Dinsdag 06/06/2023

Coronavirus

Niet alleen in België nieuwe opstoot: ook in deze Europese landen flakkert het coronavirus op

Twee reisgidsen op een verlaten plein in Lissabon. Beeld REUTERS
Twee reisgidsen op een verlaten plein in Lissabon.Beeld REUTERS

Terwijl België op de Europese kaart oranje kleurt, voelen ook andere landen stilaan het tij keren. Nadat verschillende overheden de maatregelen voorzichtig versoepelden lijkt het virus opnieuw aan een opstoot bezig.

Pauline Verhelst

Duitsland

Net zoals in België noteert Duitsland een stijging in het aantal coronabesmettingen. Gisteren werden er 684 nieuwe besmettingen geregistreerd, het weekgemiddelde ligt er op 3.773. Het Robert Koch-Institut, het Duitse gezondheidsinstituut, noemde dit een “zeer zorgwekkende” situatie. Volgens hen is een tweede golf mogelijk begonnen.

In een persconferentie deelde het gezondheidsinstituut mee dat die stijgende lijn te wijten is aan de lakse houding van de bevolking. Onder meer de zomerse feestjes zouden de verspreiding in de hand werken.

Met die waarschuwingen werd onmiddellijk ook het reisadvies verstrengd. Onder meer Catalonië kleurde opnieuw rood. Daarnaast zal vanaf volgende week een coronatest verplicht zijn voor iedereen die vanuit een risicogebied terug komt. Verdere verstrengingen komen er niet, maar er wordt gevraagd de bestaande maatregelen strenger op te volgen.

Nederland

Ook onze noorderburen noteren een stijgende lijn in de coronacijfers. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) deelde gisteren mee 1.329 besmettingen geregistreerd te hebben in de afgelopen week. Dat zijn er 342 meer dan de week voordien. Het reproductiecijfer steeg daarmee van 1,29 naar 1,40.

Onder meer de Nederlandse premier Mark Rutte en de zorgminister Hugo de Jonge reageerden via Facebook dat ze zich zorgen maken om de verspreiding van het virus. In hun boodschap riepen ze op de regels strenger op te volgen en voorzichtiger te zijn. “Het virus verspreidt zichzelf niet, mensen doen dat”, klonk het.

Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Tot nu gelden er in Nederland vooral de basisregels zoals afstand bewaren, handen ontsmetten en contracttracing. Er wordt dus minder streng opgetreden dan in België. Door de stijgende cijfers worden er nu opnieuw verstrengingen ingeroepen. Zo is het reisadvies voor Antwerpen aangepast naar oranje. Premier Rutte deelde verder mee dat “waar nodig lokaal of landelijk zal worden ingegrepen.”

Marc Van Ranst reageerde gisteren in de Nederlandse kranten dat “Nederland niet ontkomt aan een mondkapjesplicht om een lockdown te voorkomen”. Hoewel de druk toeneemt, komt er vooralsnog geen nationaal mondmaskerplicht.

Frankrijk

Ook in Frankrijk is het virus nog niet verdwenen. Het gemiddelde besmettingsaantal ligt er momenteel op 850 gevallen per dag, het reproductiecijfer op 1,3. Frankrijk meldde ook een weekgemiddelde van 14 nieuwe sterfgevallen, dat is een verdubbeling ten opzichte van het vorige cijfer.

Hoewel de autoriteiten zich zorgen maken, is er volgens hen nog geen sprake van een tweede golf. Omdat de pandemie nog niet voorbij is, werden de maatregelen bij onze zuiderburen wel verstrengd op 20 juli. Zo is het op alle overdekte publieke plaatsen verplicht een mondmasker te dragen. De Franse minister van Volksgezondheid riep de inwoners vandaag ook op om waakzaam te blijven en alle regels te blijven volgen.

Luxemburg

De laatste weken steeg het aantal besmettingen ook in Luxemburg opnieuw. Die stijging was mogelijk te verklaren door de gratis testen die Luxemburg een aantal weken geleden begon. Intussen lijkt de toename van het aantal besmettingen te stabiliseren. Volgens het Luxemburgse Gezondheidsinstituut is er “zeer voorzichtig optimisme” dat ze de situatie onder controle krijgen.

De inwoners wordt nog steeds gevraagd het aantal verplaatsingen zoveel mogelijk te beperken, al blijven alle verplaatsingen wel toegelaten. Ook zijn mondmaskers verplicht op alle plaatsen waar geen afstand bewaard kan worden. Ook op het openbaar vervoer en in de winkels is het dragen van een mondmasker verplicht.

Spanje

De coronacijfers nemen ook in het zwaar getroffen Spanje toe. De voorbij week werden er 7.585 nieuwe gevallen geregistreerd. Gisteren lag het dagaantal op 905 nieuwe besmettingen.

Om de heropflakkering in te dijken, verstrengen verschillende regio’s opnieuw de maatregelen. Onder meer Madrid trekt aan de alarmbel. Mondmaskers zijn er verplicht op straat en in de horeca, ook wanneer er voldoende afstand is. In de rest van het land is een mondmasker verplicht voor iedereen ouder dan zes jaar wanneer er geen afstand bewaard kan worden. In Madrid en enkele andere regio’s worden verder bijeenkomsten beperkt tot 10 personen en moeten alle horecazaken sluiten om 1.30 uur.

Verschillende landen, waaronder België, beperkten hun reisadvies voor (delen van) Spanje door de nieuwe opflakkering van het virus. De Spaanse regering reageerde gisteren dat het een “veilig land is voor toeristen”.

Portugal

In Portugal lijkt zich een dalende tendens voor te doen wat betreft het aantal besmettingen. Toch kleuren er nog enkele regio’s, zoals Lissabon, rood.

Op het vasteland blijven de basisregels, zoals afstand bewaren, daarom gelden. In de zone rond Lissabon zijn er wel strengere regels. Daar moeten de inwoners zo veel mogelijk binnenblijven en zijn enkel samenkomsten tot vijf personen mogelijk.

Op de eilanden Madeira en Porto Santo zijn mondmaskers sinds zaterdag verplicht in de openbare ruimte. Op het toeristische eiland Madeira verliep dat onder groot protest van de inwoners.

Verenigd Koninkrijk

Ook het Verenigd Koninkrijk blijft hoge cijfers zien. De afgelopen week waren er 4.764 besmettingen en er werden 447 overlijdens vastgesteld. Het besmettingsaantal lijkt intussen te stabiliseren, maar blijft hoog.

Het land blijft de basisregels hanteren. Om de gevolgen van het virus verder te bestrijden start het Verenigd Koninkrijk verder met een overheidscampagne tegen overgewicht om de risico’s op corona te beperken.

Italië

Italië kende als eerste Europese land een strenge lockdown na een grote uitbraak van het virus in maart en april. Tijdens de piek stierven er dagelijks meer dan 800 patiënten aan het virus. De schrijnende taferelen gingen de wereld rond.

Intussen gaat het in het land beter en dankzij de dalende cijfers worden de maatregelen stilaan afgebouwd. Toch kent het Zuid-Europese land nog steeds reisbeperkingen en hygiënemaatregelen. Ook het dragen van een mondmasker op openbare plaatsen is in het hele land verplicht.

In het land is de noodtoestand bovendien verlengd tot 15 oktober. Die noodtoestand, die op 31 januari werd ingevoerd, zou normaal eind juli aflopen. Omdat het virus volgens de premier nog steeds niet bestreden is, wordt de toestand met meer dan twee maanden verlengd. Welke maatregelen daaruit moeten volgen, wordt eind deze week bepaald.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234