Vrijdag 09/12/2022

Geneeskunde

Niemand begrijpt waarom artsen betaalbare borstreconstructies blijven tegenhouden

Voor een acht uur durende borstreconstructie zullen chirurgen van het Riziv nog altijd tussen 6.000 en 9.000 euro krijgen. Beeld BELGAIMAGE
Voor een acht uur durende borstreconstructie zullen chirurgen van het Riziv nog altijd tussen 6.000 en 9.000 euro krijgen.Beeld BELGAIMAGE

Al maandenlang is er een akkoord dat borstreconstructies met eigen weefsel betaalbaarder moet maken. Maar de plastisch chirurgen blijven zich ertegen verzetten. 'Het is geen kwestie van geld, maar van principes.' De patiënten reageren verontwaardigd.

Femke Van Garderen

"Als minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) dreigt met maatregelen, dan riskeert ze dat de plastisch chirurgen borstreconstructies met eigen weefsel van de patiënte niet meer uitvoeren." Die niet mis te verstane boodschap liet Gaetan Willemart, voorzitter van de beroepsvereniging, gisteren optekenen.

De reden voor zijn uithaal is het akkoord dat in juli al overeengekomen werd tussen de artsensyndicaten en de mutualiteiten. Samen beslisten ze om de honoraria voor de reconstructies op te trekken, met name tot 2.940 euro voor een borst en 4.545 euro voor twee borsten - bijna het dubbele van wat plastisch chirurgen voordien kregen. In ruil mogen er geen supplementen meer aangerekend worden voor patiënten in twee- of meerpersoonskamers. Alleen wie in een eenpersoonskamer ligt, zal nog beperkt moeten bijpassen.

Het akkoord maakt een groot verschil voor de patiënten die na borstkanker of preventieve amputatie willen herstellen. Zij moeten voortaan geen duizenden euro's meer zelf betalen. Het gros van de chirurgen verdient ook geen cent minder - voor een reconstructie, die tot acht uur kan duren, zullen ze van het Riziv nog altijd tussen de 6.000 en 9.000 euro krijgen. Toch weigeren ze hun handtekening onder het akkoord te zetten.

"Het is geen kwestie van geld, maar van principes", stelt Steven Colpaert, die de reconstructies uitvoert aan het AZ Monica in Antwerpen. Hij noemt het akkoord discriminerend. "Er zijn zonder overleg allerlei kleine regeltjes aan toegevoegd. Regeltjes die voor geen enkele andere arts gelden."

Colpaert heeft het over de supplementenregeling, over het feit dat sommige, kleinere ziekenhuizen uit de boot vallen, over de bekwaamheid die ze plots moeten aantonen. "Het geeft ons het gevoel dat we tweederangschirurgen zijn, dat onze inspanningen minder dan die van anderen geapprecieerd worden. Deze regels gelden immers niet voor de neuro- of cardiochirurgen in de zalen naast ons. Nochtans zijn de reconstructies die wij uitvoeren ook heel complex en belastend."

In dat licht vindt hij het logisch dat er emotionele reacties komen als die van collega Willemart. "Wij worden al lang onterecht afgedaan als bandieten."

Imagoschade

Principes voor patiënten: de vrouwen die zelf een reconstructie hebben of moeten ondergaan, kunnen er geen begrip voor opbrengen. Sabrina Vansteenkiste, die vorig jaar onder het mes ging en daarvoor via de hulporganisatie Benetiet 4.000 euro bijeen moest zamelen, is verontwaardigd. "De boodschap dat ze mogelijk nog meer mensen van een reconstructie willen houden, is onbegrijpelijk. Vrouwen als ik zijn al jarenlang de dupe - voor ons is zo'n ingreep geen luxe, het is een manier om ons lichaam te herstellen."

Als er dan eindelijk beterschap in zicht is, volgt zo'n uithaal. "Denken die dokters niet na over wat dit met ons doet?" Bij Kom op tegen Kanker vallen ze haar bij. "Dit is taal die we niet kunnen aanvaarden", stelt directeur Marc Michils. Hij begrijpt het dreigement ook niet: jarenlang wordt hier al over gediscussieerd. "De plastisch chirurgen hebben tijd zat gehad om hun standpunten duidelijk te maken. Nu blazen ze alles weer op. De patiënt blijft zo de pineut."

De plastisch chirurgen beweren zelf dat ze niet betrokken zijn bij de laatste, volgens hen belangrijkste bespreking in juli. Daar is het dat volgens hen eenzijdige regeltjes zijn toegevoegd. De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS), wel bij de bespreking aanwezig, benadrukt dat ze 2,5 jaar bij de gesprekken betrokken is geweest. "Bij de allerlaatste bespreking zijn inhoudelijk geen drastische wijzigingen meer aangebracht." BVAS betreurt dat de overeenkomst niet ondertekend wordt. "De plastisch chirurgen dreigen de grote verliezers te worden. Ze hebben grote morele schade toegebracht aan hun imago van hun collega's en van zichzelf."

Randvoorwaarden

In een dag vol heen-en-weergeroep volgde gisteren wel nog een opvallend persbericht. Er bleek plots wel een ziekenhuis te zijn dat het akkoord voor een betere terugbetaling had goedgekeurd. Volgens Marc Decramer, gedelegeerd bestuurder van het UZ Leuven, zullen ze niet lang de enige zijn. "Op de Raad van Universitaire Ziekenhuizen heb ik begrepen dat andere ook zullen volgen." Volgens Decramer wordt het akkoord gedragen door de plastisch chirurgen in zijn ziekenhuizen.

Marc Vandevoort, die aan het UZ reconstructies uitvoert, spreekt dat tegen. "Ik ben akkoord gegaan met de nieuwe honorering", stelt hij, "maar niet met de voorwaarden die erbij komen." De arts hoopt vooral dat er volgende week nog over de randvoorwaarden gediscussieerd kan worden. Dan zit minister De Block nog samen met de plastisch chirurgen. Dat er veel veranderd zal worden, lijkt onwaarschijnlijk. De liberale politica herhaalt dat ze maatregelen zal nemen als op het einde van de maand niet voldoende handtekeningen volgen. "Elke vrouw moet de behandeling krijgen die ze nodig heeft."

Wat voorafging

Eindelijk. Zo klonk het afgelopen zomer, toen er een akkoord werd bereikt voor een betere terugbetaling van borstreconstructies met eigen weefsel. Jaarlijks laten zo'n 1.500 vrouwen, na borstkanker of een preventieve amputatie, zo'n reconstructie uitvoeren. De ingrepen zijn bijzonder duur voor de patiënten, omdat ze esthetische supplementen moeten betalen, en die lopen op tot 2.500 à 3.000 euro per borst. In juli werd er evenwel, na lang onderhandelen, beslist om deze supplementen niet langer aan te rekenen. Vandaag, drie maanden later, blijkt evenwel niets veranderd. De Socialistische Mutualiteiten stelden gisteren dat er nog geen enkel ziekenhuis de overeenkomst ondertekend heeft en dat plastisch chirurgen hoge supplementen blijven aanrekenen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) reageerde verbolgen, en noemde de gang van zaken ongehoord. Als de overeenkomst tegen het einde van de maand niet wordt uitgevoerd, wil ze maatregelen nemen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234