Woensdag 12/08/2020

Niet priester, maar samenleving pleegt collectief schuldig verzuim

Sammy Mahdi is politicoloog en nationaal voorzitter van Jong CD&V. Zijn wisselcolumn met Derk Jan Eppink verschijnt wekelijks.

Zelfmoordneigingen zijn de mist van de ziel. Net zoals de mist, lijken ze op te duiken uit het niets. Soms heb je niet eens door dat de mist zich rondom je optrekt. Als buitenstaander lijkt het fenomeen af en toe zelfs onzichtbaar. Het komt soms op de meest onverwachte momenten op. Terwijl je eenzaam aan een glas rode wijn nipt en Amy Winehouse op de achtergrond speelt. Maar evengoed terwijl je aan een eettafel met blije keuvelende gezichten zit en je gedachten plots wegtrekken.

Gelukkig gaat die mist vaak snel liggen. Al blijkt die met drie zelfdodingen per dag in Vlaanderen toch hardnekkig te zijn. "Il faut plus de courage pour vivre que pour se tuer", waren ooit de wijze woorden van Albert Camus. Het lijkt in onze ratrace-samenleving meer dan ooit het geval te zijn. Wat wil je ook? De samenleving heeft ons individueel pad van een degelijke asfaltlaag voorzien en door ons digitaal venster zien we niets dan sportwagens. Klagen omdat we even op adem wensen te komen, dan stokt er toch iets met de eigen machine?

Kerk boven de wet?

Wel, er stokt niet altijd wat met de eigen machine. En ook al zou dat zo zijn, af en toe mag er iets stokken met jezelf. Het waren misschien wel de woorden die priester Stroobandt meegaf aan de man die zich wat later van het leven beroofde.

De priester wordt nu beschuldigd van schuldig verzuim en ik sta versteld van het feit dat filantropie een strafbaar feit zou kunnen zijn. Een luisterend oor dat mogelijk bestraft wordt, omdat de man alleen maar luisterde. Alleen maar luisteren, ja. Zonder ergens zelf gewin uit te halen, om de vijf minuten naar zijn gsm te kijken of een btw-nummer boven te halen op het einde van het gesprek. Alleen maar luisteren. Iets om te koesteren, lijkt me.

Ik hoor er een aantal al komen: moeten de regels van schuldig verzuim dan niet gelden voor priesters misschien? Staat de Kerk boven de wet? Ik weet natuurlijk niet wat u onder schuldig verzuim verstaat. Is een dokter die wat pillen voorschrijft tegen een depressie maar niet luistert naar het verhaal van de patiënt schuldig aan schuldig verzuim? Is een collega die iemand ziet aftakelen op het werk maar te druk in de weer is met zijn of haar spreadsheets schuldig aan schuldig verzuim? Is een priester die luistert en adviseert maar niemand inlicht schuldig aan schuldig verzuim?

Misschien hebben we daar wel een afwijkende mening over. Alleen lijkt het recht om in alle discretie over zelfmoord te kunnen spreken mij een basisrecht te zijn. Het speelde misschien mee in de keuze van de man om bij een priester aan te kloppen, die de excommunicatie riskeert indien hij toch uit de biecht klapt.

J'accuse

Emile Zola beschuldigde in zijn befaamde brief J'accuse...! ooit heel wat functionarissen verantwoordelijk te zijn voor de veroordeling van de onschuldige joodse officier Alfred Dreyfus. Mijn j'accuse gaat uit naar de samenleving. De Kerk kun je om begrijpelijke redenen van verschillende zaken betichten. Maar in dezen lijkt het luisterend en adviserend oor me onschuldig te zijn.

Over onszelf mogen we daarentegen kritischer zijn. De mist is af en toe onzichtbaar, maar af en toe ligt de gemoedstoestand van mensen rondom ons onder het dauwpunt en voelen we de temperatuurschommelingen vanop kilometers afstand. Om over het sociale isolement bij ouderen nog maar te zwijgen. En toch grijpen we niet in. De spreadsheets moeten nog af. De kinderen moeten naar het judo. En die mist, daar bestaan toch pillen voor?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234