Woensdag 26/02/2020

Politie

Niet schieten: bij West-Vlaamse politie heerst kogelschaarste

Beeld ANP XTRA

Bij de federale politie in West-Vlaanderen hebben ze afgesproken dat sommige collega’s voorlopig níét naar de verplichte schietoefeningen gaan. Reden: ze hebben daar nog amper 2.000 kogels. ‘De overheid verplicht ons te gaan schieten, maar krijgt de middelen niet bij elkaar om dat mogelijk te maken. Onwaarschijnlijk’, zegt Joery Dehaes van ACV Politie.

Een bestelling van 65.000 kogels geraakt voorlopig niet in West-Vlaanderen. “De aankoopprocedure is veel te laat opgestart”, zegt Joery Dehaes van ACV Politie hoofdschuddend. “Ik snap dat niet. Elk jaar moet diezelfde aankoop gebeuren. En het is ook niet dat er plots 2.000 personeelsleden zijn bijgekomen, hé. Helaas niet.” De vakbondsman benadrukt dat de aankoop van munitie géén ‘folieke’ is. “Die kogels zijn nodig voor schietoefeningen voor zowel de federale gerechtelijke politie, scheepvaartpolitie, spoorwegpolitie als de wegpolitie in West-Vlaanderen. Vier keer per jaar moeten ze verplicht naar de schietstand. De politiemensen moeten ook nog eens voldoende punten halen. Da’s dus niet voor hun plezier dat ze daar kogels staan te verschieten”. 

Pang pang

Volgens de politievakbond ACV Politie zijn er in West-Vlaanderen momenteel nog 2.000 kogels in stock. “Op een schietbeurt met een team gaan er 700 kogels door op een halve dag. Het zal dus niet lang meer duren eer we pang pang moeten roepen in plaats van écht te schieten op doelen”, zegt Dehaes. “Er is nu intern beslist prioriteiten te stellen: politiemensen die vaak binnen zitten, moeten wachten met schietoefeningen. Zodat het personeel die vaak buiten komt, wél nog kan oefenen." 

Sarah Frederickx, woordvoerder van de federale politie, zegt dat die beslissing door de top wordt teruggeroepen. “Er is een schaarste in West-Vlaanderen, maar nog geen tekort.” Volgens haar is er heel recent een oplossing uitgedokterd met de West-Vlaamse politieschool. Concreet zou de federale politie 20.000 kogels overkopen van de school. “Het is erg gesteld wanneer je als federale politie al moet gaan schooien bij de politieschool die eigendom is van de provincie”, vindt Dehaes. Ook Florent Platteeuw (VSOA) stelt zich vragen bij die oplossing. “Is die munitie wel conform aan de wetgeving?” Ook hij zegt dat er bepaalde diensten tot en met september niet meer op schietoefening kunnen. De federale politie belooft dat het zover niet zal komen. “We blijven de schaarste vanuit Brussel monitoren en zullen alles doen om ervoor te zorgen dat onze politiemensen hun wettelijke verplichtingen kunnen nakomen”, zegt Frederickx.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234