Zaterdag 19/10/2019

Syrië-strijders

Niemand weet wat te doen met IS-strijders

Shamima Begum (19) trok vier jaar geleden naar Syrië, maar wil nu terugkeren. Ze gooide olie op het vuur door te zeggen dat ze het eigenlijk ‘best een mooie tijd vond’ in het kalifaat. Beeld AP

Heel wat Europese landen weten niet wat ze moeten met hun gevangen IS-strijders. Het heil wordt gezocht in een ‘internationale oplossing’. Vanwaar die dan moet komen, is maar de vraag.

Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Ze zitten allemaal met precies hetzelfde probleem als ons land: wat moet er gebeuren met de landgenoten die nog in Syrië en Irak zijn? Overal duiken dezelfde bezwaren op tegen een repatriëring. In het Verenigd Koninkrijk gooide het negentienjarige schoolmeisje Shamima Begum, dat vier jaar geleden naar Syrië trok en nu wil terugkeren, nog wat olie op het vuur door te vertellen dat ze het eigenlijk best “een mooie tijd” had in het kalifaat en dat de terreuraanslag in Manchester “gerechtvaardigde” wraak was.

Gezien de gevoeligheid en de ingewikkeldheid van de kwestie klinkt in een aantal landen nu de roep om een internationaal afgestemde oplossing. Op welk bestuursniveau dit dan moet gebeuren, blijft voorlopig erg vaag. Premier Charles Michel (MR) is in overleg met de buurlanden. Hij had zondag contact met zijn Britse collega Theresa May en zal in de komende dagen overleggen met de Nederlandse minister-president Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron. Het doel is om tot een uniforme aanpak van het probleem te komen. Die moet het draagvlak voor een beslissing vergroten. 

Europees standpunt

In Nederland pleiten twee regeringspartijen, CDA en D66, voor een volwaardig Europees standpunt. Vraag is of Europa daar zin in heeft. De Europese Commissie lijkt haar hand hier niet aan te willen verbranden. Tijdens een Europese buitenlandtop reageerde Federica Mogherini, het hoofd van het buitenlandse beleid van de EU, dat de kwestie van de IS-jihadisten “mogelijk besproken zou worden tijdens de vergadering”. Maar de Italiaanse voegde daar snel aan toe dat het volgens haar toch vooral een vraag “van de lidstaten over eigen landgenoten” was. 

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil de zaak nog een niveau hoger tillen: hij vindt dat er het best binnen de Verenigde Naties aan een oplossing wordt gewerkt. Volgens Jambon moet ons land gebruikmaken van zijn nieuwe positie in de VN-Veiligheidsraad om de kwestie te agenderen. “We zouden dat daar ter sprake kunnen brengen.” 

Alleen: Rusland en de Verenigde Staten staan binnen de VN lijnrecht tegenover elkaar. De vraag is of er een duidelijk standpunt bereikt kan worden. Die kans is volgens specialisten erg klein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234