Zondag 29/01/2023

Niet iedereen verdrinkt in Mexicaans moeras

Elke woensdag blikt VRT-journalist Rudi Vranckx terug op de voorbije aflevering van Kleine helden. Daarin gaat hij op zoek naar gewone mensen die het verschil maken in moeilijke omstandigheden. Hoe zou het vandaag zijn met Semeí, Norma en Julia uit Mexico?

SEMEÍ VERDÍA

Begon een burgerwacht

Op 25 mei, vier maanden na ons bezoek, vielen Semeí Verdía en zijn bodyguard in een hinderlaag. Ze kwamen er levend vanaf, enkel de bodyguard raakte gewond. Misschien nog problematischer werd het op 21 juli, toen Semeí met veel machtsvertoon opgepakt werd door het Mexicaanse leger. De beschuldiging? Illegaal wapenbezit (wat klopt) en vervalsing van de lokale verkiezingen van 7 juni (wat veel minder waarschijnlijk is). Vermoedelijk hadden de autoriteiten stilaan genoeg van Semeís groeiende invloed in Aquila. In december werd hij evenwel weer vrijgelaten bij gebrek aan bewijs.

NORMA ROMERO VASQUEZ

Bekommert zich om vluchtelingen

Sinds de Mexicaanse regering haar nieuwe grensbeleid Plan Frontera Sur heeft doorgevoerd en migranten heeft verboden om nog mee te reizen met goederentreinen als La Bestia, is het aantal vluchtelingen dat vanuit Centraal-Amerikaanse landen aankomt aan de Amerikaanse grens drastisch geslonken. Tegelijk blijkt de Mexicaanse overheid bij het doorvoeren van dat plan hardhandig te werk te gaan: het aantal klachten over mishandeling door ambtenaren van de migratiediensten is in de loop van 2015 met 40 procent gestegen. Volgens de Mexicaanse Nationale Commissie voor Mensenrechten gaat het vooral om slagen en verwondingen, afpersing, diefstal en schuldig verzuim. Norma Romero Vasquez en haar patronas blijven intussen verder koken, ongeacht het aantal vluchtelingen.

JULIA ALONSO CARBAJAL

Schoolde zich om tot forensisch onderzoeker

In het onderzoek naar de 43 studenten van Iguala is er nog maar weinig vooruitgang geboekt. De burgemeester van Iguala zit intussen wel in de cel. De officiële versie is een paar keer gewijzigd, maar telkens was ze ongeloofwaardig. Dat de jongeren door de politie uitgeleverd zouden zijn aan het drugskartel Guerreros Unidos dat hen vervolgens zou verbrand hebben, lijkt weinig waarschijnlijk, alleen al omdat de luchtvochtigheid veel te hoog is voor zo'n massaverbranding. De studenten blijven vermist, net als tienduizenden andere Mexicanen. Julia Alonso Carvajal heeft haar activiteiten op een lager pitje gezet: de werkdruk én de voortdurende dreiging werden haar en haar familie te veel. Ze wil samen met de Ciencia Forense Ciudadana een nieuw project opzetten in Veracruz.

Kleine helden is te herbekijken op vranckx.canvas.be. Volgende week trekt Vranckx naar Roemenië, dinsdag om 21.05 uur op Canvas.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234