Zondag 27/09/2020

Niet erkend, wel geslepen

Voorzitter Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen oogst verontwaardiging met de bewering dat klanten van buitenlandse origine vaker stelen.

Geen discriminatie of racisme, maar goed ondernemerschap noemt zelfstandigenorganisatie NSZ het, wanneer handelaars meer op hun tellen passen bij klanten van buitenlandse origine. Uit statistieken blijkt volgens het NSZ namelijk dat die vaker stelen. Maar klopt dat ook? En wie is dat NSZ precies?

"Als de handelaar ogen tekortkomt en er staan tien klanten in de zaak, dan is het nogal evident dat u uw ogen vooral zal richten op de persoon die volgens de statistieken het meest kans maakt om iets weg te nemen zonder te betalen." Aan het woord is Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), gisterenochtend op Radio 1. Ze reageerde daarmee op de masterproef van een VUB-studente sociologie. Daaruit blijkt dat kledingverkoopsters zich meer uitsloven voor blanke Belgen dan voor klanten van vreemde origine.

Vooral voor mannen van buitenlandse origine moet er opgepast worden, zegt de voorzitter. "Overal waar wij naar vergaderingen gaan bij de federale politie of wanneer we de cijfers horen van de projecten van Theo Francken horen we telkenmale hetzelfde: dat er helaas nog steeds rondtrekkende buitenlandse bendes actief zijn in België." Met discriminatie heeft dat niets te maken, wel met de feiten, benadrukt ze nog.

Bij de federale politie horen ze het in Keulen donderen. Voor daderbendes waarschuwen zij inderdaad. Maar dat winkeldiefstallen vaker gepleegd worden door mensen van buitenlandse afkomst, daarvoor bestaat geen enkel bewijs. "Simpelweg omdat we dat niet bijhouden", zegt woordvoerder Peter De Waele. "De nationaliteit van een dader wordt momenteel niet geregistreerd. Maar zelfs als we dat wel zouden doen, doet afkomst nooit terzake. Een Belg is een Belg, eender waar zijn roots liggen."

Dalende cijfers

De cijfers van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) waar Mattheeuws naar verwijst gaan over de zogenaamde Gaudi-acties: acties gericht op mensen die illegaal in ons land verblijven en betrapt worden op gauw- en winkeldiefstallen. Volgens de meest recente gegevens zijn die al een tijdje dalende. Maar sowieso zeggen die gegevens ook niets over de verhouding tussen autochtone daders en plegers van diefstallen die een andere nationaliteit of afkomst hebben.

De uitspraken van de voorzitter doen vragen rijzen over de geloofwaardigheid van de zelfstandigenorganisatie. Het NSZ zegt zelf momenteel om en bij de 45.000 leden te tellen. Ter vergelijking: Unizo telt er tussen de 90.000 en 100.000. De twee organisaties vissen ook in exact dezelfde vijver: die van de zelfstandigen, de vrije en intellectuele beroepen en kmo's.

Een belangrijk verschil tussen de twee: Unizo is een erkende sociale partner, het NSZ is dat in Vlaanderen en op federaal niveau niet. Daarvoor moet je eerst als representatief beoordeeld worden door de nationale arbeidsraad NAR, een verzameling van werkgevers- en werknemersorganisaties die wel al erkend zijn. "Gezien ons ledenbestand is het uiteraard niet logisch en zouden we daar natuurlijk bij moeten zijn", luidt het laconiek bij het NSZ. "Maar ja, dat zijn politieke spelletjes natuurlijk. De anderen willen ons er niet bij."

Beleid

In adviesraden of sociale overlegcomités zetelt het NSZ dus niet. Nochtans claimen ze wel te wegen op het beleid. Volgens hun website doen ze dat door goede contacten te onderhouden met ministers, parlementsleden en partijvoorzitters van alle mogelijke kleuren, maar ook door de stem van hun leden te laten weerklinken in de media.

En dat laatste doen ze met ontzettend veel overgave: met Christine Mattheeuws staat er dan ook een bijzonder assertieve voorzitter en volgens sommigen 'geslepen marketeer' aan het hoofd. Er gaat nauwelijks een dag voorbij, of ze stuurt een persbericht uit, vaak met daarin resultaten van enquêtes bij hun leden. Resultaten die in de sector meer dan eens het predicaat 'onbetrouwbaar' krijgen, want niet zelden zijn ze bijzonder uitgesproken.

Wat het Syndicaat daarvan vindt? "Wij bestaan op 21 september vijftig jaar. Dat kan niet als je niet geloofwaardig bent", zegt woordvoerder Sven Nouten. "Wij hebben een studiedienst die bijzonder hard werkt. Als anderen het tegendeel beweren, moet het zijn dat ze schrik van ons hebben. Ze voelen dat we dichter en dichter komen. Ik kan ook dingen over X of Y gaan vertellen, hoor. Maar daarom zijn ze nog niet waar."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234