Woensdag 20/10/2021

Niet geschikt voor zoetekauwen

De Amerikaanse chef Anthony Bourdain, bekend van populaire tv-programma's zoals No Reservations en het fel besproken boek Keuken Confessies, waarin hij de duistere kant van de restaurantwereld onthult, brengt na tien jaar opnieuw een kookboek uit. Het enfant terrible van de culinaire scene verzamelde in Beter wordt het niet zijn favoriete gerechten uit meer dan veertig jaar professioneel koken. Het type recepten dat effectief 'werkt', omdat Bourdain ze door de jaren heen ontwikkelde en de gerechten zich met vallen en opstaan bewezen hebben. Niet vernieuwend, maar wel hartverwarmend, huiselijk comfortfood dat we allemaal graag eten. Denk maar aan gehaktbrood met champignonsaus, traag gegaarde ossobuco of een sandwich met mortadella en gesmolten provolone.

Het kookboek is even onconventioneel als zijn auteur en bevat eerlijke verhalen, veel fucks en ongestileerde beelden van wat een fantastisch feestmaal moet zijn geweest.

Bourdain doet, net zoals ik, niet aan desserts. Het hoofdstuk met nagerechten bestaat dan ook uit slechts één pagina, waarin hij stelt dat, mocht hij één gang voor de rest van zijn leven moeten overslaan, het zonder twijfel de desserts zouden zijn. Een man naar mijn hart. Beter wordt het blijkbaar écht niet.

Beter wordt het niet, Carrera, 29,99 euro

Een pan voor het leven

Bij het huis dat we een aantal maanden geleden kochten, hoorde een imposant gietijzeren kookfornuis. De stoof staat dag en nacht paraat en ik zou nu al nooit meer kunnen zonder haar heerlijke, huiselijke warmte die de keuken vult. Niet alleen het fornuis, maar ook mijn gietijzeren potten en pannen kan ik niet meer missen. Jaren geleden kreeg ik mijn eerste Le Creuset voor kerst cadeau en sindsdien ben ik verknocht aan deze betrouwbare keukencompagnon. Draag er zorg voor en hij gaat een leven lang mee. Het enige nadeel is zijn niet te onderschatten gewicht. Gietijzeren pannen en potten zijn loodzwaar en daarom soms een tikkeltje onhandig. Point Virgule vond een antwoord op dit probleem. Met de nieuwe reeks, Pan à moi, zet het keukenaccessoiremerk een collectie licht(er)e gietijzeren pannen in de markt met een antiaanbaklaag. Het assortiment omvat een wok en braad-, sauteer-, vis- en grillpannen. Je gebruikt deze pannen op een gietijzeren stoof en gasfornuis, maar evengoed op een inductievuur en in de oven.

point-virgule.be

Veerle is artdirector van het designmerk Valerie Objects en de vrouw achter de galerie Valerie Traan. Afgelopen donderdag opende de tentoonstelling Infidels van D.D. Trans.

"Nicolas Decloedt is een begeesterde groentekok. Hij kookte een tijdje vanuit zijn huiskamerrestaurant en als chef aan huis, maar enkele maanden geleden sloeg hij de handen in elkaar met mixoloog Matthieu Chaumont. Ze hebben samen een vaste stek vlak bij het Flageyplein in Brussel. Bij Hummus & Hortense kun je dus zowel voor cocktails als voor de verfijnde vegetarische keuken terecht. Nicolas heeft een grote voorliefde voor Brusselse producten. Onlangs was ik zeer aangenaam verrast door zijn foodpairing met artisanale Brusselse biertjes. Echt top!"

De Vergniesstraat 2, Elsene, humusrestaurant.be

Een nieuw rondje cocktails

Na vijf jaar als vaste waarde in de Belgische en internationale cocktailscene is het tijd voor verandering. Jigger's The Noble Drug Store is niet meer, lang leve Jigger's Coolers & Cocktails! Bij de nieuwe naam hoort een nieuw concept én een nieuwe bar. Mixologist Olivier Jacobs opent zijn zaak met terras op de benedenverdieping van zijn oude vertrouwde bar. "De nadruk zal nog meer op aperitieven, culinaire geneugten, terrasjes in de zon en latenightcocktails liggen. Short & strong, long & cooling, connaisseur of leek, big spender of tight on a budget, iedereen moet de kans hebben om te proeven van onze filosofie."

jiggers.be

Vet gietijzeren pannen na elk gebruik in met een druppeltje neutrale olie. Hierdoor is de pan beschermd tegen roest en bouw je een natuurlijke antiaanbaklaag op.

Kimono-Pasen

Het hoeven niet elk jaar chocolade paashazen en -klokken te zijn, moet Pierre Marcolini gedacht hebben toen hij deze prachtige Japanse poppetjes tot leven bracht. Figuurtjes van top tot teen, tot de waaiertjes en kimono's toe, uit chocolade vervaardigd en vergezeld van smeuïge karameldiertjes en verfijnde paaseitjes, gevuld met pistache- en nougatpraliné.

Vanaf 15 euro, eu.marcolini.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234