Maandag 20/09/2021

pensioenen

Niemand lijkt nog te geloven in pensioen op punten

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) gelooft wel nog in het plan.  Beeld BELGA
Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) gelooft wel nog in het plan.Beeld BELGA

De kans dat het pensioen op punten er deze legislatuur nog komt is bijzonder klein geworden. De sociale partners geraken er niet uit, de regeringspartijen zitten met veel vragen. Maar vooral: de tijd is stilaan op.

Het moest het sluitstuk worden van de grote pensioenhervorming van de regering-Michel: het pensioen op punten. De berekening van het pensioenbedrag zou vanaf 2025 op een andere manier gebeuren. Per gewerkt jaar krijg je een punt. Hoeveel dat waard is op het eind van je carrière, zou ten dele afhangen van de economische conjunctuur op dat ogenblik.

Maar het wordt steeds minder waarschijnlijk dat het systeem deze legislatuur op de rails wordt gezet, zoals pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) wil. Er is geen draagvlak bij de sociale partners en ook binnen de regering is het enthousiasme zoek.

Zonder solide draagvlak wordt het bijzonder moeilijk om een complexe en gevoelige hervorming zoals deze nog rond te krijgen. Zeker omdat de gemeenteraadsverkiezingen stilaan om de hoek loeren. Na de paasvakantie zijn ingrijpende beslissingen niet meer mogelijk wegens opspelende kieskoorts, beseft iedereen. "De kans is klein dat het puntensysteem er nog doorkomt", wordt toegegeven in hogere regeringskringen.

Niet prioritair

Nadat ze eerder al twee keer uitstel kregen, moeten bonden en werkgevers moeten half januari hun advies uitbrengen over het systeem. Hun conclusie staat nu al zo goed als vast: ze zullen de minister moeten meedelen dat ze geen akkoord kunnen vinden.

De bonden hebben een discussie over het puntensysteem nooit echt willen voeren. Ze zijn er fel tegen gekant omdat het te veel onzekerheid meebrengt. De werkgevers willen het debat aangaan, maar staan evenmin te springen. Ze waarschuwen dat sommige mensen reeds opgebouwde pensioenrechten kunnen verliezen bij overgang naar het nieuwe systeem.

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) maakt zich sterk ook zonder het fiat van de sociale partners het dossier op de regeringstafel te brengen, maar daar borrelen veel vragen op. "Dat je pas op het einde van je carrière zou weten hoeveel je krijgt, is niet evident", liet CD&V-vicepremier Kris Peeters vorige week nog optekenen. Ook bij Open Vld wijzen ze erop dat je de hoogte van het pensioen zelf in de hand moet kunnen houden. Bij N-VA vinden ze het puntensysteem niet prioritair.

Tijdsgebrek

De pensioenhervorming ligt bijzonder gevoelig. Net voor kerstmis kwamen nog 25.000 mensen op straat voor een vakbondsbetoging met het puntensysteem als belangrijkste mikpunt. Maar ook afgelopen najaar ontvlamde het pensioendebat omdat door een ingreep van de regering werkloze vijftigplussers een lager pensioen dreigden krijgen. Wie wil er nog zijn nek uitsteken?

Bovendien: het politieke en maatschappelijk debat over het puntensysteem is nog lang niet voldragen, de technische uitwerking staat nog nergens. Hoe verloopt bijvoorbeeld de omschakeling van het oude systeem naar het puntensysteem? Worden eerder opgebouwde rechten herberkend? En vooral: hoe wordt de waarde van een punt exact berekend? De tijd ontbreekt om dat allemaal nog helder uit te klaren.

Bij de Vlaamse coalitiepartners, en zeker bij N-VA, willen ze de lopende hervormingen tot een goed einde brengen, eerder dan een nieuwe omwenteling te organiseren en de bevolking verder ongerust te maken. Daarbij wordt in eerste plaats gekeken naar de regeling voor zware beroepen, een ander cruciaal dossier.

Daar zijn de gesprekken al veel verder gevorderd. Sociale partners hebben daar ruim twee jaar kunnen over praten, wat onder meer een voorakkoord voor de ambtenaren opleverde. Ook binnen de regering zijn de technische vergaderingen al goed opgeschoten.

Bacquelaine laat zich voorlopig niet van de wijs brengen. "De invoering van het pensioen op punten staat in het regeerakkoord en in onze laatste beleidsnota goedgekeurd door alle regeringspartijen", zegt zijn woordvoerder Koen Peumans. "We gaan door."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234