Zondag 24/10/2021

'Niet langer alleen achter pc muziek schrijven'

BRUSSEL l Van vanavond tot en met zondag vindt in Leuven Transit plaats. De driedaagse van Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant is niet alleen helemaal aan nieuwe muziek gewijd, ze wil zich ook expliciet als creatiefestival profileren. Dat wil zeggen: een festival waar premières thuis zijn. Een jonge componist van wie op zaterdag nieuw werk wordt gecreëerd, is Joachim Brackx.

door Rudy Tambuyser

"De oorspronkelijke opdracht kwam niet van Transit maar van het STUK, dat me voorstelde muziek te maken voor de installatie Nadir/Zenith, die verder uit foto's van Maarten Vanvolsem zou bestaan", zegt Brackx. "Het slotweekend van die expo viel toevallig samen met Transit. Programmator Mark Delaere had nog een concertslot vrij binnen Transit en hij stelde meteen voor wat extra's te doen. Het resultaat is Nadir/Zenith + 4, een werk voor vier saxofoons (Bl!ndman Junior, RT) en elektronica dat met Vanvolsems installatie en mezelf een dialoog aangaat en eigenlijk uit hetzelfde materiaal is opgebouwd als mijn muziek voor die installatie."

In welke mate hebt u de betekenis van Nadir/Zenith en de manier waarop Vanvolsem tegen tijd aankijkt met zijn gemanipuleerde beelden (DM 29/9) gebruikt?

Joachim Brackx: "Maarten en ik hebben opzettelijk vermeden dat het ene het andere zou weerspiegelen. De muziek is in die zin gerelateerd aan zijn werk dat ze ook over tijdsperceptie gaat. Muziek en beeld gaan vooral de dialoog aan omdat ze zich in dezelfde ruimte bevinden."

U werkt bij de openbare omroep. Dat plaatst u in een redelijk roemrijke traditie van Vlaamse componisten die bij de klassieke zender hun brood verdienden: De Meester, Goeyvaerts, Buckinx...

"Ik was er vroeger wel mee bezig. Ik herinner me dat de jury me bij mijn sollicitatie bij Klara eerder argwanend bekeek, met zo'n blik van: wij willen hier geen componisten meer. (lacht) Wellicht zijn er in het verleden belangenconflicten geweest. Sinds het prille begin heb ik me voorgenomen me zeer voorzichtig op te stellen. Ik programmeer nooit werk van mezelf, zal nooit iets expliciet promoten waarin sporen naar mij of mijn muziek leiden."

De gebouwen van de openbare omroep zijn ook al lang geen mekka meer voor de hedendaagse, elektronische muziekpraktijk.

"Precies. Bovendien is er geen enkele neiging meer bij de openbare omroep om op het vlak van de ontwikkeling zelf iets te betekenen voor de elektronische muziek.

"Plaatsen waar dat wel het geval is, zijn er ook nooit veel geweest. Ik denk niet dat het er minder zijn dan vroeger, al was het maar door de grote verspreiding van kunsten, kunstenaars en expressievormen in het algemeen. Er zijn nog nooit zoveel mensen bezig geweest met muziek, op alle niveaus. Waaraan vooral een tekort bestaat, zijn centra waar je terecht kunt voor samenwerking. Het is in deze digitale tijd zeer makkelijk geworden om als muzikant je eigen ding te doen, thuis op je pc."

In je ivoren toren.

"Niet noodzakelijk. Je kunt via het internet in een community van honderden, duizenden, miljoenen mensen terechtkomen die ook met klank en klankcreatie bezig zijn. Een broeierig nest waar van alles gebeurt, maar ondanks de verschillende soorten muziek beperkt tot een heel specifiek soort productieproces. Maar waar kun je terecht voor de uitvoering, voor musici die een interpretatie geven aan wat jij geschreven hebt, voor mogelijkheden tot samenwerking met andere kunstvormen? Dat houdt me nu bezig. Alleen op mijn kamer zitten en nog eens een werk schrijven is niet meer zo dringend."

Transit, festival voor nieuwe muziek, tot zondag in Leuven, 016/20.05.40, www.festivalvanvlaanderen.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234