Zaterdag 17/08/2019

Niet eens geboren toen, toch bezeten door mysterie

Internetfora waarop amateurspeurders proberen het mysterie rond de Bende van Nijvel op te lossen vieren momenteel hoogtij. Opvallend: de speurders waren vaak nog niet eens geboren ten tijde van de feiten. Wat bezielt jongeren om zich te verdiepen in dossiers uit de donkere jaren 80?

Het lijkt de nieuwe Dan Brown wel, waar een site voor zogenaamde burgerjournalistiek een niet onaardige bijrol speelt. Complotdenken is van alle tijden en voor velen ook vooral een leuke hobby. Nu er een doorbraak is in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, lijken amateurspeurders helemaal los te gaan. Op het internet circuleren veel theorieën. Zo zouden de Reus en een slachtoffer samen op café gezien zijn en zou de schietclub van Erembodegem een grote rol spelen in dit verhaal.

Het forum bendevannijvel.com, een van de populairste in het genre, draaide de afgelopen dagen overuren. De site werd in 2006 opgericht door een naar eigen zeggen 'heel geïnteresseerde' Antwerpenaar. Hij startte een website "voor mensen die niet bang te zijn om rond te dwalen in een van de donkerste periodes uit de Belgische geschiedenis". En richtte zich in het bijzonder tot jongeren, die volgens de oprichter ook de kans moeten krijgen de zaak te leren kennen.

Maar waarom zouden jongeren geïnteresseerd zijn in onze donkere jaren 80? "Omdat we opnieuw in een donkere periode zitten", vindt een jong lid van het forum dat volledig anoniem wil blijven. De jongeman is 22 jaar en woont in Erembodegem, een deelgemeente van Aalst. "Ik heb er mijn ouders en grootouders altijd over horen vertellen. Over hoe ze destijds bang waren om nog naar een supermarkt te gaan. Hoe ze allemaal wel iemand kenden die een slachtoffer van nabij kende. Ze waren er ook echt van overtuigd dat de raids bedoeld waren om de maatschappij te ontwrichten. Om mensen bang te maken. We leven nu weer in een periode waarin het economisch minder goed gaat en waarin bepaalde krachten mensen proberen bang te maken."

Zelf stopt hij er behoorlijk wat tijd in, in zijn amateuronderzoek. "Zie het als een soort hobby. Ik hou van het betere 'conspiracy'-denken. Mijn vriendin ook, die is van Gent en zit in enkele fora over de verdwijning van De rechtvaardige rechters. Je leert ook iets bij want je moet wel zo veel mogelijk lezen over je onderwerp. Ik ben ervan overtuigd dat er verbanden zijn tussen al die dossiers uit de jaren 80: de Roze Balletten, de bende van Haemers, Gladio, om maar enkele te noemen."

Een gelijkaardig verhaal bij Arno, die zich een prille dertiger en lid van het eerste uur noemt. Zijn forumnaam wil hij niet kwijt. Want bij amateurspeurders draait het voor een groot stuk om de anonimiteit, vindt hij. "Want misschien zitten er wel mensen met banden met de Bende op het forum? Soms komen er tips waarvan we denken: hoe kan die dat nu in godsnaam weten? Als ze kloppen natuurlijk. Dat weet je nooit zeker, wat het vooral extra spannend maakt."

Geen beschuldigingen

Zelf blijft hij voorzichtig op het forum. Beschuldigingen, zoals afgelopen weekend aan het adres van een bekende Aalsterse carnavalist - die ook collega geweest is van de vermeende Reus bij de rijkswacht - dat gaat erover voor Arno. "Ik vind dat wat wij doen een rol heeft. En ik hoop dat de echte speurders naar onze bevindingen kijken. Maar het is niet aan ons om mensen openlijk te beschuldigen."

Hij wil eerder pleiten voor een samenwerking zoals die in Nederland al bestaat. Daar startte de politie afgelopen jaar met een pilootproject genaamd Teenage Crimefighters. Veertig jongeren assisteren er de politie met hun online-onderzoek. Al levert amateurspeurwerk de echte speurders vaak vooral extra werk op. Dat ondervonden de Gentse speurders die de verdwijning van De rechtvaardige rechters onderzoeken toen ze jaren geleden even een beroep deden op de amateurs. Echt bruikbare info kwam daar niet uit.

Komt daar nog bij dat een samenwerking met de politie in dezen nogal moeilijk ligt. Als de berichten kloppen, zijn rijkswachters namelijk zelf de daders en hebben collega's wellicht alles toegedekt. Toch blijft Arno voor een samenwerking pleiten. "Wij zijn heel snel in het opsporen van informatie en het leggen van mogelijke verbanden. Beter dan de politie. En bovendien is iets toedekken in dit digitale tijdperk nu veel moeilijker dan in de jaren 80."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden