Maandag 14/10/2019

Standpunt

Niet alles is een Kulturkampf met de islam

Vrouwen protesteren tegen seksisme aan de kathedraal in Keulen. Beeld EPA

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

Het is een van de meest merkwaardige en potentieel ernstige berichten van het nieuwe jaar. In Keulen zou in de nieuwjaarsnacht een veelkoppige bende massaal vrouwen lastiggevallen, beroofd en zelfs verkracht hebben. Al meteen is precieze formulering van belang: de 'zou' in de vorige zin wil de ernst van de feiten niet betwijfelen, alleen blijft onduidelijk wat nu precies die feiten geweest zijn. Zeker is vooralsnog alleen dat één vrouw klacht heeft ingediend voor verkrachting, en dat er zo'n negentigtal klachten binnengelopen zijn voor een of andere vorm van fysieke belaging van vrouwen in de Keulse uitgaansbuurt.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren

Dat is ernstig, wansmakelijk en onaanvaardbaar. De Duitse politie zet terecht alles op alles om de daders op te sporen. Veel is nog onduidelijk. De daders opereerden in groep, slachtoffers werden bij verrassing belaagd, getuigen verkeerden in feeststemming en kennelijke staat.

De reden waarom deze nog onopgehelderde feiten toch al veel commentaren ontlokken ligt bij het profiel van de daders, die een 'Arabisch of Noord-Afrikaans uiterlijk' zouden hebben. Het verklaart de opgewonden reacties bij extreem rechts. Alsof zij in Keulen en de wolk van geruchten eromheen een soort godsbewijs van hun eigen grote gelijk gevonden hebben: zie je wel, 'ze' komen 'onze' vrouwen verkrachten! Waarbij die 'ze' al naargelang in te vullen is als migrant, vluchteling of moslim.

Mag je nog waarschuwen voor het gevaar van zulk stigmatiserend en onjuist amalgaam, zonder dat je het verwijt krijgt dat je de feiten ontkent? Politiek geïnstrumentaliseerd worden moet voor vrouwen die aangerand zijn, aanvoelen als een tweede verkrachting. Alsof de feiten zo al niet ernstig genoeg zijn, dat er ook nog eens ideologisch misbruik van gemaakt moet worden.

Er is een reden waarom deze 'etnische' lezing van criminele feiten nu een maatschappelijke zenuw raakt. De instroom van een omvangrijke groep vluchtelingen in West-Europa heeft diepe culturele angsten blootgelegd. De angst voor de eerbaarheid van 'onze vrouwen' is daar een van de meest basale varianten van. Er kan nochtans geen enkele discussie over bestaan: er wordt niet toegegeven op de vrijheid en gelijkwaardigheid van vrouwen in onze samenleving. Uiteraard niet, zeg. Politieke rattenvangers, van Wilders tot Orban, bespelen die angsten niettemin om de massa achter zich te krijgen. Hoewel het onderzoek pas begonnen is, is het voor hen al duidelijk dat die (moslim)vluchtelingen de bendes van Keulen bevolken. De risico's van die angstpolitiek zijn immens.

Zo dreigt het xenofobe amalgaam niet alleen de verkeerde schuldigen aan te wijzen, het dreigt ook de reële samenlevingsproblemen onopgelost te laten. Want blijkbaar hebben sommige stadswijken ook in Duitsland wel degelijk een groot probleem met straatcriminaliteit en erger. Een relatief grote groep daders daarvan heeft een vreemde oorsprong. Die feiten zijn bekend en ernstig genoeg. Voer daar het debat over. Niet alles is een Kulturkampf met de islam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234