Woensdag 26/02/2020

Voetbal

Niet Martin Jol, niet Phillip Cocu. Wie wordt dan wel de nieuwe coach van Anderlecht?

Zakaria Bakkali en Adrien Trebel tijdens een training van RSC Anderlecht.Beeld Photo News

Sommigen zullen weer een illusie armer zijn. Op de voorstelling van Frank Arnesen als technisch directeur heeft Anderlecht een duidelijk profiel uitgezet voor de nieuwe coach: communicatief en kennis van de Belgische competitie. Over de titel wordt voorlopig niet meer gesproken.

Op de eerste werkdag van Frank Arnesen toetste sportieve baas Michael Verschueren al het trainersdossier af met de Deen. Anderlecht heeft een negentigtal kandidaturen. "Waaronder buitenlanders met een indrukwekkend cv", stelt Verschueren. Maar dat alleen volstaat niet voor het profiel.

"Onze trainer moet met jongeren kunnen werken, voor het technische Anderlecht-voetbal staan, geen kick-and-rush dus, communicatief zijn én de Belgische competitie kennen. Succesvolle Italiaanse trainers hebben gepostuleerd, maar kennen zij Anderlecht en België? Ik neem geen risico."

Een complexe wenslijst, wat maakt dat Verschueren zich allerminst wil laten opjagen. Hij heeft de bedoeling om T1 ad interim Karim Belhocine sowieso aan boord te houden. "Liefst voor de stage (die maandag start, red.) hebben we de zoektocht afgerond, maar als dat niet lukt, dan is dat maar zo. Het moet de juiste man zijn." Martin Jol lijkt geen topkandidaat. "Ik heb nog geen contact gehad met hem.”

Ook Arnesen heeft zijn visie op de ideale trainer. "Een coach maakt spelers beter, communiceert goed, managet de kleedkamer en haalt resultaten. Op basis van die pijlers gaan we in de toekomst ook beoordelen. Als het ene eens minder is en de rest wel overeind blijft, ben ik voorstander om de rust te bewaren."

Arnesen wil niet ingaan op namen. "Ik kan wel bevestigen dat er niet onderhandeld is met Phillip Cocu. Hij wil zijn batterijen opladen na zijn ontslag in Fenerbahçe, ten vroegste in de zomer is hij beschikbaar."

Europees voetbal halen

Zo ambitieus Anderlecht is in de trainersdossiers, zo realistisch is het wat betreft de sportieve doelstellingen. Verschueren: "Over de titel spreken zou nu pretentieus zijn. We moeten wel proberen elke wedstrijd tot een goed einde te brengen en Europees voetbal veilig te stellen. We dromen nog steeds om bij de eerste twee te eindigen. Maar dan is het ook belangrijk om een solide ploeg te hebben."

Zijn daar dan geen transfers voor nodig? Arnesen, die niet uitsloot te zullen aankloppen bij clubs als Manchester City, Tottenham en Chelsea om overbodige jongens te huren: "De wintertransfermarkt is moeilijk omdat het vaak gaat om spelers die geblesseerd geweest zijn of op een zijspoor zitten. Als we iemand halen, moet die jongen meteen een impact hebben", weet de Deen.

Technisch directeur Frank Arnesen.Beeld Photo News

"Daarnaast cruciaal: de trainer moet erachter staan, anders heeft het geen zin. Ik zal de kennis in de club aanwenden om de juiste beslissingen te nemen. Zo hebben we veel contacten bij de Europese top. Ook de scouting is belangrijk voor mij. Bij PSV haalden we destijds de Braziliaan Ronaldo. Zoiets is nu minder evident, maar niet onmogelijk."

Als sportief directeur bij PSV, Chelsea en Hamburg kwam Arnesen eerder al in opspraak door deals met de niet onbesproken makelaar Vlado Lemic. Verschueren is er gerust in dat Arnesen het spel zuiver speelt. "Hij gaf daar toelichting over en ik ben 100 procent overtuigd dat hij clean is. Dat is een kwestie van vertrouwen. Ik geloof ook in de acties van de Pro League om de werking met makelaars beter te structureren."

Nog dit: Verschueren sluit niet uit dat Anderlecht zaken doet met Mogi Bayat, spilfiguur in het recente schandaal. "Als een speler een makelaar heeft die Bayat heet, zullen we moeten samenwerken. Maar we gaan vooral werken met mensen die dit beroep ernstig nemen en niet beschuldigd zijn. We gaan heel voorzichtig zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234