Maandag 16/05/2022

Column

Niet mijn Europa meer

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De column van schrijver Jeroen Olyslaegers verschijnt tweewekelijks op zaterdag.

Jeroen Olyslaegers

Bic. Dior. Hermès. JCDecaux. Monnaie de Paris. Michelin. Baccarat. Veolia Environment. Société Génerale. Dit lijstje, waarde lezer, is een kleine greep uit de officiële sponsors van de G20-top die nu doorgaat in het Franse Cannes. Waarom is die top er nu ook alweer? Juist ja, om de financiële crisis te bezweren en om allicht te bewijzen dat er nog zoiets als leiderschap bestaat. Wie heeft die crisis veroorzaakt? Banken. En wie is een van de hoofdsponsors die hier ongetwijfeld een royale som voor heeft neergeteld? Société Génerale. Mocht u met uw vermoeid strottenhoofd nog zin hebben om eens goed te slikken, dit is uw moment. Onlangs maakte iemand een grap dat internationale politici, net zoals wielrenners of andere professionele sporters, beter de namen van hun sponsors op hun maatpak kleven. Geen slecht idee qua transparantie van beleid, vermoed ik.

Maar ja, zo'n top is duur hoor. Je moet er bijvoorbeeld heel Cannes hermetisch voor afsluiten. Stel je voor dat iemand die hier volstrekt niet thuis hoort, de gewone burger met andere woorden, hier zomaar zou komen binnen waaien. En de Franse staat kan elk financieel zetje in de rug best verdragen nadat hij op een vernederende manier heeft moeten vaststellen dat Duitsland het enige topland is in de Europese Unie. Nee, dan laat men zich liever betalen. Grote bedrijven en banken waren er als de kippen bij om dit feest (want dat is het echt) de nodige luister bij te zetten.

Wie overigens nog enigszins nationalistische gevoelens heeft over zijn of haar land van herkomst: te laat. Frankrijk als land bestaat niet meer. Het is een logo geworden dat staat voor lekker eten en kunst, maar haar politieke macht is voer voor geschiedenisboeken. Maar wacht eens even. Representeert die regering en haar leiders nu niet het volk? Dat zal toch wel ergens geschreven staan in een niet gesponsorde grondwet? En daar gaan alle verkiezingen in onze democratische landen toch over? De feiten spreken je helaas tegen. Niet de Franse staat, maar de sponsors betalen deze ongetwijfeld ontzagwekkende top.

Nee, we hebben echt al een topweek voor de democratie achter de rug in het Europese avondland. Die sluwe Griekse vos van een Papandreou die zijn legertop buiten smijt, een referendum afkondigt, nauwelijks vierentwintig uur later dat laatste idee laat varen, dan een regering van nationale eenheid bepleit en de mogelijkheid tot nieuwe verkiezingen in een beweging afwimpelt. Chaos heerst. Of is dat laatste slechts schijn? Even werd er een raam geopend. Even kon de gewone burger in Griekenland misschien deelnemen aan een gesprek over de toekomst. En meteen begon iedereen te kelen dat zoiets onverantwoord was. En allicht is dat ook zo. Want de gewone burger heeft geen fluit te maken met Europa of met het land waarin hij hopelijk werkt en belastingen betaalt. Het is adembenemend hoe duidelijk het allemaal wordt. De Europese Unie heeft al jaren geleefd op een democratisch deficit. Indien een referendum negatief uitviel voor bijvoorbeeld de Europese Grondwet, dan werd dit afgebogen op een manier waar een loodgieter nog wat van kon leren. Deze hinkstapsprong werd steeds verkocht als een middel om te komen tot een hoger doel: een sociaal Europa waar de burger centraal staat. We sloten met z'n allen de ogen en dachten in het beste geval aan die blauwe vlag met gouden sterretjes op.

Ooit werd mij op school geleerd dat verlichte geesten de Europese Unie ontwikkeld hadden om eindelijk Europa oorlogsvrij te maken. Daar kun je niet tegen zijn. Maar decennia later moet je vaststellen dat diezelfde Europese Unie, en in haar zog de G20 en de G8 en al die topontmoetingen, niets minders beogen dan een oorlog tegen haar eigen onderdanen. En de angst zit er diep in bij iedereen, ook al wordt 99 procent van de bevolking bestolen. Het is de dief die je wijsmaakt dat hij je huis komt renoveren, milieuvriendelijk maken, wat zeg ik: rationaliseren. Er is geen andere oplossing voor Griekenland, krijg je te horen. Het is buigen of barsten. En binnen deze psychopathologie is dat ongetwijfeld waar. Er is geen andere weg dan de waanzin der blindheid, dan te geloven in een financieel plan waar niemand van weet of het wel zal werken. Elk plan dat ervoor pleit om de burger te ontzien en bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank sterker te maken mits een complete regulering van hebzucht en kortetermijndenken wordt afgedaan als 'onrealistisch'. En dat is het ook. Het gaat immers niet over de burger. Het gaat over de sponsors. Deze week is Europa definitief een bezettende mogendheid van bedrijven geworden met een leuk logo vol gouden sterren op een blauw veld. Samen met velen heb ik geen bedrijf achter me staan. Mijn naam vormt geen logo. Dit is dus niet mijn Europa meer.

Europa is een bezettende mogendheid van bedrijven geworden met een leuk logo vol gouden sterren op een blauw veld. Samen met velen heb ik geen bedrijf achter me staan. Mijn naam vormt geen logo. Dit is dus niet mijn Europa meer.

Jeroen Olyslaegers

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234