Woensdag 25/11/2020

Ramadan

Niet eten, drinken, roken en vrijen: zo komen moslimstudenten de blok door tijdens de ramadan

Hanane Llouh.Beeld Bob Van Mol

Morgen gaat de ramadan, de islamitische vastenmaand, van start. Van zonsopgang tot -ondergang niet eten, drinken, roken en vrijen: drie studenten getuigen hoe ze de blok overleven.

Hanane Llouh (25), student geschiedenis (UA)

"De ramadan viel vorig jaar voor het eerst tijdens mijn examens. Ik had schrik voor mijn resultaten, maar het werd mijn beste examenperiode tot nog toe.

"Ik denk dat we er niet bij stilstaan hoeveel tijd we op een dag aan eten en drinken spenderen. Als die momenten wegvallen, komt er zoveel ruimte vrij om andere dingen te doen. Studeren, bijvoorbeeld. (lacht) Tijdens de ramadan kan ik uren aan een stuk blokken en plots beseffen: oei, nu moet ik toch even stoppen.

Lees: dit zijn de grootste misverstanden over de ramadan

"Het verstoorde slaapritme is het zwaarst. Je eet rond half tien, het laatste gebed is om elf uur. Dan ga je even slapen, maar omstreeks drieën moet je opstaan om terug te eten. Aangezien ik een zwakke maag heb, duurt het toch wel even vooraleer ik opnieuw in slaap val.

"Het is belangrijk een ritme te ontwikkelen dat voor jou werkt. Tegen tien uur 's ochtends sta ik op. Ik ontspan nog even met wat Netflix en sla aan het studeren tegen de middag. Jezelf forceren om productief te zijn, werkt averechts.

"Mensen hebben een beeld van de ramadan als een schranspartij, maar ik eet heel bewust. Natuurlijk zijn er dagen waarop er een groot buffet is, maar meestal beperk ik me tot het essentiële: een kom harira (Marokkaanse soep, red.), veel groenten en fruit en water. Een maand lang eet ik harira dat het mijn oren uitkomt, om het dan een jaar niet meer te eten. (lacht)

"Ik woon in Borgerhout. De sfeer die er tijdens de ramadan hangt, is zalig. Als ik 's nachts opsta, zie ik dat in de andere huizen ook de lampen branden. Je voelt je heel verbonden. De vastenmaand is een fantastische periode. Een moment om te bezielen, jezelf als mens te verbeteren. Maar ja, dat verstoorde slaapritme went nooit."

Mohamed Alem (21), student toegepaste informatica (AP Hogeschool Antwerpen)

"Het is nu de derde keer dat de ramadan tijdens mijn examens valt en het blijft zwaar. De eerste keer was echt afzien. Ik wist niet hoe ik het moest aanpakken. Wanneer ik studeer, wil ik constant snacken. Dat niet kunnen doen was lastig. (lacht)

"Na zonsondergang eet ik vrij veel, ja. Maar omdat dat de eerste keer niet zo goed is uitgedraaid, probeer ik mijn porties nu meer te spreiden. Eerst eet ik een kommetje soep en dan wat stevigers. Marokkaanse pannenkoeken zijn m'n favoriet, met harira uiteraard.

Mohamed Alem.Beeld Bob Van Mol

"Tijdens de vastenmaand vind ik het belangrijk om naar de moskee te gaan, mezelf opnieuw in religie te verdiepen. Ik probeer er zoveel mogelijk te zijn, maar als ik de dag erop een examen heb, bid ik thuis.

"Soms blok ik een nachtje door. Na mijn examens haal ik die slaap dan in. Heavy? Maar neen, ik ben student. Ik lééf 's nachts. Zelfs zonder de ramadan slaap ik weinig. (lacht)

"Ik studeer aan de AP Hogeschool in Antwerpen. In de mate van het mogelijke houden ze rekening met de vastenmaand. Zo hebben ze vorig jaar de examens voor de hoofdvakken net voor de ramadan ingepland. Fijn, maar ik ben geen vragende partij voor speciale regelingen of zo.

"Tijdens de ramadan leer ik mijn lichaam en geest kennen, een decent human being te zijn."

Soukaïna Bennani (22), student communicatiewetenschappen (UA)

"Dit is mijn tweede examenperiode die tijdens de ramadan valt. Vorig jaar ging het begin vlot, maar dan begon de vermoeidheid de kop op te steken. Ik had geen last van honger of dorst, wel van een gebrek aan slaap. Ik studeerde soms 's nachts omdat mijn concentratie dan piekte. Sommige studenten hebben het moeilijker, maar op mijn resultaten heeft het vasten geen impact gehad.

"Deze keer ga ik extra op mijn slaapritme letten. Opblijven tot drie uur 's ochtends zal er niet meer in zitten. Na het eten bid ik en dan duik ik mijn bed in.

Soukaïna Bennani.Beeld Bob Van Mol

"Ik heb nu al drie dagen gevast omdat ik die van vorig jaar nog moest inhalen. Vrouwen die in de ramadan menstrueren, mogen tijdens die week niet vasten. We zijn niet van die dagen verlost. We moeten ze binnen het jaar, op een willekeurig moment inhalen. Dat is toch wel een voordeel. Als vrouw krijg je zo een weekje verlof. (lacht)

"Ik sport vaak, heb net nog aan de 10 Miles deelgenomen. Tijdens de ramadan ben ik van plan om toch dagelijks te gaan joggen, net voor de iftar, de maaltijd vlak na zonsondergang tijdens de vastenmaand. Dat geeft me een goed gevoel en maakt mijn hoofd vrij.

"In mijn vriendenkring is het een traditie dat we samen iftars organiseren, ook wanneer de examenperiode tijdens de ramadan valt. We studeren dan een hele dag intensief samen om in de avond te kunnen genieten van een gezellige avondmaal. Dat is een goeie motivator om te blokken.

"De ramadan is voor mij een maand om alles in mijn leven even op een rijtje te zetten. Wij, millennials, zijn met 1.001 dingen bezig. Religie komt niet altijd op de eerste plaats. De vastenmaand is voor mij een moment om mijn geloof opnieuw te leren kennen."

De grootste misverstanden over de ramadan

- Niet iedereen is verplicht om te vasten. Naast kinderen zijn er nog groepen die niet kunnen of zelfs niet mogen vasten: zieken, zwangere of menstruerende vrouwen en arbeiders met fysiek zware beroepen.

- Het gaat om meer dan niet eten en drinken. Voor moslims draait de ramadan om een spirituele herbronning van hun geloof en dichter komen tot Allah.

- Van zonsopgang tot -ondergang mogen moslims niet eten en drinken, ook niet als het bijzonder warm is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234