Woensdag 19/05/2021

Update

Niet-benoemde burgemeester Linkebeek "bereid om naar Europa te stappen"

Geert Bourgeois. Beeld BELGA
Geert Bourgeois.Beeld BELGA

Damien Thiéry, de niet-benoemde burgemeester van Linkebeek, is bereid om "naar Europa te stappen" als dat nodig is om zijn benoeming af te dwingen. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) besloot de Franstalige kandidaat-burgemeesters van de faciliteitengemeenten Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkebeek niet te benoemen omdat ze de taalwetgeving niet hebben gerespecteerd.

"Een minister beslist hier over het lot van een burgemeester die wordt gesteund door dertien van de veertien gemeenteraadsleden en die werd verkozen door 40 procent van de bevolking", klaagt FDF-Kamerlid Thiéry aan. "De communautaire vrede die werd beloofd door de ondertekenaars van het BHV-akkoord tekent niet present."

MR-voorzitter Charles Michel spreekt van "een flagrante ontkenning van de democratie". "Dit is opnieuw een provocatie van de N-VA."

Taalwetgeving
Thiéry werd in Linkebeek voorgedragen als burgemeester. Hij werd in de vorige legislatuur al driemaal voorgedragen, maar telkens weigerde de bevoegde Vlaamse minister hem te benoemen wegens inbreuken op de taalwetgeving. Volgens Bourgeois gaf de gouverneur geen gunstig advies voor de nieuwe voordracht. Een gelijkaardig verhaal in Kraainem. Daar droeg de meerderheid Véronique Caprasse voor. Ook tijdens de vorige bestuursperiode was zij al eens voorgedragen en niet benoemd omdat ze had aangegeven de taalwetgeving, zoals de Vlaamse overheid die ziet, niet na te leven. Ook zij kreeg van de gouverneur geen gunstig advies.

Zelfde situatie in Wezembeek-Oppem. Daar is François Van Hoobrouck d'Aspre voorgedragen. Ook hij is in de vorige legislatuur niet benoemd wegens inbreuken op de taalwetgeving en wordt nu ook niet benoemd bij gebrek aan een gunstig advies van de gouverneur. In Sint-Genesius-Rode is Pierre Rolin dan weer wel benoemd. Hij heeft tijdens een gesprek met de gouverneur aangegeven dat hij de taalwetgeving wil respecteren en doen naleven en kreeg een positief advies.

Minister Bourgeois besliste ook om de waarnemende burgemeesters van Kraainem en Wezembeek-Oppem, Arnold d'Oreye de Lantremange en François Van Hoobrouck d'Aspre, voor drie maanden te schorsen. Ze krijgen die tuchtsanctie omdat ze "persoonlijk betrokken" waren bij het verzenden van Franstalige oproepingsbrieven in hun gemeente. Ze "hebben hiermee wetens en willens manifest strijdig met de taalwetgeving gehandeld", zegt de minister.

Damien Thiéry Beeld BELGA
Damien ThiéryBeeld BELGA

Raad van State beslist
De beslissing van minister Geert Bourgeois (N-VA) vormt een eerste test voor de nieuwe beroepsprocedure rond de benoeming van burgemeesters in de faciliteitengemeente rond Brussel. De tweetalige kamer van de Raad van State krijgt het laatste woord. Die nieuwe procedure is ingevoerd als onderdeel van het akkoord rond de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Damien Thiéry heeft al laten verstaan bereid te zijn naar Europa te trekken indien hij ook daar bakzeil haalt.

De benoemingskwestie in de faciliteitengemeenten zorgt nu al jaren voor discussie. Sinds 2006 weigerden de opeenvolgende Vlaamse ministers om een aantal Franstalige burgemeesters te benoemen. Zij zouden de taalwetgeving overtreden door, onder meer, oproepingsbrieven te versturen in het Frans of door toe te laten dat er op de gemeenteraad van hun gemeente Frans wordt gesproken.

De betrokken burgemeesters en hun partijen betwisten dat dit niet wettelijk is. Zij erkennen de Vlaamse interpretatie van de taalwetgeving, vastgelegd in de omzendbrieven Peeters en Martens, niet. De Raad van State had in het verleden geen probleem met die omzendbrieven, maar de Franstaligen voerden telkens aan dat enkel de Nederlandstalige kamer van de Raad van State zich over die omzendbrieven uitgesproken had. Een afgewezen kandidaat-burgemeester kon overigens enkel bij diezelfde Nederlandstalige kamer van de Raad van State in beroep gaan tegen zijn niet-benoeming.

Wijziging procedure
In het Vlinderakkoord dat acht partijen eind 2011 sloten, werd de beroepsprocedure gewijzigd. Als de Vlaamse regering weigert een kandidaat-burgemeester in één van de zes gemeenten te benoemen, moet de tweetalige kamer van de Raad van State zich hierover uitspreken. Doet die tweetalige kamer de weigeringsbeslissing teniet, dan is de burgemeester definitief benoemd. Als ze de weigeringsbeslissing bevestigt, heeft de gemeenteraad dertig dagen om een nieuwe kandidaat voor te dragen.

In afwachting van de beslissing blijven de geweigerde kandidaten "aangewezen burgemeester", met alle bevoegdheden die bij het ambt horen. Officieel blijven ze echter schepen. En in die functie kunnen ze pas vervangen worden als ze definitief bevoegd zijn. Daardoor tellen de betrokken gemeenten een schepen minder tot er een definitief benoemde burgemeester is.

MR hoopt dat de nieuwe procedure voor de Raad van State een uitweg biedt uit het naar eigen zeggen "diktat van de N-VA".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234