Donderdag 02/02/2023

AchtergrondZaak-Mehdi

Niemand vervolgd voor doodgereden Mehdi: ‘De kilte van dit systeem maakt ons kapot’, reageert familie

Persconferentie van de familie van Mehdi Bouda. Beeld Tim Dirven
Persconferentie van de familie van Mehdi Bouda.Beeld Tim Dirven

‘De kilte van dit systeem maakt ons kapot.’ Dat zei de familie van Mehdi Bouda, de 17-jarige Brusselaar die omkwam na een aanrijding met een politiewagen, gisteren. Enkele uren eerder communiceerde het parket dat het onvoldoende elementen zag om de agent te vervolgen.

Bruno Struys en Ann De Boeck

Op een persconferentie in het hartje van Brussel hebben de ouders en de broer van Mehdi Bouda gereageerd op de beslissing van het parket om de buitenvervolgingstelling te vragen voor de raadkamer. Mehdi was 17 jaar toen hij in augustus vorig jaar werd aangereden door een politievoertuig aan het Centraal Station en daarbij overleed.

“Ik heb mijn broer verloren, vervolgens hebben we een jaar moeten wachten, altijd in de hoop op gerechtigheid, en nu zou het stoppen met buitenvervolgingstelling?” Ayoub Bouda, de oudere broer van Mehdi, kan het niet geloven. Hij voelde “veel emoties en woede” toen hij het nieuws van het parket vernam. “Op deze manier verliezen we elk geloof in justitie.”

Het steekt de familie dat volgens hen nog niemand van de politie met excuses is gekomen. Mehdi verongelukte iets voor middernacht, en pas om 11 uur ’s anderendaags bracht de politie de moeder op de hoogte, hoewel hij dus minderjarig was.

Mehdi Bouda is omvergereden door een wagen van de anti-agressiebrigade van politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. De zone zegt dat de familie die ochtend bezocht werd voor de identificatie van het slachtoffer. “De recherche is bij hen geweest en iemand van slachtofferbejegening”, zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. “We zijn als zone op dat moment betrokken partij, die deel uitmaakt van een onderzoek, en dus wordt dat onderzoek gevoerd door een andere zone. We hebben nadien ook aan de dienst Slachtofferonthaal van het parket aangeboden dat we beschikbaar bleven voor een contact. Maar er is nooit een sein geweest dat daar nood aan is.”

Black Lives Matter

Veel burgers leefden mee met de familie. Vorig jaar was er een Witte Mars voor Mehdi in Brussel, met 700 sympathisanten. Mehdi’s broer speechte ook op het Black Lives Matter-protest, waar meer dan 10.000 aanwezigen aandacht vroegen voor de straffeloosheid bij politiegeweld.

Naast Mehdi klonk tijdens die betoging ook de naam van Mawda, Adil, Lamine en anderen die overleden bij een politie-interventie.

“Ik denk dat een overlijden dat niet natuurlijk is, altijd vragen oproept”, zegt woordvoerder Slosse. “Iedereen die zoiets meemaakt, wil antwoorden en wil dat het allemaal niet voor niets is geweest. Het mag gezegd: ook voor ons mocht het sneller zijn gegaan. We zijn opgelucht dat er eindelijk iets van informatie komt. Ik denk dat dat voor het verwerkingsproces van die familie belangrijk is en in tweede instantie ook voor ons. Zolang er geen informatie is, is er speculatie en dat is voor niemand aangenaam.”

Kilte van het systeem

Meer dan een jaar heeft het geduurd, om tot de conclusie te komen dat de agenten meer dan waarschijnlijk niet vervolgd worden. Het Brussels parket komt tot dat besluit op basis van het onderzoek geleid door de onderzoeksrechter. Verschillende elementen maken dat er voor het parket te weinig aanwijzingen zijn dat de agenten die Mehdi aanreden schuldig zijn aan onvrijwillige doodslag.

Ten eerste zou de jongeman al lopend zijn overgestoken toen het voor hem rood was en voor het politievoertuig groen licht. Er stonden bovendien een bestelwagen en een vrachtwagen van Net Brussel dubbelgeparkeerd, waardoor de agenten hem niet konden zien.

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Het politievoertuig was op weg naar een andere interventie, voor een diefstal op heterdaad, en reed meer dan 95 km/u. Volgens de verkeersdeskundige zou het voertuig de jongeman niet kunnen ontwijken hebben, zelfs als het tegen 50 km/u had gereden. Uit de zwarte doos van de politiewagen blijkt dat de zwaailichten in werking waren, maar de sirene niet.

Het parket en de familie van Mehdi hebben een heel andere lezing van die feiten. “Voor mij zijn al die elementen genoeg”, zegt Ayoub Bouda. “Zegt de procureur nu dat je iemand tegen 98 km/u kunt aanrijden en daarmee wegkomen? De kilte van het systeem maakt ons kapot.”

Gevraagd om een reactie zegt mobiliteitsexpert Dirk Lauwers (UGent, UAntwerpen) dat de politie zich onder bepaalde omstandigheden niet aan de verkeersregels hoeft te houden, net zoals andere hulpdiensten. “Feit is wel dat de remafstand tegen 95 kilometer per uur 73 meter bedraagt, tegenover 27 meter bij 50 kilometer per uur”, zegt hij. “Ook de overlevingskans bij een klap van 50 kilometer per uur is met 15 procent een beetje hoger dan bij 95 kilometer per uur, wanneer de overlevingskans nagenoeg 0 procent is.”

‘Tot het uiterste’

De familie wil niet gezegd hebben dat het parket de politie in bescherming neemt, maar vindt wel dat hun uitleg heel hard aansluit bij die van de politie. “De verantwoordelijkheid van die agenten wordt niet ter discussie gesteld.”

Binnenkort zal de raadkamer oordelen of de agenten al dan niet vervolgd worden. Als de raadkamer het parket volgt, en oordeelt dat er geen strafrechtelijke feiten zijn, dan komt het niet tot een proces. De familie van Mehdi kan nog bijkomende onderzoeksdaden vragen, en gaat daar nu over overleggen met haar advocaat. Op het eerste gezicht denken ze dat er nog voldoende elementen niet onderzocht zijn. Er is bovendien geen reconstructie geweest.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234