Vrijdag 27/01/2023

Belangrijk nieuwsCoronavirus

Niet-gevaccineerden acht keer meer kans op overlijden bij infectie

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Niet-gevaccineerden hebben gemiddeld 8 keer meer kans op overlijden. Bij niet-gevaccineerden in de leeftijdsgroep 55 tot 64 jaar loopt die kans zelfs op tot vijftig keer. Dat blijkt uit een nieuw rapport van gezondheidsinstituut Sciensano, waarover Het Belang van Limburg vrijdag bericht.

Redactie

Sciensano keek naar de vaccinatiestatus van 105 Belgen die in de periode van 6 september tot 17 oktober 2021 stierven aan COVID-19. Van de dertien Belgen tussen 18 en 54 jaar die in die periode bezweken aan het coronavirus, waren er twaalf niet gevaccineerd. In de leeftijdscategorie 55 tot 64 jaar waren zes van de zeven overleden patiënten niet ingeënt. Van de negentien overleden coronapatiënten tussen 65 en 74 jaar oud waren er twaalf niet gevaccineerd, zeven van hen waren wel ingeënt.

Boven de 75 jaar is het aantal gevaccineerden dat overlijdt aan COVID-19 in absolute aantallen wel hoger dan het aantal niet-gevaccineerden. Bij de leeftijdsgroep 75 tot 84 jaar waren 27 van de 44 overleden coronapatiënten wel gevaccineerd, 17 niet. Bij de 85-plussers waren 13 van de 22 bezweken patiënten wel ingeënt, 9 hadden er geen vaccin gekregen.

“Het is vooral belangrijk om dat aantal overleden covidpatiënten en hun vaccinatiestatus af te zetten tegenover het totale aantal Belgen dat per leeftijdscategorie wel of niet is ingeënt”, verduidelijkt viroloog Steven Van Gucht in Het Belang van Limburg.

Er zijn veel meer gevaccineerden dan niet-gevaccineerden, zeker in de oudere leeftijdsgroepen. In absolute cijfers is het dan ook niet verwonderlijk dat er meer doden bij gevaccineerden vallen. Het cijfer dat dan ook een beter beeld geeft, is de verhouding. “Zo zien we bijvoorbeeld dat mensen uit de leeftijdscategorie 55 tot 64 jaar die niet gevaccineerd zijn, liefst 47 keer meer kans hebben om te overlijden dan de mensen die wel zijn ingeënt.” Concreet stierven er per 100.000 niet-gevaccineerde 55- tot 64-jarigen 4,7 mensen, bij de wel gevaccineerde leeftijdsgenoten was dat 0,1 op 100.000.

Wie tussen 55 en 64 jaar oud is en dubbel gevaccineerd is, heeft dus maar één kans op 1 miljoen om te sterven aan covid-19, terwijl die kans bij de niet-gevaccineerden 47 op 1 miljoen is. In de leeftijdsgroep 65 tot 74 jaar hebben niet-gevaccineerden 25 keer meer kans op overlijden. In de leeftijdscategorie 75 tot 84 jaar heeft wie niet is ingeënt 9,7 keer meer kans op sterfte, bij de 85-plussers is de kans op overlijden voor niet-gevaccineerden 7,3 keer hoger. De bescherming van het coronavaccin tegen overlijden stijgt dan ook naarmate de ingeënte persoon jonger is.

Uit eerdere studies bleek ook al dat gevaccineerden veel minder kans hebben om besmet te raken met het coronavirus en ook veel minder snel in het ziekenhuis belanden.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog.

Lees ook

Als een uitzaaiende kanker ontwricht covid een heel ziekenhuis: ‘Dit is de zotste golf ever’

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234