Donderdag 22/04/2021

'Niet kunnen werken bij breaking news, het zal lastig zijn'

BABYBOOM. Julie Colpaert, Elke Pattyn en Rosalie Pieters: drie gezichten van de VTM-nieuwsdienst verwachten een kind. Een gesprek over baby's, carrièreplanning en, vooral, nieuws. 'Een gezicht van de nieuwsdienst blijft een gezicht van de nieuwsdienst. Mama of niet.'

De plotse vlaag van gezinsuitbreiding op de nieuwsdienst betekent niet dat het aan de koffieautomaat nu enkel nog over zwangerschapskwaaltjes, babynamen en kinderopvang gaat. "Laat ons daar vooral heel blij om zijn", reageert nieuwsanker Elke Pattyn. "We willen vermijden dat onze mannelijke collega's in een wijde boog om ons heen gaan lopen." Niet dat de drie dames de aandacht voor hun nakende nageslacht niet leuk vinden. "Alleen word ik soms wat ambetant na de zoveelste vraag over mijn zwangerschap", zegt Julie Colpaert. "Het is niet omdat we zwanger zijn dat we niet meer over andere dingen kunnen babbelen."

Maar eerst die zwangerschap dus. Hoewel de drie dames met klem ontkennen dat hun gezamenlijke gezinsuitbreiding een bewuste poging is om de planning van hun hoofdredactie finaal in de war te sturen, is er wel degelijk behoorlijk wat denkwerk aan vooraf gegaan.

Elke Pattyn: "Het is een moeilijke combinatie. Maar daar bestaan oplossingen voor. Rosalie (die al twee kinderen heeft, PD) is het levende bewijs dat het wel kan. Dat het moeilijk is mag je niet tegenhouden om aan een kind te beginnen."

Rosalie Pieters: "Natuurlijk is het puzzelen. En elk kind maakt die puzzel moeilijker. Maar het is me tot nu altijd gelukt. Ik heb er vertrouwen in dat het ook nu wel los zal lopen. Het is een hardnekkig misverstand dat je als journalist altijd en overal stand-by moet zijn of dat constant het gevaar bestaat dat je weggeroepen wordt. Heel af en toe gebeurt dat wel eens, maar dan moet je er gewoon voor zorgen dat je een flexibel vangnet hebt om je kinderen op te vangen."

Julie Colpaert: "Je weet dat het niet evident zal zijn. Maar ik wou sowieso graag een kind. Dan mag je werk je daar niet in blokkeren."

Pieters: "Ik wil later geen spijt hebben dat ik nooit aan kinderen begonnen ben. Een job is heel belangrijk, maar een gezin, je familie is uiteindelijk datgene wat het langst blijft. Ik zie me nu al op mijn oude dag met mijn kinderen en kleinkinderen rond de tafel zitten. (lacht)"

De voorbije maanden woedde in onze krant een verhit debat tussen mama's die pleiten voor een carrièrepauze waarin ze de kinderen konden opvoeden, en anderen die liever gewoon aan de slag bleven. Waar staan jullie in die discussie?

Pattyn: "Ik zou doodongelukkig worden als ik tien jaar thuis moest blijven om voor de kinderen te zorgen. Maar dat is heel persoonlijk. Iedereen moet dat voor zichzelf beslissen. Voor veel vrouwen is thuisblijven waarschijnlijk de beste optie maar voor mij niet. Ik wil een kind én een carrière en ik maak me sterk dat dat ook zal lukken. Ik ben meer dan alleen moeder en ik ben meer dan alleen carrièrevrouw. Waarom zouden die twee niet te combineren zijn?

"Natuurlijk is het moeilijk om dat nu, drie maanden voor de bevalling, in te schatten. Maar ik ken mezelf nu al een tijdje, ik werk hier al tien jaar. Ik weet dat dit nieuws de motor is achter wie ik ben. Ik kan me niet voorstellen dat een kind dat zal veranderen."

Pieters: "Het is nog nooit bij me opgekomen om iets anders te gaan doen. Net als Elke wil ik niet hoeven te kiezen tussen werk en carrière. Natuurlijk vloek je wel eens en zijn er momenten waarop de combinatie niet evident is. Ik heb ook niet het gevoel dat mijn kinderen er last van hebben dat mama er niet altijd is. Soms zijn er moeilijke dagen waarop ze me helemaal niet zien, maar dan is papa er. Je moet die afwezigheid niet overdrijven. We werken vier dagen per week, daarna hebben we drie dagen vrij om aan de schoolpoort te gaan staan."

Pattyn: "Er zijn toch veel vrouwen die niet elke avond thuis zijn? En die zitten heus niet allemaal in de journalistiek."

Colpaert: "Het blijft een heel persoonlijke overweging. De ene vrouw wil na drie maanden zwangerschapsverlof nog veel langer thuis blijven. De andere staat te springen om aan het werk te gaan, weg van die luiers."

Pattyn: "Ik weet nu al dat ik het tijdens mijn verlof lastig zal krijgen. Als ik er niet ben op een dag waarop er breaking news is ben ik zeer vervelend voor mijn omgeving."

Pieters: "Ik ken dat gevoel. Vorige week moest ik op skivakantie. Net toen er op nieuwsvlak zoveel te beleven viel. Dan is het wel even lastig."

Spring je als moeder nog even vrolijk en onbezorgd op een vliegtuig richting rampgebied?

Colpaert: "Je moet daar niet flauw over doen. Het zal moeilijker zijn. Eén telefoontje was tot nu genoeg om uit te kunnen rukken. Zodra de baby er is, zal er wat meer geregel aan te pas komen. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Er zijn altijd wel tien minuten om wat dingen te regelen voor je vertrekt. Ik heb niet het gevoel dat ik nu plots niet meer in aanmerking zou komen voor buitenlandse verhalen."

Pattyn: "Een gezicht van de nieuwsdienst blijft een gezicht van de nieuwsdienst. Of ze nu moeder is of niet."

Uitrukken naar zo'n ramp-gebied is niet zonder gevaar. Hoe ga je daar als aanstaande moeder mee om?

Colpaert: "Sowieso ga ik nooit naar supergevaarlijke gebieden. De Filippijnen na de doortocht van een orkaan of Haïti na de aardbeving, dat zijn geen evidente plaatsen om te werken, maar echt gevaarlijk is het daar niet. Ik zoek het gevaar niet op. Dat heb ik nooit gedaan."

VRT-nieuwsanker Hanne Decoutere vertelde dat zij sinds ze moeder is alle gevoelige beelden op voorhand bekijkt. Kwestie van tijdens Het journaal niet door emoties overvallen te worden. Zou dat ook jullie kunnen overkomen?

Pieters: "Natuurlijk projecteer je bepaalde verhalen op je eigen situatie. Dossiers waar kinderen bij betrokken zijn komen als moeder wat dichterbij. Maar dat hoeft niet noodzakelijk een nadeel te zijn, het helpt je net om je beter in te leven. Door mijn kinderen sta ik sterker op mijn benen. Het komt er gewoon op aan een knop om te draaien wanneer je aan het werk bent."

Colpaert: "Ik denk dat we allemaal zo'n knop hebben. Dat is een basisvereiste als journalist. Onze job bestaat nu eenmaal hoofdzakelijk uit het brengen van slecht nieuws. Terwijl ik aan het werk ben doe ik wat ik moet doen en zit ik niet constant aan thuis te denken. Die knop schakelt bepaalde zaken uit waardoor je je op je verhaal en de uitzending kunt focussen. Een grote ramp versla ik op professionalisme en adrenaline. Pas wanneer ik thuis ben, komen de dingen die ik gezien heb echt binnen. Misschien zal de komst van een kind daar verandering in brengen, maar ik vermoed dat ik voldoende geoefend ben om daar mee om te gaan. Ik heb Rosalie in elk geval nog nooit zien huilen tijdens een van haar interventies."

De kijkcijfers voor het VTM Nieuws zitten in de lift. Wat is er veranderd?

Colpaert: "We maken al een tijdje een ander journaal. Met meer buitenland en meer politiek. Dat begin je nu ook in de cijfers te zien."

Pattyn: "We moeten daar niet te bescheiden over doen. We maken gewoon een beter nieuws. Sneller ook. Bij breaking news zijn we heel vaak als eerste op antenne. We kiezen in ons nieuws ook consequent voor de hoofdpersonages. De mensen die de beslissingen nemen. En we hebben vaak een frisse kijk. De dag van de nationale staking bijvoorbeeld stappen wij in een helikopter en laten we zien dat de luchthaven plat ligt, dat de boten in de haven liggen te wachten en dat er overal piketten staan. Dat vogelperspectief heb ik nergens anders gezien."

Colpaert: "Het ene brengt ook het andere mee. Wanneer je meer aandacht besteedt aan politiek, gaan politici en hun woordvoerders ook sneller aan je denken en krijg je ze makkelijker in de studio."

Dat jullie nu naar eigen zeggen een beter nieuws maken, impliceert ook dat het in het verleden soms foutliep.

Pattyn: "Dat is onvermijdelijk. Er zat elke week wel een stuk in het nieuws waarvan we op de redactie dachten: 'Dat item hadden we beter niet gebracht.' Ik beweer niet dat ons dat nu niet meer overkomt. Elke dag blijft het een afweging. Maar er zaten vroeger inderdaad dingen in het nieuws waar mensen zich aan ergerden."

Colpaert: "Ik maak nu niet plots betere reportages dan twee jaar geleden. Ik heb altijd het beste van mezelf gegeven."

Pieters: "Maar het is het geheel wat telt. Ook al maak je een fantastisch stuk, als er diezelfde dag drie gelijkaardige items in het nieuws zitten kan die van jou toch dat ene te veel zijn."

Colpaert: "Op individueel vlak is er niets veranderd. Iedereen probeert, net zoals vroeger, het best mogelijke verhaal te maken. Het gaat eerder over de mix en het belang dat bepaalde onderwerpen krijgen. Nu durven we ons nieuws openen met de verkiezingen in Griekenland, terwijl we dat vroeger dieper in ons nieuws zouden weggemoffeld hebben. We maken nu juistere keuzes."

Pattyn: "Ons nieuws is vollediger. Met aandacht voor de juiste dingen en een goeie hiërarchie."

Konden jullie die foute hiërarchie niet aankaarten bij de vroegere hoofdredactie?

Pattyn: "Misschien moeten we vandaag het proces van het verleden niet maken. Laat het ons er op houden dat het vandaag anders en beter is."

Jullie gaan er prat op sneller te zijn dan de concurrentie. Waar ligt de grens qua snelheid?

De extra uitzendingen na de politie-actie in Verviers bijvoorbeeld bestonden voornamelijk uit het voorlezen van niet-gecheckte Twitterberichten. Kun je dan niet beter een uur later met echte informatie op antenne gaan?

Pattyn: "Het is geen race om de eerste te zijn. Het is een race om het volledigste en meest juiste bericht te brengen. Natuurlijk is nog niet alle informatie die je in zo'n extra uitzending brengt, bevestigd. Dat vermelden we er ook telkens expliciet bij."

Colpaert: "De kijkers willen op zo'n moment informatie. Ze kijken naar die extra uitzendingen, dat zien we aan de cijfers."

Pattyn: "Een uur wachten is geen optie. Dan zitten al je kijkers bij een andere zender. Je kunt je toch de loef niet laten afsteken door buitenlandse agentschappen terwijl je het nieuws, weliswaar onder voorbehoud, zelf kunt brengen?"

Pieters: "Er is niks mis met het brengen van berichten die je via sociale media verzamelt. Vaak gaat het om interessante informatie die later ook bevestigd wordt. Het is ook niet omdat we snel zijn dat we de basisregels van de journalistiek laten varen."

Pattyn: "Je kunt in zo'n extra uitzending gerust een aantal onbevestigde berichten brengen. Zo lang je die voor de uitzendingen daarna maar checkt en dubbelcheckt. Wanneer je de kijkers duidelijk maakt dat iets onder voorbehoud is, dan kunnen ze zelf de rekening wel maken."

Colpaert: "Ik denk niet dat wij dingen die nog niet bevestigd zijn als waarheid verkopen."

Pattyn: "We hebben na Verviers de balans opgemaakt. We hadden het van bij het begin over twee doden. We hebben van bij het begin verteld dat één verdachte is opgepakt. En ook het bericht dat er op verschillende plaatsen in het land acties plaatsvonden, klopte. Met die fouten valt het best mee."

Maakt de hete adem van Twitter in de nek jullie job makkelijker of net moeilijker?

Pieters: "Het moet sneller. Dat zorgt voor meer adrenaline."

Colpaert: "Het hoort er nu eenmaal bij. Na de aanslag in Parijs ontplofte Twitter. Dat is het beste bewijs dat mensen in zo'n geval zo snel mogelijk informatie willen. De kijkers pikken het niet meer dat ze bij belangrijke nieuwsfeiten nog drie uur moeten wachten op een nieuwsuitzending. Dat zorgt voor extra druk maar het is tegelijk ook een voordeel. De kijker laat via sociale media zien waar hij mee bezig is en op welke vragen hij een antwoord wil."

Pattyn: "Mensen spreken je heel direct aan. Ze stellen soms vragen waar je zelf niet meteen komt. Fantastisch, toch? Op een redactievergadering zit je plots niet met dertig maar met dertigduizend rond de tafel."

Heeft een dagelijks nieuwsuitzending om zeven uur nog wel nut wanneer de kijker steeds sneller informatie wil?

Pattyn: "Het zevenuurnieuws heeft in digitale tijden net aan belang gewonnen."

Colpaert: "Mensen krijgen tegenwoordig een constante stroom van informatie over zich heen. Zeven uur is dan het moment om alles nog eens op een rij te zetten. Om de kijker een totaalbeeld te geven van alle snippers nieuws die ze doorheen de dag hebben opgevangen."

Kijken jullie in hectische nieuwstijden met afgunst naar de duidingsprogramma's die de VRT in stelling kan brengen?

Pattyn: "Op breaking news-dagen pakken wij ook groot uit. Alleen zitten bij ons alle mensen die de concurrentie over een hele reeks programma's spreidt in één uitzending. Je moet ook de vraag durven stellen of je al die duidingsprogramma's ook elke dag relevant gevuld krijgt. Er zijn per jaar misschien tien of twintig dagen waarop er echt breaking news is, terwijl je ook op al die andere dagen je zendtijd moet vullen.

"Het verschil met de overkant is dat wij heel specifiek aan duiding doen. Op momenten wanneer daar behoefte aan is. Die aanpak werkt. Jambers in de politiek was goed voor 800.000 kijkers en ons terreurdebat haalde om half elf 's avonds nog 400.000 kijkers."

Hoe zien jullie de toekomst? In het verleden was VTM niet altijd even gul voor zijn ouder wordende vrouwelijke nieuwsankers. Nadine Desloovere en Lynn Wesenbeek verdwenen zonder pardon van het scherm.

Pattyn: "Dan is het aan ons om het tegendeel te bewijzen."

Pieters: "Ik vind ouder worden geen probleem voor een gezicht van de nieuwsdienst. Integendeel zelfs. Maturiteit is net belangrijk voor een journalist. Je moet levenservaring uitstralen."

Colpaert: "Ik mocht in het begin van mijn carrière niet op het scherm komen omdat ik er te jong uitzag. Ergens wel terecht. Ik kijk zelf ook liever naar iets oudere reporters die er uitzien alsof ze al iets hebben meegemaakt. Liever dat dan een achttienjarig broekje. Natuurlijk moet je je uiterlijk blijven verzorgen maar ouder worden vind ik net een teken van geloofwaardigheid."

Pattyn: "En die geloofwaardigheid is uiteindelijk wat telt. Als de Vlaamse Claire Chazal (58-jarig Frans nieuwsmonument, PD) zich aandient, denk ik niet dat ze die hier op pensioen zullen sturen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234