Zondag 28/02/2021

'Niet elk plafond moet klaar zijn'

'Het stadion zal uniek zijn. Van de ploeg moeten we dat afwachten.' Gentse humor, in de toekomstige tijd: twee dagen voor koning Albert de Ghelamco Arena komt inhuldigen, werken 700 man met lijmspuit, graszoden en veegborstel. Maar niemand die zich zorgen maakt. 'Zelfs het scorebord zal werken.'

Clichés zijn gemaakt om ze zorgvuldig te gebruiken, maar hoe dan ook: een huzarenstukje is de bouw van het nieuwe stadion van AA Gent. 17 juli was de deadline en commercieel directeur Patrick Lips knikt: "Woensdagavond kunnen we 20.000 supporters ontvangen."

Even rondkijken toch. Schnelle, Tanghe, Astranova en De Cubber zijn geen spelersnamen, je leest ze op vrachtwagens en bestelwagentjes die voor het imposante stadion aan- en afrijden. Aan de gevel mankeren nog panelen. "Er komt een grote Buffalo en een bord van Ghelamco", wijst François Cales, "al 55 jaar supporter" en sinds 1987 vrijwilliger als suppoost. Bewaakte in het Ottenstadion de parking van de vips. Gaat dat nu doen bij de parking van de andere suppoosten. Bijna létterlijk zag hij het stadion hier verrijzen. "Ik kwam niet elke dag, maar mijn vrouw vroeg toch of ik hier misschien een bed had."

Terug naar het cliché: een huzarenstukje is het. "Of ik dacht dat het klaar zou zijn? Zaterdag nog dacht ik dat dat niet kon. Het is geen winkel hé."

Is het niet, er komen er wel, net als bedrijven en restaurants. "Die zullen niet allemaal klaar zijn", zegt Lips. "Maar dat moest ook niet. 17 juli moest er gevoetbald kunnen worden. Moesten we de supporters kunnen ontvangen. En de mensen iets te eten en te drinken kunnen aanbieden. Dat gaat lukken."

Chapeau voor wie de planning opmaakte. Iedereen heeft zijn anekdote. Cales: "Zaterdag zag ik op de eerste verdieping alleen maar een plafond, wat tv's en een toog." Lips: "Toen ik hier vanochtend kwam, zag ik voor het eerst het scorebord. En het werkt." Directeur organisatie Dirk Piens: "In de vier hoeken hebben we een uitbouw. Bouwtechnisch erg moeilijk. Tien dagen geleden begonnen ze aan de afwerking. Ze beloofden dat de stellingen in het weekend van de dertiende zouden weg zijn. Wel, kijk."

Op schema dus. Zo goed dat er zaterdag nog een noodplan in werking kon treden: toen werd beslist om maandag een volledig nieuwe grasmat aan te leggen. Zondag werd de eerste weggeschraapt. "Ghelamco wilde groen gras en we zaten met bruine stroken", zegt Piens. Een telefoontje naar Graszoden Hendriks uit Venlo ("Dat versta ik nochtans niet", zegt Cales. "In Gent zeggen ze: als ge bij nen Hollander koopt, zijt ge gekloot.") loste dat op. Maandagnamiddag, 15 uur, harkt baas Jos Hendriks zoden van een half gelegd grasveld aan elkaar. "Vanochtend om half zes hebben we geoogst, we hebben alles in negentien vrachtauto's gezet en zijn met twaalf man naar hier gekomen. Vanavond ligt ze." Alles had met droogte te maken, "slechte beregening", maar kijk: woensdagavond zal er om half negen tegen VFB Stuttgart afgetrapt worden.

Als vandaag, tenminste, alle laatste vergunningen in orde zijn. "Heeft vooral met veiligheid te maken", zegt Piens. "Evacuatiedoorgangen, borstweringen voor mindervaliden... die moeten nog gekeurd worden. Maar niet elk plafond moet klaar zijn."

Zal ook niet. Kan ook niet. Hoezeer de ruim zevenhonderd mensen gisteren nog bezig waren. Zestig man daarvan voor het bedrijf dat de openingslichtshow verzorgt. Deadline half negen woensdagavond dus. Al heeft Piens nog een vroegere deadline in zijn hoofd. "Woensdagmiddag komt koning Albert het stadion inhuldigen. Dat vind ik wel schoon. In 1920 was het zijn vader, kroonprins Leopold, die het Ottenstadion inhuldigde. Hij doet dit nu als laatste daad tijdens zijn beleid." Gent heeft oog voor geschiedenis, wat de slogan op de binnenbocht van het stadion ook bewere: We create the future today.

Kloppen. Boren. Vegen. En plots, van waar morgen het penaltypunt zal gekalkt worden, gaat de waterspuit af. "Het zal uniek zijn, in Europa", zegt Lips nog. "We hebben wel goed rondgekeken in het buitenland. Ons motto was altijd: 'Beter goed jatten, dan slecht uitvinden.' Bij Schalke 04 hebben we het idee gehaald van de Promenade, de ontmoetingsplaats voor de supporters. Van Arsenal komt het cashless payment-systeem daardoor wie binnenkomt binnen de zes seconden zal bediend worden, zelfs als hij een pint wil. Het is dus niet alleen esthetiek."

Dat hoopt Cales ook. Het was moeilijk afscheidnemen van het Ottenstadion. Hij redde, via via, nog een stukje tapijt met een Buffalokop op. Maar woensdag zal hij fier op een pas gepoetst stoeltje de eerste match zien. "Zondagavond kwam ik van de zee terug en plots zag ik in de verte een enorm lichtspel hier in de buurt. Ik ben gepasseerd en blijkbaar was het de eerste keer dat de lichten buiten getest worden."

Mooi? Domme vraag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234