Dinsdag 13/04/2021

'Niet slecht voor een marxist, nietwaar?'

'Zeg ons premier, waar gaat gij heen?' Met die vraag werd premier Elio Di Rupo (PS) ingeleid door de Gentse politicoloog Carl Devos. Anderhalf uur lang verdedigde Di Rupo zijn beleid, maar antwoord kwam er niet.

De Sint-Pietersnieuwstraat in Gent, gisterenochtend iets voor 11 uur. Op de trappen van de Leon De Meyer-aula staan tientallen studenten ongeduldig aan te schuiven. "Gelieve de helft van de trap vrij te houden. Kwestie van de veiligheid, zodat we deze openingsles zeker overleven", aldus een glunderende Carl Devos. Naar goede gewoonte heeft hij zijn openingscollege uitbesteed aan een spraakmakende politieke figuur. Klepper van dienst is dit jaar premier Elio Di Rupo (PS).

Wanneer de deuren van het auditorium opengaan, wandelt Di Rupo onder luid applaus naar binnen. In de overvolle aula zijn behalve studenten ook cameraploegen en journalisten aanwezig. Een dertigtal leden van het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond (KVHV) heeft postgevat op de eerste rij. De veiligheidsdiensten vrezen een 'taartaanslag' en zijn daarom massaal uitgerukt. De maatpakken stellen zich strategisch op rond de premier. Maar dat is niet alles. Vooraan zit inmiddels ook een Chinese panda(zie kader). Kersvers rector Anne De Paepe bekijkt het circus met stijgende verbazing.

Dexia

Over de visie en de toekomstplannen van Di Rupo. Dat beloofde Devos vooraf over de inhoud. "Beste premier, ik denk dat uw regering beter werkt dan het lijkt. Het probleem is dat u nalaat om uw visie en de langetermijndoelstellingen van de regering duidelijk te maken", zo leidt de politicoloog de les in. En daarna: "Zeg ons premier:waar gaat gij heen?"

Maar die vraag laat Di Rupo anderhalf uur onbeantwoord. De premier - integraal in het Nederlands - laat niet in zijn kaarten kijken voor 2014. Ook tijdens de vragenronde draait hij om de hete brij. "Waarom is er geen parlementaire onderzoekscommissie rond Dexia? Waarom wordt ons elke vorm van transparantie ontzegd?", werpt een kritische student hem voor de voeten. Het antwoord: "Dat is een vraag voor het parlement." Over de politieke benoemingen, en waarom Selor buitenspel werd gezet: "Dat is niet normaal. Maar het is een resultaat van het verleden."

Merkel en Mars

Toch doet 'professor Di Rupo' ook enkele opmerkelijke uitspraken. Zoals over de zesde staatshervorming. Nu die een feit is, moeten de gemeenschappen en gewesten volgens Di Rupo "de tijd krijgen om hun nieuwe bevoegdheden zo efficiënt mogelijk in te vullen". Lees: die zevende staatshervorming kan nog enkele jaren wachten.Verder toont Di Rupo veel slides waaruit moet blijken dat de regering de economische crisis slim heeft aangepakt. De regering-Di Rupo heeft volgens hem de ideale balans gevonden tussen besparen en het stimuleren van de economie. "Vroeger bekeek Angela Merkel mij alsof ik van Mars kwam. Nu geven de cijfers mij gelijk", aldus de PS'er.

Het cliché dat er met de PS geen afbouw van de staatsschuld mogelijk is, klopt volgens Di Rupo overigens niet. "De grootste schuldtoename kwam er tussen '81 en '88. In die periode zaten er zelfs geen socialisten in de regering. (...) Niet slecht voor een marxist, nietwaar?" Een uitspraak waarmee hij het publiek op zijn hand krijgt. Later zal hij nog applaus oogsten met grapjes over Astrid Bryan (hij plaatst haar in het rijtje van Raf Simons, Herman Van Rompuy en François Englert) en met zijn pleidooi voor een federale kieskring ("Dan zouden jullie ook voor mij kunnen stemmen").Voor wie eraan zou twijfelen, sprak de premier ten slotte zijn steun uit voor Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). "Ik heb alle vertrouwen in haar beleid", aldus de regeringsleider over de zaak-Sharifi.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234