NieuwsStijgende prijzen
Niet alleen onze energiefactuur stijgt, ook tankbeurt is fors duurder: zo zit het
In enkele weken tijd zijn de brandstofprijzen naar recordhoogtes gestegen. De maximumprijs van zowel diesel (B7) als benzine (E10) ligt in België momenteel op 1,754 euro per liter. Slecht nieuws voor particulieren, maar zeker ook voor de transportsector. Hoe zit dat precies?
Waarover gaat dit?
De brandstofkosten in de transportsector bedragen ruim een vijfde van de totale uitgaven, zegt Isabelle De Maegt, woordvoerster van de sectorfederatie Febetra, in De Tijd. Ze voegt eraan toe dat de meeste bedrijven volgens een dieselclausule de kosten wel doorrekenen.
Waarom wordt dit doorgerekend aan de consument?
Dat is noodzakelijk, zegt Benny Smets, CEO van het transportbedrijf Ninatrans in dezelfde krant, omdat “de marges in de sector kleiner zijn dan de prijsstijging van diesel dit jaar”. “Zonder dieselclausules zouden al veel transportbedrijven zijn omgevallen”, klinkt het.
Zijn er ook indirecte gevolgen?
Een gevolg van de hogere energieprijzen is ongetwijfeld dat ook andere producten duurder worden. Denk aan bier, brood, of verf. Dat komt nog eens bovenop de al enorm gestegen energiefactuur en de prijs van een tankbeurt die ongekende hoogtes opzoekt.
Hoe kan dit worden aangepakt?
Mobiliteitsorganisatie Touring riep de regering al op om ook maatregelen te nemen om de prijzen aan de pomp te drukken. Concreet vraagt Touring de herinvoering van het zogenaamde omgekeerde cliquetsysteem (ook wel kliksysteem) om de accijnzen te verlagen bij hoge diesel- en benzineprijzen wanneer die een bepaalde drempel overschrijden.