Coronavirus
Niet alle leerlingen en leerkrachten zullen meteen weer naar school mogen
Ook als de scholen binnenkort heropenen, zullen niet alle leerlingen of leerkrachten daar meteen bij zijn. Wetenschappers onderzoeken welke risicogroepen beter langer thuisblijven. Dat melden Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.
Er bestond al een lijst, opgesteld door de Belgische pediaters enkele dagen voor de scholen sloten. “Aan bepaalde kinderen werd toen al geadviseerd om thuis te blijven”, zegt professor Stijn Verhulst, diensthoofd van de afdeling pediatrie van het UZA. Het gaat om kinderen die immuunonderdrukkende medicatie nemen, bijvoorbeeld wanneer ze kanker hebben gehad of bij een chronische aandoening die de immuniteit verzwakt. Die aanbeveling is ondertussen meer dan een maand oud en krijgt deze of volgende week een update. Volgens de Antwerpse specialist gaat het vooral om voorzorg.
Volgens viroloog Marc Van Ranst is de GEES (de groep van experts verantwoordelijk voor de exitstrategie) op dit moment bezig met dit vraagstuk. “De beslissing is nog niet genomen. Er ligt een aantal opties op tafel en volgens wiskundige modellen wordt gekeken wat telkens de gevolgen kunnen zijn voor de epidemie.”
Woordvoerder Michaël Devoldere van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zegt dat voor de medische randvoorwaarden naar het advies van de virologen wordt gekeken. “Zij gaan na wat de grootste risicoprofielen zijn en welke de consequenties zijn. We wachten dat af.”
Voor leerkrachten ligt het vraagstuk van het risicoprofiel nog open.
1 op 7 leerlingen moeilijk thuis bereikbaar
Hoewel vanaf vandaag 1,1 miljoen leerlingen via de laptop les krijgen, zijn 150.000 van hen moeilijk bereikbaar, volgens onderwijsexpert Martin Valcke. “We weten dat 15 procent moeilijk bereikbaar is. Niet omdat ze niet willen leren, maar vooral omdat hun ouders minder opvoedingsgericht zijn.”
Combineer dat met de wetenschap dat er te weinig laptops zijn, en het wordt duidelijk dat een aantal kinderen in de komende weken van afstandsonderwijs een leerachterstand zullen oplopen.
Lieven Boeve, hoofd van de katholieke onderwijskoepel, erkent dat probleem. “Wij stellen ook vast dat er geen laptops genoeg zullen zijn. En helaas zullen we bij sommige leerlingen moeten vaststellen dat de kloof groter is geworden.”