een slecht weer buiten." En even later, hij: "Wat is de muziek die nu komt?" Zij: "Man! Als ik een programma had, zou ik het je zeggen." Hij: "Wat een hitte... lieverd, ik hou van je, ik hou van je." Zij: "Alles is zo mooi."

Het wonder geschiedt alsnog na het jawoord en zoenen - op de wang - van prins en nieuwe prinses. Het is droog als het echtpaar zijn tocht door de binnenstad maakt. De escorte bestaat uit ruiters van de koninklijke cavalerie, 24 motorrijders op Harley-Davidsons en de zwarte Rolls-Royce, type Phantom, alle in de jaren vijftig door dictator Franco aangekocht. Zo rijden ze hun ronde over Plaza de la Cibeles. Prins Felipe, gekleed in gala-uniform, serieus kijkend vanaf de rechterzitplaats. Prinses Letizia, zojuist voor de tweede keer gehuwd, haast afwezig bij het linkerraampje. De vierenhalve meter lange sleep van haar trouwjurk ligt tussen hen in, een veiligheidsman zit verwikkeld in een telefoongesprek naast de chauffeur.

In de populaire en veelbekeken roddelprogramma's van de Spaanse televisie wordt zaterdag gesproken over een kil huwelijk. "Er hing een sfeer in de kathedraal waarbij iedereen maar een beetje aan het babbelen was, alsof de mensen zich in een café bevonden." De Spanjaarden hadden weliswaar een verliefde kroonprins, maar ook een "koele" Letizia gezien, die op geen enkel moment tijdens de ceremonie "echt geëmotioneerd" was. Zelfs niet toen buiten de kathedraal het volkslied van Asturias werd gespeeld reageerde ze, hetgeen haast een doodzonde is vanwege de titel van Felipe (prins van Asturias) en de afkomst van zijn vrouw (geboren in Oviedo, de hoofdstad van de deelstaat).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234