Woensdag 23/10/2019

Sparen

Wat is dit?

'Sparen ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Niet de juiste dakisolatie? Woning niet meer verhuurbaar vanaf 2020

Bent u in het bezit van een huurwoning? Vergeet dan niet om tijdig het dak te laten isoleren, want anders riskeert u dat uw opbrengsteigendom vanaf 2020 onverhuurbaar wordt. Met een groene lening kan u eigenlijk meteen aan de slag. 

Beeld Shutterstock

Alle woningen die in Vlaanderen voor 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet, moeten vanaf 2020 dakisolatie hebben met een minimale R-waarde (de R-waarde meet de warmteweerstand, nvdr) van 0,75m² K/W, wat neerkomt op zo’n 3 à 4 cm isolerend materiaal. Bij de recente woningen gaat men er automatisch vanuit dat ze aan die regel voldoen. 

Daken van meer dan 16m² die na 1 januari 2020 niet of onvoldoende geïsoleerd zijn, krijgen minstens 15 strafpunten bij een eventueel onderzoek. Dat betekent dat het pand vervolgens niet meer te huur kan worden aangeboden. Zo’n onderzoek kan gevraagd worden door de huurder van het pand, maar ook door een derde partij, zoals een OCMW of een sociaal verhuurkantoor.

Bij appartementsblokken geldt het verbod op verhuring dan ook op alle appartementen, en niet louter voor de appartementen op de dakverdieping. 

Sancties

Huurt u een woonst in een al wat ouder pand, en vreest u dat uw huisbaas misschien niet het nodige zal doen? Geen paniek: de huurder die de woning reeds gebruikt, mag er wel degelijk blijven wonen. Het verbod op verhuring slaat immers op nieuwe verhuringen. Idem voor wie in een eigen woning huist. De eigenaar-gebruiker wordt niet gestraft als het dak onvoldoende geïsoleerd is, maar ze nadien zonder aanpassing te huur aanbieden zal dus niet meer kunnen. Uiteraard is er ook het bijkomende nadeel van hoog oplopende energiekosten.

Goedkope lening

Een dak (laten) isoleren is op zich wel iets dat u niet hoeft uit te stellen omwille van de kosten, want dat kan gemakkelijk met een groene lening gebeuren. Groene leningen zijn op dit moment behoorlijk goedkoop.

Zo kan u bij Belfius al een dergelijk krediet afsluiten tegen een rente van 1,55%. Als u 10.000 euro leent en die vervolgens over vier jaar wil terugbetalen, betaalt u gedurende 48 maanden 214,94 euro. Bovenop het kapitaal komt  317,12 euro aan intresten.

Tip: Hier vindt u de goedkoopste energieleningen van het moment

Bovendien kunt u nu nog genieten van een premie van netbeheerder Fluvius. Voor dakisolatie biedt die 2 euro/m², indien u ze zelf aanbrengt, en 4 euro/m², indien u de werken laat uitvoeren door een aannemer. Bent u een beschermde afnemer van energie – dit is het geval indien u recht heeft op sociale maximumprijzen – dan loopt de premie op tot respectievelijk 5,25 euro/m² bij zelf plaatsen en 10,50 euro/m² bij plaatsing door een aannemer.

Toekomstmuziek

Op langere termijn zal de dakisolatie overigens niet volstaan. De Vlaamse overheid wil dat élk huis of appartement tegen 2050 een energiepeil haalt van hoogstens 60. Dat wil zeggen dat elke woonst in Vlaanderen moet voldoen aan de normen die opgelegd zijn voor nieuwbouw sinds 2015. 

Logisch gevolg: er zal de komende jaren en decennia enorm veel geïsoleerd en gerenoveerd moeten worden, want een groot deel van het Vlaamse woonbestand heeft een behoorlijk respectabele ouderdom. Het is verstandig om daar nu al rekening mee te houden, of u nu eigenaar bent van huurwoningen of op zoek gaat naar een eerste woonst. Hoe sneller u de nodige werken kan uitvoeren, hoe sneller u natuurlijk ook van een meer voordelige energiefactuur kan genieten.

Als u vooral wil isoleren of andere groene investeringen wil doen, kan u terugvallen op de energielening. Voor sommige investeringen zal u dan weer moeten uitwijken naar de klassieke renovatielening, maar ook die zijn momenteel tegen bodemtarieven beschikbaar. 

TipHier vindt u de goedkoopste renovatieleningen van het moment.

Lees ook:

Impact rente op vastgoedprijzen stilaan uitgewerkt

Mozzeno laat met 25 euro investeren in vastgoed

Nu of nooit voor de aankoop van een woning?

Bron: spaargids.be

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234