Dinsdag 06/12/2022

Niet-erfelijk genetisch defect oorzaak van leukemie

Britse wetenschappers zijn erachter gekomen dat een van de meest verspreide vormen van leukemie bij kinderen al tot in de baarmoeder teruggaat. Een team van het Institute of Cancer Research onderzocht de oorzaken van acute lymfatische leukemie (ALL) bij kinderen in de leeftijdscategorie van twee tot vijf jaar. De onderzoekers ontdekten dat een genetisch defect, dat een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van de kanker, al voor de geboorte van het kind aanwezig is.

Londen / Gent

Eigen berichtgeving

Jean-Paul Mulders

Door hypergevoelige sondes te gebruiken, zo meldt de BBC, konden de researchers bloedstalen van pasgeborenen analyseren. Ze vonden in het bloed een gemuteerde versie van het TEL-AML 1-gen, een van de frequentst voorkomende moleculaire afwijkingen bij kinderen die aan leukemie lijden. Nog belangwekkender is dat de wetenschappers, onder leiding van professor Mel Greaves van het Leukaemia Research Fund Centre for Cell and Molecular Biology, ook ontdekten dat dit genetisch defect niet van de ouders wordt overgeërfd.

In een land als Groot-Brittannië wordt jaarlijks bij zo'n vierhonderd kinderen acute lymfatische leukemie vastgesteld; bij ons zijn dat er een zestigtal. De ziekte vertegenwoordigt niet minder dan 80 procent van alle leukemiegevallen bij kinderen en wordt het vaakst gediagnosticeerd bij twee- tot vijfjarigen. Gelukkig werden de afgelopen decennia al spectaculaire vorderingen geboekt in de strijd tegen de aandoening. "De strijd tegen acute lymfatische leukemie is een van de grote overwinningen van de moderne geneeskunde", zegt kinderhematoloog/-oncoloog professor Yves Benoit, hoofd van de kinderkankerafdeling van het Universitair Ziekenhuis in Gent, meteen ook de grootste van het land. "Momenteel zijn de overlevingskansen van een kind met acute lymfatische leukemie toegenomen tot 75 à 80 procent. Dertig jaar geleden bedroeg de kans dat zo'n kindje het er levend vanaf bracht amper 1 tot 2 procent."

De ontdekking van het genetisch defect kan als een verdere doorbraak worden beschouwd, hoewel de onderzoekers ervan overtuigd zijn dat de mutatie alleen geen voldoende verklaring vormt voor de uitlokking van volledige leukemie. Ze gaan nu op zoek naar de fameuze tweede trigger, die na de geboorte van het kind te situeren zou zijn. Volgens professor Greaves zou het kunnen dat de leukemie zich ontwikkelt als een abnormale reactie van het lichaam op een infectie: "Alle stukjes van de puzzel van de kinderleukemie beginnen nu stilaan op hun plaats te vallen. Ik heb er goede hoop op dat we in de komende jaren een definitieve remedie zullen vinden voor deze ziekte."

"Het komt er nu vooral op aan te zoeken naar de tweede factor die kinderleukemie op gang brengt. Kanker is een multifactoriële ziekte", zegt professor Benoit. "Dat betekent dat er altijd minstens twee oorzaken moeten zijn. Het kan dus best dat kinderen die later leukemie krijgen al van voor hun geboorte met een defecte witte bloedcel zitten. Maar daarom krijgen ze later nog niet automatisch kanker. Je kunt dus niet met zekerheid vooraf voorspellen wie leukemie zal krijgen en wie niet."

Belangrijk onderzoek inzake kinderkanker, dat nu wordt uitgevoerd door het Committee on Cancer Research, kan licht werpen op de vooralsnog mysterieuze tweede trigger die kinderleukemie op gang brengt. Dat onderzoek is het meest systematische dat ooit werd verricht naar de mogelijke oorzaken van kanker bij kinderen.

'Alle stukjes van de puzzel van de kinderleukemie beginnen stilaan op hun plaats te vallen'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234