Donderdag 13/08/2020

Analyse

Niemand wou het nog opnemen voor Galant

Jacqueline Galant.Beeld BELGA

Jacqueline Galant (MR) neemt ontslag uit de regering. De positie van de mobiliteitsminister was onhoudbaar geworden, zeker omdat ze haar premier Charles Michel mee in het moeras dreigde te trekken. Het is nu uitkijken wie de Franstalige liberalen naar voren schuiven om Galant te vervangen. Veel keus is er niet.

Nadat gisterenavond uitkwam dat Galant wel degelijk op de hoogte was van de kritische rapporten van de Europese Commissie over de beveiliging op de luchthavens, leek het nog slechts een kwestie van tijd voordat ze moest opstappen. Vanochtend, iets na 10 uur, was het zo ver.

Voor haarzelf en haar partij was duidelijk dat ze niet meer aan kon blijven na de totaal uit de hand gelopen rel met Laurent Ledoux, de topman van haar eigen ministerie. Die lekte de voorbije dagen, via de groenen, het een na het andere vertrouwelijke document om Galant te beschadigen.

Galant hield twee dagen vol dat ze helemaal niets van de Europese rapporten afwist, maar een zoveelste uitgelekte mail van Ledoux aan haar kabinet liet er gisterenavond geen twijfel meer over bestaan dat ze - minstens - op de hoogte was van de inhoud in die vernietigende audits.

Laurent Ledoux.Beeld BELGA

Liegende Galant

Zo ontstond het onomkeerbare beeld van een liegende Galant. Bovendien bracht ze haar eigen premier in verlegenheid. Die had het gisterenmiddag in de kamer opgenomen voor haar. Het probleem-Galant dreigde zo ook het probleem-Michel te worden, iets wat hij niet kon toestaan.

Het is voorlopig niet bekend wie Galant moet opvolgen als minister van Mobiliteit. Binnen MR wordt daar op dit moment druk over gediscussieerd, en erg ruim zit de partij niet in politiek personeel. De MR heeft als enige Franstalige partij al zes ministers in de centrumrechtse regering, plus de premier.

Delicaat evenwicht

Bovendien moet de MR rekening houden met allerlei evenwichten. De verdeling van ministerposten is een delicate zaak. Galant was een poulain van Michel en niet van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Wellicht moet haar opvolger dus weer uit dat kamp komen.

Ook is Galant afkomstig uit Jurbise, een dorp nabij Bergen, in Henegouwen, en dat speelt een rol. Elke provincie moet een eigen mannetje of vrouwtje hebben in de regering. Maar Henegouwen loopt niet meteen over van Franstalige liberalen met stemmen en ervaring.

De huidige MR-voorzitter Olivier Chastel lijkt - op het eerste zicht - iemand die aan alle vereisten voldoet. Hij is afkomstig uit Charleroi, is misschien wel de belangrijkste vertrouweling van Michel en hij heeft ervaring in de Wetstraat. De vorige regeerperiode was hij begrotingsminister. Vooral die ervaring kan een drijfveer zijn om voor hem te kiezen.

Olivier Chastel, ooit begrotingsminister, nu MR-voorzitter en kanshebber als opvolger.Beeld BELGA

Blundermachine Jamar

Van bij de start van de onuitgegeven centrumrechtse coalitie in 2014 werd het overtal aan nieuwe, onervaren ministers van MR als een zwakke plek aanzien. Die voorspelling lijkt nu, anderhalf jaar later, uit te komen. Vorig jaar werd begrotingsminister en blundermachine Hervé Jamar al bedankt en vervangen door Sophie Wilmès. Maar ook zij slaagt er voorlopig niet in om een echt sprankelende indruk na te laten.

Energieminister Marie Christine Marghem is ook al meermaals ontsnapt aan een C4. Veel van de problemen van de MR-ministers zijn terug te brengen tot een punt: hun onervarenheid met politiek op het allerhoogste niveau. Ook Galant slaagde er niet in om haar administratie en de vakbonden onder controle te houden. De meerderheid had het vertrouwen verloren.

Lees verder onder de foto.

Jamar en Galant, beiden in het grijs, staan niet meer op de regeringsfoto ondertussen.Beeld belga

Geen Franstalige 'Supermaggie'

Bij het begin van de regeerperiode werd nochtans gehoopt dat zij zich als een Franstalige 'Supermaggie' zou opwerpen. Een ijzeren dame die de spoorwegen eindelijk zou moderniseren. Maar dat bleek snel te veel gevraagd: verschillende dossiers, zoals de hervorming van de NMBS, het GEN-netwerk en de nachtvluchten, verzandden weer in eindeloze discussies. Haar onbeholpen communicatie deed de wenkbrauwen fronsen.

Het beste voorbeeld daarvan was de affaire-Clifford Chance in de herfst van 2015. Toen kwam aan het licht dat Galant een advocatenkantoor had aangesteld in een dossier rond luchtvaarsteun, zonder de procedure te volgen. Alleen met behulp van Michel kon ze zich toen redden.

Omdat Jamar is vertrokken voor een vrouw, kan Galant vervangen worden door een man. Naast Chastel lijkt Waals parlementslid Jean-Luc Crucke een topkandidaat. Hij zit in het Reynders-kamp, maar mogelijk klopt die op tafel nu de pionnen van Michel - Jamar en Galant - falen.

Om het lijstje met mogelijke kandidaten te vervolledigen: ook Christine Defraigne, de huidige voorzitter van de senaat wordt genoemd door verschillende bronnen. Hier en daar durft ook iemand de Brusselaar Vincent De Wolf naar voren schuiven. De woordvoerder van Chastel laat weten dat het nog enkele dagen kan duren voordat er een vervanger is aangeduid.

Christine Defraigne, mogelijke opvolgster.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234