Zaterdag 18/01/2020

Niet bepaald weg van de wereld

Weg van de wereld

Eén, maandag, 21u25

at was er dit jaar met Geert Hoste aan de hand? Hij was góed. Ik heb zaalshows van die man gezien waar men stil en naargeestig van werd, verlangend naar pauze of uitgang, hunkerend naar een tram vol zwijgende starende mensen om zich tijdens het huiswaarts rijden wat opgevrolijkt te weten, maar tijdens dit uurtje televisie, vorige zondag, heb ik tien keer hardop gelachen. In zijn genre - niet-kankerverwekkende humor - was dit echt leuk. Zijn grappen over Donald Muylle van Dovy Keukens waren atypisch op de rand ("Die man maakt ook zijn eigen tanden zelf": goed gevonden), de Bueno van Lukaku was raak (al had ik Hoste graag nog wat over dat monsterlijke teefje from hell uit de reclamespot horen doorgaan) en hij hekelde fijn het rotte-verlichtingspalenbeleid van de Vlaamse overheid - waaróm zijn die eigenlijk op twee meter hoogte afgezaagd? Hopen ze dat er de volgende lente nieuwe scheuten op komen?

Maar dit terzijde. Bij de VRT weten ze zich straks bestolen van een heleboel grote namen, die op de Ark van Wouter gaan voortkweken. Dus worden er vanaf nu steeds meer verse, zelfgerolde talenten in het vet gemikt, let maar op. Sofie Van Moll is er zo één - niet dat men haar nog 'vers' mag noemen, eigenlijk kon men denken dat zij stilaan door de achterdeur naar buiten was gewerkt, Ilse Van Hoecke achterna, en nog een rits anderen wier namen wij reeds lang zijn vergeten, wegens nét niet goed genoeg, maar goed, soms moet men wat geluk hebben in het leven.

Deze Sofie gaat in Weg van de wereld elke week naar een feest, ergens ter wereld. Het begon in Spanje, in Andalusië, waar elk jaar rond Pinksteren de grootste bedevaart van Europa wordt voltooid. Man, was dit saai. Sofie volgde een dame, Margarita, die er zo Spaans uitzag dat zij uit een Jommekesboek had kunnen komen, mollig en compleet met een roze bloem in de opgestoken gitzwarte haren, en daar sjokkelden wij dus achteraan, achter deze ronde Spaanse bips, drie dagen lang richting El Rocio, op naar de maagd aldaar, en het ging van beber, cantar en bailar, en volgens Sofie was het bloedstollend maar men keek ernaar en men dacht: huh?

In El Rocio was het zeer druk, wat men kon verwachten van zoiets, en omdat er voorts voor de kijker in zijn luie Vlaamse zetel geen ruk aan was, begon Sofie wat paniekerig te doen te midden van de mensenzee, met van die onheilspellend grote ogen, waar je hooguit van zei: stel je niet aan, ding. Intussen mocht Margarita in ratelend Spaans uitgebreid de rol van de maagd in haar leven bespreken en uitleggen, wat niet interessant was.

Mag ik eens een beker prima gif verwedden? Weg van de wereld was nooit bedoeld als programmareeks. Het waren vijfminuten-items voor Vlaanderen vakantieland, en omdat het crisis is of omdat er iemand ziek gevallen was, of beide, heeft men gezegd: monteer maar wat breder, plak er een geestig titeltje op, we geven er op de persconferentie wel een draai aan.

Kommos, hier gaan we onze tijdos niet instekos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234